Δευτέρα, Οκτώβριος 21, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 20:00

Κρητική συνταγή από τη φύση πολεμά γρίπη και ιώσεις!

Η φύση άνοιξε έναν νέο δρόμο στην επιστήμη! Μια διεπιστημονική ομάδα διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιούργησε ένα καινοτόμο φυσικό σκεύασμα ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ιών του αναπνευστικού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, ήδη, στην επιστημονική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο γίνεται λόγος για το κρητικό παντενταρισμένο συνδυασμό 3 κρητικών βοτάνων. Το Cretan Iama, είναι το πρώτο βοτανοθεραπευτικό σκεύασμα από συνδυασμό κρητικών αρωματικών βοτάνων
Πέντε πανεπιστημιακοί καθηγητές , μια διεπιστημονική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Κρήτης, δούλεψαν και δουλεύουν νυχθημερόν σε εργαστήρια και βοτανικούς κήπους για την κρητική "συνταγή" που βάζει τέλος στη γρίπη και τους ιούς του χειμώνα. Αυτή που συγκεντρώνει τη σοφία και τον πλούτο της κρητικής γης και τη μετουσιώνει σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, και υπόσχεται να καταπολεμήσει τη γρίπη, κρυολογήματα, αλλά και τον ιό Η1Ν1. Και το καταφέρνουν.

Πόσο παλιά όμως είναι η ιστορία του αντιϊκού αυτού φυσικού σκευάσματος που θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη άμυνά μας απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις;

Τις απαντήσεις συζητήσαμε τους δημιουργούς του Κρητικού Ιαματος, τους κ.κ. Ηλία Καστανά, Καθηγητή Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Π.Φ.Υ., Στέργιο Πυρίντσο, Καθηγητή Βιολογίας,Γεώργιο Σουρβίνο, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας.

Ο κ. Γιώργος Σουρβίνος , Δ/ντής του εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ και ως υπεύθυνος για τις εργαστηριακές έρευνες του σκευάσματος επισημαίνει ότι το πατενταρισμένο εκχύλισμα των τριών Κρητικών αρωματικών βοτάνων του κρητικού ιάματος, αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό ιδιοσκεύασμα με αποδεδειγμένη αντιική δράση για τους ιούς της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, μέσα από πολυετείς έρευνες τόσο σε εργαστηριακό όσο και κλινικό επίπεδο, έναντι των σημαντικότερων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, έχουν επιβεβαιώσει την αντιική δράση του σκευάσματος, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Εκτός από την άμεση αντιική δράση, το κρητικό ιαμα έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως έδειξαν μελέτες σε πειραματόζως, που έγιναν υπό την επίβλεψη της Αν. Καθηγήτριας Μαριλένας Καμπά, καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος. Η προσθήκη δε της βιταμίνης D3 ενισχύει την προστατευτικη δράση απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του.

Παρά την πολύ επιτυχημένη πορεία του σκευάσματος, η έρευνα για την διερεύνηση σε βάθος των ιδιοτήτων του είναι διαρκής. Τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα του εργαστηριακού ιολογικού ελέγχου αποκάλυψαν πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία συνοψίζονται στα εξής σημεία:

• Το πατενταρισμένο εκχύλισμα του Κρητικού Ιαματος έχει άμεση δράση έναντι των ιών της γρίπης τύπου Α και Β και ιδιαίτερα έναντι της γρίπης Α/Η1Ν1.

• Για πρώτη φορά, αναδείχτηκε εξαιρετική αντιική δράση του έναντι του ανθρώπινου ρινοϊού, δηλαδή του ιού στον οποίο οφείλεται το 50% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες.

• Η χορήγηση του εκχυλίσματος απέδειξε την ίδια ισχυρή αντιική δράση με κλασσικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται έναντι ιών του αναπνευστικού συστήματος.

