Τετάρτη, Σεπτέμβριος 25, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 09:31

Φορτίστε το κινητό με μανιτάρια!

Mε τη βοήθεια των... μανιταριών θα φορτίζουμε σε λίγο τα κινητά μας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγκεκριμένα από το Κολέγιο Μηχανικής Riverside Bourns. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα νέο είδος ανόδου (-) μπαταρίας ιόντων λιθίου από φλούδα... μανιταριών πορτομπέλο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το νέο είδος «πράσινης» μπαταρίας είναι οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ η μαζική παραγωγή της θα ήταν παιχνιδάκι.
Οι επιστήμονες επέλεξαν τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σάρκας τους. Κάτι τέτοιο, εξηγούν, επιτρέπει τη ροή αέρα ή υγρού στοιχείου, ανοίγοντας με την πάροδο του χρόνου νέες διόδους (πόρους) και χαρίζοντας έτσι στις μπαταρίες με τον καιρό μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.
«Χάρη σε αυτά τα υλικά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κινητών τηλεφώνων του μέλλοντος όχι μόνο δεν θα μειώνεται, αλλά αντίθετα θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα ενεργοποιούνται νέοι, "τυφλοί" πόροι εντός του δικτύου των ινών άνθρακα» εξηγεί ο ερευνητής Μπρέναν Κάμπελ.