Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 23:46

Tablet και smartphone 6’’ από τη Nokia

Αρκετές εκπλήξεις επιφύλασσε η εκδήλωση Nokia World που πραγματοποίησε η φινλανδική εταιρεία στο Abu Dhabi, για την ανακοίνωση νέων προϊόντων. Κι αυτό γιατί στην εκδήλωση η Nokia παρουσίασε το Lumia 2520, το πρώτο της tablet, όπως επίσης και τα πρώτα smartphone με αρκετά μεγάλες διαστάσεις (6 ίντσες), ώστε να κατατάσσονται στα phablet – στην κατηγορία συσκευών που, λόγω μεγέθους, ουσιαστικά τοποθετούνται ανάμεσα στα «έξυπνα» τηλέφωνα και τις ταμπλέτες.

Το Lumia 2520 βασίζεται στα Windows RT, την έκδοση του νέου λειτουργικού της Microsoft που δεν υποστηρίζει όσα προγράμματα έχουν αναπτυχθεί για τα Windows 7 ή παλιότερες «γενιές» των Windows. Με δεδομένο ότι πολλοί κατασκευαστές έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα με Windows RT, φαίνεται πως σύντομα στην αγορά τα μόνα ανάλογα μοντέλα θα είναι το Lumia 2520 και το Surface 2 της Microsoft.

Η χρήση της συγκεκριμένης παραλλαγής των Windows επέτρεψε στη Nokia να εξοπλίσει την ταμπλέτα με επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM (Snapdragon 800), ο οποίος με τη σειρά του εξασφαλίζει στη συσκευή αυτονομία έως και 5 ώρες. Με τιμή 499 δολάρια, το Lumia 2520 διαθέτει κι αυτό για θήκη που αναλαμβάνει τον ρόλο πληκτρολογίου ενώ, σε αντίθεση με το Surface 2, υποστηρίζει συνδέσεις σε δίκτυα 4G.

Παράλληλα, η Nokia θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση και στην κατηγορία των phablet, και μάλιστα με δύο συσκευές – τα Lumia 1520 και Lumia 1320. Και τα δύο μοντέλα έχουν διαστάσεις 6 ίντσες και ενσωματώνουν πρωτότυπες λειτουργίες, όπως την εφαρμογή Beamer, η οποία επιτρέπει να αναπαράγουν ασύρματα περιεχόμενο στον web browser μιας άλλης συσκευής.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής Refocus, ο χρήστης τους θα μπορεί να αλλάξει την εστίαση σε μία φωτογραφία αφότου την έχει καταγράψει με το κινητό. Το Lumia 1520 ενσωματώνει επιπλέον τέσσερα μικρόφωνα, για την πιστότερη ηχογράφηση συναυλιών ή άλλων αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Το Nokia World είναι η πρώτη παρουσίαση που πραγματοποίησε η Nokia μετά την ανακοίνωση εξαγορά τους τμήματος κινητών της από τη Microsoft. Κατά τη διάρκειά του, η φινλανδική εταιρεία αποκάλυψε επίσης τρία νέα τηλέφωνα στη σειρά Asha, τα οποία απευθύνονται κυρίως στην αναπτυσσόμενες χώρες και σε καταναλωτές που θέλουν συσκευές με προσιτή τιμή.