• Η αντιική δράση του πατενταρισμένου εκχυλίσματος επιτελείται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης από τους αναπνευστικούς ιούς, αποτέλεσμα που συνάδει με τις κλινικές παρατηρήσεις για τη συσχέτιση έγκαιρης λήψης του σκευάσματος με ηπιότερα συμπτώματα και συντομότερη αποδρομή.

• Εργαστηριακά πειράματα αποκάλυψαν το μηχανισμό δράσης του εκχυλίσματος του κρητικού ιαματος στον ιό της γρίπης Α/Η1Ν1 αναστέλλοντας τη δράση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρωτεΐνης του ιού για την επιτυχή μόλυνση των κυττάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια πρωτεΐνη αποτελεί στόχο των νεότερων φαρμακευτικών ουσιών καθώς είναι συντηρημένη σε όλους τους τύπους γρίπης Α και δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε ανάπτυξη ανθεκτικότητας όπως μπορεί να συμβεί με τις παρούσες αντιικές θεραπείες.

Πως διασφαλίζεται η σταθερότητα και η παραγωγική διαδικασία των αιθέριων ελαίων του φυτικού υλικού;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας και υπεύθυνο του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Στέργιο Πυρίντσο, "Η παραγωγή του φυτικού υλικού από το οποίο παράγονται οι δραστικές ενώσεις του Κρητικού Ιάματος γίνεται ακολουθώντας μεθόδους Γεωργίας Υψηλής Ακρίβειας. Συγκεκριμένα, η επιλογή του τόπου καλλιέργειας αλλά και των περιοχών που εν δυνάμει θα μπορούσαν να παράγουν τις ουσίες των οποίων η βιολογική δραστικότητα είναι υψηλού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο σκεύασμα, βασίζονται σε μοντέλα εντροπίας τα οποία υποστηρίζονται με δορυφορικά τηλεσκοπικά δεδομένα και επίγειες μετρήσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων. Επιπλέον, με τη μελέτη του γονιδιώματος των φυτών (DNA barcoding) που έγινε με τη χρήση μικροσυστοιχιών (microarrays) και δεδομένων αλληλούχισης νέας γενιάς (next generation sequencing) εντοπίστηκε η γενετική ταυτότητα των πληθυσμών και των τριών ειδών καθώς και το πώς η γενετική τους ποικιλότητα διαφοροποιείται σε επίπεδο Κρήτης.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Καστανάς επισημαίνει ότι εξής:

Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε οδηγία η οποία επιβάλει την κλινική δοκιμή κάθε σκευάσματος αναφορικά με τις προωθούμενες ιδιότητές του και δεν αρκείται στην βιβλιογραφική αναφορά των ιδιοτήτων των ουσιών οι οποίες περιέχονται σε αυτό Τ.ο Κρητικό Ίαμα είναι ίσως το πρώτο προϊόν το οποίο μπήκε στην Ελληνική αγορά, ακολουθώντας αυτές τις νέες οδηγίες, παρέχοντας επιστημονικά δημοσιευμένη τεκμηρίωση της αντι-ιικής του δράσης εργαστηριακά, κλινικά και τοξικολογικά, και ακολουθώντας μεθόδους παραγωγής της πρώτης ύλης με Γεωργία Yψηλής Ακρίβειας και πλήρη ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης και μεθόδους καλής γεωργικής πρακτικής. Αξίζει επί πλέον να σημειωθεί ότι, η προσθήκη βιταμίνης D3 ενισχύει περαιτέρω την αντιφλεγμονώδη δράση του Κρητικού Ιάματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

---

* Φυσικό σκεύασμα θωρακίζει τον οργανισμό και βοηθά στην καλύτερη άμυνά μας απέναντι σε ιογενείς λοιμώξεις

* Το εκχύλισμα των τριών Κρητικών αρωματικών βοτάνων εχει αποδεδειγμένη δράση για τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος

Της Αιμιλίας Σταθάκου / Real.gr