Σάββατο, Σεπτέμβριος 28, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 09:48

H Τεχνητή Νοημοσύνη ξεπερνάει την ανθρωπότητα

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο κι οι «μηχανές» έχουν γίνει, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η διάθεση για πρόοδο είναι αέναη και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου διεξάγουν συνεχώς έρευνες προκειμένου να βελτιώσουν τους υπάρχοντες τομείς της τεχνολογίας, αλλά και για να ανακαλύψουν νέους.

Ένα πεδίο που φαίνεται ότι απασχολεί πολλούς μελετητές (κι όχι άδικα) είναι αυτός της Τεχνητής Νοημοσύνης, του κλάδου δηλαδή της πληροφορικής ο οποίος μελετά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων ικανών να μιμηθούν με επιτυχία κομμάτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο Τζον Μακάρθι (1927-2011), διακεκριμένος μαθηματικός κι επίσης ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», έδωσε και τον ορισμό της ως την «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών».

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως το μέγεθος της ανάπτυξης της συγκεκριμένης επιστήμης, όμως εάν πιστέψουμε τις τελευταίες έρευνες, τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες δεκαετίες ο κόσμος θα είναι αρκετά διαφορετικός απ’ ό,τι τον γνωρίζουμε. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέιλ με επικεφαλής την Κάτια Γκρέις, υπάρχει 50% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να πραγματοποιεί κάθε είδους εργασία καλύτερα από τους ανθρώπους μέσα στα επόμενα 45 χρόνια, ενώ όλα τα επαγγέλματα θα έχουν αυτοματοποιηθεί εντός 120 ετών.

Στη συγκεκριμένη έρευνα του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ συμμετείχαν και ερωτήθηκαν 352 ερευνητές, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά στο παρελθόν κι είναι -αν μη τι άλλο- ειδικοί επί του θέματος. Άπαντες φάνηκαν να συμφωνούν ότι «η πρόοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον κόσμο αλλάζοντας τομείς όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την υγεία, τις επιστήμες, την οικονομία και τον στρατό».

Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες στη μελέτη ανέφεραν ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι ικανά να μεταφράζουν καλύτερα από τους ανθρώπους μέχρι το 2024, να γράφουν εκθέσεις επιπέδου λυκείου μέχρι το 2026, να οδηγούν φορτηγά μέχρι το 2027, να δουλεύουν στις πωλήσεις μέχρι το 2031, να γράφουν βιβλία μέχρι το 2049 και να χειρουργούν μέχρι το 2051! Όλα αυτά μας φαίνονται αρκετά μακρινά, όμως οι ειδικοί φαίνονται να διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η «μεγάλη αλλαγή» είναι… αναπόφευκτη και πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια τέτοια ραγδαία μεταμόρφωση κρύβει και πολλούς κινδύνους. Ο στόχος, άλλωστε, της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να γίνει κατανοητό ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου ελέγχου των «μηχανών» είναι άμεση και ζωτικής σημασίας. Διαφορετικά η ύπαρξη ενός δυστοπικού μέλλοντος βγαλμένου από τα πιο εφιαλτικά σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα.

 «Υπάρχουν τομείς της ζωής μας που θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι μετά την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, όμως εάν οι αλλαγές γίνουν από τους λάθους ανθρώπους τότε το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό» προειδοποιεί η Liv Boeree, αριστούχος Αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα. Η Boereeέχει να επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, ενώ μέσω του ιδρύματος REG(RaisingforEffectiveGiving) έχει πραγματοποιήσει αρκετές δωρεές στο Ινστιτούτο Έρευνας Μηχανικής Νοημοσύνης (MIRI). Ο συγκεκριμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός πραγματοποιεί συνεχώς έρευνες που έχουν να κάνουν με τα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν ύστερα από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας όσον αφορά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το σημαντικότερο είναι η ανθρωπότητα να διατηρηθεί στο… τιμόνι, χρησιμοποιώντας με ασφάλεια τις «μηχανές» που μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν τη ζωή μας πιο απλή κι εύκολη.