Παρασκευή, Οκτώβριος 18, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 22:16

Να χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την μείωση βλαβών από τη διαταραχή χρήσης καπνού; Ναι

Η περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη μείωση των βλαβών είναι απλή. Σχεδόν όλη η βλάβη που προκαλείται από τη χρήση καπνού προκύπτει από την εισπνοή των προϊόντων καύσης (καπνός) αποξηραμένων επεξεργασμένων φύλλων καπνού. Δεν υπάρχει καύση. Επομένως, δεν υπάρχουν προϊόντα καύσης για να εισπνευστούν. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριοι επιβλαβείς παράγοντες στον καπνό του τσιγάρου είτε δεν υπάρχουν σε ανιχνεύσιμα επίπεδα είτε υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ότι στον καπνό του τσιγάρου. Ένας καπνιστής που μεταβαίνει εντελώς στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (“άτμισμα”) είναι συνεπώς εκτεθειμένος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών που είναι οι κύριες αιτίες ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Η νικοτίνη είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι καπνίζουν, αλλά όπως δήλωσε ο πρώην Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ScottGottliebκαι Διευθυντής του Κέντρου Προϊόντων Καπνού MitchZellerτο 2017, η νικοτίνη “αν και δεν είναι καλοήθης, δεν ευθύνεται άμεσα για τον καρκίνο που προκαλείται από τον κάπνισμα, τις πνευμονικές παθήσεις και τις καρδιακές παθήσεις που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς κάθε χρόνο.”

Παρέχοντας στους καπνιστές νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis σε ατμό και όχι καπνό θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο χρήσης νικοτίνης. Στην εκτίμησή του για το 2016, το RoyalCollegeofPhysiciansτου Λονδίνου δήλωσε: “Αν και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την υγεία που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι απίθανο να υπερβαίνουν το 5% σε σχέση με τα προϊόντα καπνού και μπορεί κάλλιστα να είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό”.

Αυτό σημαίνει ότι μια δυνατή στρατηγική μείωσης των βλαβών είναι η ενθάρρυνση  των καπνιστών, που θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν νικοτίνη, στο να μεταβούν από τη χρήση νικοτίνης υψηλού κινδύνου σε χαμηλού κινδύνου. Παρέχοντας νέους τρόπους για τη διακοπή του καπνίσματος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιτρέπουν μια βελτιωμένη απάντηση στα καθιερωμένα μέτρα ελέγχου του καπνού με στόχο την τόνωση της διακοπής, όπως φόροι στα τσιγάρα, δημόσιες εκστρατείες και συμβουλές γιατρού. Η διαθεσιμότητα αυτού του μονοπατιού δεν αποκλείει άλλες επιλογές, όπως η πλήρης αποχή. Οι προσεγγίσεις μείωσης της βλάβης είναι υποστηρικτικές και όχι ανταγωνιστικές, σε άλλες προσπάθειες ελέγχου του καπνού για την μείωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Θα μπορούσε να αντιταχθεί ότι υπάρχει ήδη μια σειρά από καθιερωμένες θεραπείες διακοπής του καπνίσματος και ότι αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των προσπαθειών για να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Αυτά τα προϊόντα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, μια προσέγγιση μείωσης βλαβών είναι ψυχολογικά εντελώς διαφορετική από την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος. Κατά τη διακοπή του καπνίσματος, οι καπνιστές στοχεύουν στην αποχή και τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των επιπτώσεων της απόσυρσης και της όρεξης καθώς προσπαθούν να το κόψουν, συχνά απαιτώντας πολλαπλές προσπάθειες και όχι πάντα επιτυχημένες.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.replacesmoke.com/ αντίθετα, λειτουργούν αντικαθιστώντας την εμπειρία του καπνίσματος με μια εμπειρία που είναι παρόμοια από πολλές απόψεις με το κάπνισμα, αλλά πολύ λιγότερο επιβλαβής. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν μια ικανοποιητική εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, με παρόμοια παροχή νικοτίνης, αισθητηριακή διέγερση, ευχάριστες γεύσεις και συμπεριφορικές τελετουργίες. Για πολλούς χρήστες, είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό και υπάρχει μια υποκουλτούρα που σχετίζεται με τη χρήση τους. Ζητώντας από τους καπνιστές να διακόψουν την εμπειρία του καπνίσματος, η μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι μια πιο αποτελεσματική αντικατάσταση του καπνίσματος, κάτι που επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Η πιο ουσιαστική δοκιμή μέχρι τώρα διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν περίπου διπλάσια αποτελεσματικά στην επίτευξη αποχής από το κάπνισμα τσιγάρων από τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Για πολλούς επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, η ιδέα της προώθησης ενός ευχάριστου εναλλακτικού καταναλωτικού προϊόντος σε σχέση με τα τσιγάρα είναι δύσκολη και άβολη. Ωστόσο, για όσους δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, προσφέρει μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση των ασθενειών και του πρόωρου θανάτου που απευθύνεται σε πολλούς καπνιστές. Εάν οι αποτελεσματικές προσεγγίσεις μείωσης της βλάβης που απευθύνονται στους καπνιστές απορριφθούν από τους επαγγελματίες υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επειδή θεωρούν ότι η ιδέα είναι αντιπαθής, τότε το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι η αύξηση του καπνίσματος, περισσότεροι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και αναπηρία. Αυτό θα πρέπει να εγείρει ηθικές ανησυχίες.

