Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 08:06

Πώς μπορώ να φτιάξω αποξηραμένα φρούτα;

Τα ξερά φρούτα είναι αγαπητά από μικρούς και μεγάλους, καθώς μεταφέρονται εύκολα, είναι νόστιμα και μοιάζουν με καραμελίτσες!

Σήμερα, στο εμπόριο θα βρούμε σχεδόν όλα τα φρούτα, εξωτικά και μή, ακόμα και λαχανικά, σε αποξηραμένη μορφή.

Δυστυχώς όμως, σχεδόν όλα έχουν πρόσθετα σάκχαρα (ή το λιγότερο χυμό φρούτων), χρωτικές, θειώδη, συντηρητικά κτλ.

Για αυτό τα φτιάχνουμε μόνοι!

Πάρα πολλά είδη φρούτων (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) είναι κατάλληλα για αποξήρανση και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό

Υλικά:
800 γρ. φρούτο
χυμός από μισό λεμόνι

Τρόπος παρασκευής

Επιλέγετε φρέσκα φρούτα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα. Τα καθαρίζετε, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες ίδιου πάχους.

Βυθίζετε τις φέτες σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι.

Μόλις ολοκληρώσετε στραγγίζετε και σκουπίζετε τα φρούτα.

Τα στρώνετε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόκολα και τοποθετείτε τις φέτες τη μία πλάι στην άλλη, προσέχοντας όμως να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C σε αέρα

Τις ξεχνάτε για περίπου 8 ώρες, φροντίζοντας κατά διαστήματα να γυρίζετε τις φέτες περίπου ανά 2 ώρες,αφήνοντας την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή για να φεύγουν οι υδρατμοί.

Όταν αποξηρανθούν, τις βγάζετε από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν και διατηρείτε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς σε δροσερό μέρος.

Από την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)