Τρίτη, Οκτώβριος 22, 2024
Follow Us
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 08:07

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα specialty καφέ μοναδικό;

Οι λάτρεις του καφέ έχουν δύο επιλογές κανονικό ή σπεσιαλιτέ. Τι διαφορετικό έχει ο ειδικός καφές που δεν έχει ο κανονικός και γιατί νοιάζεται ο κόσμος;

Το ταξίδι ενός κόκκου καφέ είναι μακρύ και περίπλοκο. Ο κόκκος του καφέ περνάει από διάφορα στάδια κατά τα οποία τροποποιείται και γίνεται ένας γευστικός καφές. Ο κατεστραμμένος κόκκος θα μπορούσε να καταστρέψει ένα ολόκληρο δοχείο καφέ. Ναι καλά διαβάσατε.

Ο specialty καφές κάνει καλό και από πολλές απόψεις πέρα ​​από τη γεύση του. Πιθανώς να έχετε περάσει από μελέτες σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία, από τον μειωμένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, το Αλτσχάιμερ, την άνοια έως τον διαβήτη. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κακής ποιότητας καφέ μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες παρενέργειες που επηρεάζουν το σώμα σας.

Πώς θα διαλέγατε λοιπόν τον καφέ σας τώρα; Πώς θα ξέρετε αν πίνετε απλό ή specialty καφέ; Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το καταλάβετε αυτό και αυτός είναι η κατανόηση των λεπτομερειών παραγωγής του καφέ από τη σπορά του μέχρι την παρασκευή του.

 

Ανάπτυξη και Επεξεργασία

Ξεκινά με έναν κόκκο καφέ, τον ίδιο σπόρο από τον οποίο παρασκευάζεται ο καφές σας. Αρχικά φυτεύεται ένας μη επεξεργασμένος κόκκος καφέ που πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, ο οποίος πρέπει να φυτευτεί την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος για την παραγωγή καφέ εξαιρετικής ποιότητας. Υπάρχουν δύο ομάδες καφέ Robusta και Softer Arabica, αλλά καλλιεργούνται εύκολα. Γενικά, όλα τα είδη specialty καφέ παράγονται από κορυφαίας ποιότητας σπόρους Arabica.
Μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, το δέντρο του καφέ δίνει τον πρώτο του καρπό, δηλαδή κόκκους καφέ που μπορούν να συγκομιστούν. Γενικά, οι κόκκοι καφέ συλλέγονται με τα χέρια μέσω επιλεκτικής επιλογής. Το μάζεμα γίνεται γρήγορα αλλά περιλαμβάνει το μάζεμα όλων των καρπών των δέντρων ταυτόχρονα. Η επιλεκτική συλλογή είναι πιο χρονοβόρα, αλλά τα αποτελέσματα είναι καλύτερα καθώς μαζεύονται μόνο οι κόκκοι  που είναι κοντά στην ωρίμανση.

Μετά το στάδιο της συλλογής έρχεται το στάδιο της επεξεργασίας. Αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Υπάρχουν τρεις τρόποι επεξεργασίας των κόκκων καφέ, Υγρός & Ξηρός.

Στην ξηρή μέθοδο απλώνουμε κόκκους καφέ για να στεγνώσουν σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια κάτω από τον ήλιο. Στην υγρή μέθοδο αφαιρείται ο πολτός των κόκκων καφέ και κρατάμε τους κόκκους να ζυμωθούν στις δεξαμενές. Μετά τα πλένουμε με νερό. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στάδιο της επεξεργασίας όπου γίνονται τα περισσότερα λάθη. Η κακή ζύμωση και το πλύσιμο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κακή πικρή γεύση του καφέ που δεν μπορεί να αφαιρεθεί αργότερα.
Αφού στεγνώσουμε τους κόκκους του καφέ, τους χωρίζουμε κατά βάρος και μέγεθος. Σε αυτή τη διαδικασία, αφαιρούμε όλους τους κατεστραμμένους σπόρους. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τον κακής ποιότητας κόκκο καθώς μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο τον καφέ σας προσθέτοντας ξινή γεύση.

 

Ψήσιμο

Όταν φτάσουν οι κόκκοι του καφέ για ψήσιμο, τους δοκιμάζουμε για το χρώμα. Ο γευσιγνώστης, γνωστός και ως cupper, αναλύει την ποιότητα. Αμέσως μετά τις οπτικές εγκρίσεις γίνεται το ψήσιμο, η μυρωδιά, η παρασκευή, το σούρωμα και η ποιοτική δοκιμή που εγκρίνεται και πάλι από τον cupper για να ξεκινήσει το ψήσιμο των υπολοίπων κόκκων.

Ψήνουμε τους κόκκους στους 230-260 βαθμούς Κελσίου. Διατηρούμε τους κόκκους σε κίνηση όσο ψήνονται. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει στους 230 βαθμούς, αναδύεται το έλαιο των κόκκων καφέ. Οι κόκκοι αλλάζουν το χρώμα από πράσινο σε καφέ και οι κόκκοι φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο αρώματος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αφήνουν τους κόκκους να κρυώσουν μέσω αέρα ή νερού. Τώρα είναι έτοιμοι να δώσουν μοναδικής ποιότητας καφέ για 2-30 ημέρες καθώς το άρωμα αρχίζει να ξεθωριάζει μετά από αυτή την διαδικασία.

 

Άλεσμα και Παρασκευή καφέ

Τους κόκκους μπορούμε να τους αγοράσουμε ολόκληρους ή να τους αλέσουμε. Αν και οι αλεσμένοι κόκκοι κάνουν τεράστια διαφορά, βγάζουν όλη τη γεύση σε χρόνο μηδέν για ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ. Στα καταστήματα CoffeeIslandμπορείτε να απολαυσετε μοναδική ποιότητα φρεσκοκομμένου καφέ αλλά, μπορείτε να επιλέξετε τον αγαπημένο σας καφέ από το καφεκοπτείο και να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ στο σπίτι.