Παρασκευή, Οκτώβριος 18, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 15:57

Βλαστοκύτταρα για την θεραπεία του Διαβήτη. Ξεκίνησε η μελέτη Vertex.

Η ιδέα υπάρχει από το 2014 όταν μια ομάδα επιστημόνων στο Harvard θεώρησε ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων θα μπορούσε να είναι η λύση, για τον διαβήτη τύπου 1 ή και του διαβήτη τύπου 2 ακόμα. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο η μεταμόσχευση κυττάρων του παγκρέατος.

Το πλεονέκτημα της χρήσης των βλαστοκυττάρων είναι ότι μπορούν να τα προμηθεύονται σε απεριόριστο αριθμό, σε πολύ καθαρές συνθήκες. Αντίθετα η μεταμόσχευση ενέχει όλους του κινδύνους του χειρουργείου. Η χορήγηση των βλαστοκυττάρων γίνεται με την εισαγωγή τους στην πηλαία φλέβα, τα οποία καταλήγουν στο ήπαρ.

Είχαν γίνει και παλαιότερα απόπειρες για τοποθέτηση βλαστοκυττάρων, η μέθοδος όμως τοποθέτησης τους στο ήπαρ, θεωρείται πιο ασφαλής. Χάρη στην τελευταία, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της μελέτης.

Τα ευχάριστα νέα δεν άργησαν όμως να έρθουν. Ο πρώτος ασθενής με Διαβήτη τ΄ύπου 1, που συμμετέχει στην μελέτη, μετά 90 ημέρες από την χορήγηση των βλαστοκυττάρων παρουσίασε σχεδόν πλήρη υποστροφή του Διαβήτη. Μάλιστα αυτό επιτεύχθηκε με την μισή δόση που έχει προγραμματισθεί από το πρωτόκολλο. Το C-peptide που μετράμε για να εντοπίσουμε την ικανότητα έκκρισης ινσουλίνης, από μη ανιχνέυσιμο αυξήθηκε σε 280 pmol/l και ακόμα περισσότερο μετά από χορήγηση γεύματος σε 560 pmol/l. Η ανάγκη για εξωτερική χορήγηση ινσουλίνης μειώθηκε από 34 μονάδες σε 3 μονάδες για όλο το 24ωρο. Επίσης η γλυκοζηλυωμένη αιμοσφαιρίνη, για το ίδιο διάστημα μειώθηκε από 8,6% σε 7,2% . Ο συγκεκριμένος ασθενής βίωνε σοβαρές υπογλυκαιμίες πριν την θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ενώ δεν αντιμετωπίζει πλέον τέτοιο πρόβλημα.

Ας μην πανηγυρίζουμε όμως ακόμα. Πρόκειται για τον πρώτο ασθενή της μελέτης και θα πρέπει να περιμένουμε και τους υπόλοιπους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μεγάλο μειονέκτημα της θεραπείας, η οποία απαιτεί χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, για να μην απορριφθούν τα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές σκέφτονται να αποφύγουν την ανάγκη για ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Ένας τρόπος είναι η εισαγωγή των βλαστοκυττάρων σε μικροκάπσουλες, μέσα στις οποίες θα προστατεύονται από το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Άλλος τρόπος, ίσως πιο αποτελεσματικός, είναι η γενετική τροποποίηση των βλαστοκυττάρων, ώστε να μην ενεργοποιούν την αντίδραση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο,

Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο