Πέμπτη, Σεπτέμβριος 26, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 09:09

Αυτοσυναρμολογούμενα smartphone από κύβους παρουσιάζει ομάδα ερευνητών

Τη δυνατότητα κατασκευής αρθρωτών, φορητών, ηλεκτρονικών συσκευών που αλλάζουν μορφή για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες, επιδεικνύει σε διεθνές συνέδριο ρομποτικής και αυτοματισμών στη Στοκχόλμη ομάδα ακαδημαϊκών με επικεφαλής την Δρ Αν Ράουντους από το Τμήμα της Επιστήμης των Υπολογιστών στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

To Cubimorph είναι μια διάταξη από κύβους που ενώνονται μεταξύ τους είτε στη σειρά, ή σε οποιαδήποτε άλλη διάταξη, αφού το εσωτερικό τους περιστρέφεται ώστε να ενωθούν με ειδικούς μεντεσέδες οι επιθυμητές ακμές. Το τελικό σχήμα διαμορφώνεται αυτόματα, αξιοποιώντας μάλιστα αλγόριθμο που ελαχιστοποιεί τις απαιτούμενες κινήσεις.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, Roudaut A., Krusteva D., McCoy M., Karnik A., Ramani K, και Subramanian S., το Cubimorph θα είναι μια αρθρωτή, διαδραστική συσκευή που θα φέρει οθόνες αφής σε κάθε μια από τις έξι πλευρές κάθε κύβου. Στο εσωτερικό τους, ένας μηχανισμός θα αναλαμβάνει να αλλάξει τη διαμόρφωση στα χέρια του χρήστη. Τέσσερα πρότυπα του Cubimoprh παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο συνέδριο ICRA 2016 στη Στοκχόλμη.
Με το Cubimorph, οι ερευνητές θέλησαν να αποτυπώσουν το όραμα της «προγραμματιζόμενης ύλης», σύμφωνα με το οποίο συσκευές αλλάζουν μορφή ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνουν είναι αυτό ενός κινητού τηλεφώνου που μπορεί να μεταμορφωθεί σε κονσόλα χειρισμού όταν ο χρήστης εκκινεί ένα βιντεοπαιχνίδι.

Πολυμέσα