Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2024
Follow Us
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 00:44

Facebook-Microsoft: Xιλιάδες αιτήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ για πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών

Οι εταιρείες Facebook και Microsoft έχουν συνάψει συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές να παρέχουν ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Η εταιρεία Facebook δήλωσε ότι έλαβε 9.000 έως 10.000 αμερικανικές αιτήσεις για δεδομένα χρηστών στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, που αφορά σε 18.000 έως 19.000 λογαριασμούς χρηστών.

Η πλειοψηφία αυτών των αιτήσεων είχαν να κάνουν με αστυνομικές έρευνες, σύμφωνα με δηλώσεις ενός προσώπου εξοικειωμένου με την διαδικασία. Όμως, η εταιρεία Facebook υπό τους όρους της συμφωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να ανακοινώσει πόσες είναι και οι μυστικές εντολές που εκδόθηκαν υπό το νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών.

Η Microsoft δήλωσε ότι έχει λάβει αιτήματα για την παροχή κάθε είδους πληροφορίας για 31.000 λογαριασμούς στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Σε μια «έκθεση διαφάνειας», η Microsoft γνωστοποίησε –χωρίς να συμπεριληφθούν οι αιτήσεις για εθνικά θέματα ασφαλείας- ότι έλαβε αιτήσεις για 24.565 λογαριασμούς το 2012. Αν οι μισές από αυτές τις αιτήσεις ελήφθησαν στο δεύτερο εξάμηνο το 2012, αυτές οι αιτήσεις πληροφοριών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών της κυβέρνησης. Η Microsoft δεν διάψευσε το συμπέρασμα αυτό.

Οι εταιρείες, Microsoft, Facebook και Google έχουν καλέσει δημοσίως τις αρχές των ΗΠΑ να τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν τον αριθμό και την έκταση των αιτήσεων που έλαβαν μετά από έγγραφα που διέρρευσαν στην εφημερίδα Guardian, στα οποία αναφερόταν πως οι αμερικανικές αρχές είχαν άμεση πρόσβαση στους υπολογιστές των εταιρειών και σε ευαίσθητες πληροφορίες των καταναλωτών στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολουθήσεων Prism.