Παρασκευή, Σεπτέμβριος 27, 2024
Follow Us
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 08:02

Ασφάλεια, επιδόσεις και ο παράγοντας «Άνθρωπος»

Η σύγχρονη τεχνολογία στην κατασκευή των αυτοκινήτων δεν δίνει σημασία μόνο στις επιδόσεις, την αντοχή ή την άνεση, αλλά σημαντικό κομμάτι της πίτας έχει η ασφάλεια των επιβατών, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν πως δεν έχει σημασία να έχεις ένα γρήγορο, πολυτελές και αξιόπιστο μηχανικά αυτοκίνητο, αν αυτό δεν σου παρέχει τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας.

Έτσι, όσοι ασχολούνται με τα αυτοκίνητα, ειδικά αν πρόκειται να αγοράσουν νέο όχημα, δεν κοιτούν μόνο για τους καλύτερους κινητήρες αυτοκινήτων, αλλά εξετάζει σοβαρά την παράμετρο για ασφαλή αυτοκίνητα, που υπό δύσκολες συνθήκες θα τους προστατέψουν (όσο αυτό είναι δυνατόν).

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν συστήματα για προστασία των οδηγών και των επιβατών σε μετωπικές, οπίσθιες και πλάγιες συγκρούσεις, που απορροφούν την δύναμη της πρόσκρουσης, αλλά και κρατώντας ισχυρή αντίσταση σε παραμορφώσεις του αμαξώματος.

Φυσικά, όσο «ενισχυμένο» είναι ένα όχημα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μπορεί να βγουν οδηγός και επιβάτες αλώβητοι από  μια ισχυρή σύγκρουση. Ειδικά αν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας που θα μπορέσουν να συνδυαστούν σωστά με τα συστήματα ασφαλείας του οχήματος, ώστε να μας προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Για παράδειγμα, ένα πολύ βασικό στοιχείο είναι η χρήση ζώνης ασφαλείας και η χρήση παιδικών καθισμάτων για παιδιά έως 9-10 ετών. Χωρίς τη ζώνη ασφαλείας και παιδικά καθίσματα, τα συστήματα ασφαλείας μπορούν – ειδικά σε μικρής ένταση συγκρούσεις – να αποβούν μοιραίες για οδηγό και επιβάτες, ενώ με τη χρήση ζώνης ασφαλείας να μην είχε ούτε γρατζουνιά!

Επίσης, ένα άλλο βασικό που πρέπει να φροντίζουν οι οδηγοί, είναι η σωστή συντήρηση και η υπεύθυνη οδήγηση. Βλέπετε, μεγαλύτερο «σύστημα ασφάλειας» από την αποτροπή σύγκρουσης ή άλλες εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα, δεν υπάρχει!

Μάλιστα, όσον αφορά την σωστή συντήρηση, πολλοί επικαλούνται το κόστος της και κάνουν «εκπτώσεις» στην ασφάλειά τους. Ωστόσο, σήμερα και σε αυτό υπάρχει λύση, καθώς υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα sitesπου ασχολούνται με την εμπορία ανταλλακτικών σε πολύ ελκυστικές τιμές και με ποιότητα, όπως το antallaktikaexartimata.gr, το οποίο και σας συστήνουμε να εξερευνήσετε.