Πρόσφατα υπήρξαν ανησυχίες για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που προέκυψαν από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το 2019, ένα ξέσπασμα περιπτώσεων σοβαρής πνευμονικής βλάβης εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κυρίως νεαρούς χρήστες ατμιστικών προϊόντων που δημιούργησαν θύελλα στα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, υπήρχαν περισσότερες από 2.800 νοσηλείες και 60 θάνατοι που προήλθαν από ηλεκτρονικό τσιγάρο ή πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με τη χρήση ατμιστικών προϊόντων (EVALI). Η EVALIείχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αντίληψη του κοινού για τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Ωστόσο, η EVALIείναι πραγματικά μια εσφαλμένη ονομασία. Η αιτία αποδείχθηκε ότι ήταν ένας παράγοντας αραίωσης, η οξική βιταμίνη Ε, που είχε προστεθεί σε παράνομα πωλούμενα υγρά τετραϋδροκανναβινόλης (THC) για να αραιώσει το ακριβό δραστικό συστατικό και έτσι να αυξηθούν τα κέρδη. Είναι άσκοπο να προστεθεί οξική βιταμίνη Ε σε νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης, επειδή είναι φθηνά στην παρασκευή τους και αραιώνονται εύκολα χωρίς αυτό. Ορισμένα θύματα της EVALIισχυρίστηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει μόνο νικοτινούχα προϊόντα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να έχει συνέπειες για τους εργοδότες, το κολέγιο, τους γονείς ή την αστυνομία, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι χρήστες θα αρνούνταν τη χρήση THC. Το ξέσπασμα της EVALIπεριορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και έφυγε γρήγορα μόλις εντοπίστηκε η πιθανή αιτία. Προκλήθηκε από φθορά της εφοδιαστικής αλυσίδας από στην παράνομη αγορά ατμιστικών προϊόντων THCκαι δεν είχε καμία σχέση με την ατμιστική νικοτίνη. Μόλις η οξική βιταμίνη Ε γίνει αποδεκτή ως αιτία, υπάρχει ολοένα μικρότερη πιθανότητα μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη αιτία να επηρεάσει κι αυτή το άτμισμα νικοτίνης την ίδια χρονική στιγμή, στην ίδια περιορισμένη γεωγραφία, προκαλώντας τα ίδια αποτελέσματα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των προϊόντων ατμίσματος: εξάλλου, χρειάστηκαν δεκαετίες για να ανακαλυφθούν οι βλάβες του καπνίσματος. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ του τώρα και της δεκαετίας του 1950 είναι η ενδιάμεση ανάπτυξη της επιστήμης της τοξικολογίας και η κατανόηση των κινδύνων έκθεσης, μέσω της επιστήμης της επαγγελματικής υγείας. Εάν τα τσιγάρα κυκλοφορούσαν σήμερα στην αγορά, θα γνωρίζαμε αμέσως ότι τα τσιγάρα είναι πολύ επιβλαβή. Για τον ίδιο λόγο, είναι πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι, η κατά πολύ μειωμένη τοξική έκθεση από το άτμισμα θα οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένο φορτίο ασθενειών.

Τέλος, θα πρέπει να συζητήσουμε την έντονη ανησυχία σχετικά με το άτμισμα από τους έφηβους. Το άτμισμα είναι μία από τις πολλές “επικίνδυνες συμπεριφορές” που επιδίδονται οι νέοι, είτε το εγκρίνουμε είτε όχι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ και των παράνομων ναρκωτικών. Λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων για το άτμισμα από τους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχει μια λίγο διαφορετική εικόνα από τα πρωτοσέλιδα. Οι περισσότεροι έφηβοι που χαρακτηρίζονται ως “ατμιστές” ατμίζουν σπάνια. Η χρήση τους είναι σε μεγάλο βαθμό περιστασιακή και πειραματική. Αυτοί που ατμίζουν συχνότερα είναι κυρίως εκείνοι που έχουν καπνίσει στο παρελθόν ή είναι πιθανό να καπνίσουν. Για αυτούς, αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ευεργετική μείωση βλαβών. Το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα του ατμίσματος από τους νέους θα ήταν αν τους οδηγούσε σε μακροχρόνιο κάπνισμα μέχρι την ενηλικίωση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ισχύει. Έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες σχετικά με το “φαινόμενο της πύλης”, αλλά μια πρόσφατη λεπτομερής ανάλυση αυτών των ισχυρισμών διαπίστωσε ότι δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστα στοιχεία. Αν μη τι άλλο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το άτμισμα εκτοπίζει το εφηβικό κάπνισμα και απομακρύνει τους εφήβους από το τσιγάρο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό νέο μέτωπο στη μάχη ενάντια στις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης χωρίς καύση, το άτμισμα από ενήλικες που καπνίζουν μπορεί να μειώσει σημαντικά τους πολύ υψηλούς κινδύνους καρκίνου και καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων που αντιμετωπίζουν οι καπνιστές. Εκ μέρους εκείνων των ενηλίκων καπνιστών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι θετικοί και ανοιχτόμυαλοι για τις μεγάλες ευκαιρίες και όχι να παραλύσουν σε αμφισβήτηση από άστοχους φόβους μικρών ή ασήμαντων κινδύνων.