Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 19:12

Χόνδρος, Οστεοαρθροπάθεια και όλη η Αλήθεια

Γράφει

ο Γεώργιος Ευγενιάδης

Ορθοπαιδικός Χειρούργος Σπονδυλικής Στήλης

Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο πολλοί ασθενείς του ιατρείου μας ρωτούν εάν αντί για την τοπική έγχυση τελευταίας γενεάς υαλουρονικού ή την τοπική έγχυση κυττάρων μέσα στην άρθρωση, ενδαοαρθρικά, μπορούν να θεραπεύσουν την οστεοαρθροπάθεια στα γόνατα, στα ισχία και στηνΣπονδυλική Στήλη με το να πίνουν καθημερινά τα συμπληρώματα διατροφής του κολλαγόνου ή/και του υαλουρονικού!

Είναι γνωστό πως το κολλαγόνο και το υαλουρονικό αποτελούν φυσικά συστατικά των ιστών του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, η σύνθεση και η εναπόθεσή τους στους ιστούς καθορίζεται μόνο από την ενεργοποίηση των γονιδίων που βρίσκονται μέσα στο γενετικό υλικό των κυττάρων. Η παρουσία των πόσιμων συμπληρωμάτων διατροφής στο αίμα δεν αποτελεί σαφέστατα το ερέθισμα για τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε κάθε κύτταρο ώστε αυτά να αρχίσουν να συνθέτουν και να εναποθέτουν κολλαγόνο και υαλουρονικό στους ιστούς! Μακάρι! Εάν η λειτουργία του οργανισμού ήταν αυτή τότε η απλή παρουσία του ασβεστίου στο αίμα θα προκαλούσε λόγου χάρη τη δημιουργία ενός δοντιού που βγάλαμε πριν από χρόνια ή η απλή παρουσία του κολλαγόνου στο αίμα θα μπορούσε προκαλέσει τη δημιουργία ιστού που χάσαμε μετά από ένα έγκαυμα δέρματος που προκλήθηκε στην παιδική μας ηλικία ή θα μπορούσε να δημιουργήσει καινούργια δάκτυλα σε περίπτωση ακρωτηριασμού! Η σύνθεση των ιστών είναι μια διαδικασία και διαφέρει από την απλή παρουσία των στοιχείων των ιστών. Άλλο πράγμα η απλή παρουσία άμμου, ασβέστη και τσιμέντου και άλλο πράγμα η κατευθυνόμενη επεξεργασία της άμμου, του ασβέστη και του τσιμέντου από τους εργάτες και τον πολιτικό μηχανικό.

Είναι γνωστό, επίσης, πως η οστεοαρθροπάθεια είναι σαφέστατα πάθηση των αρθρώσεων και ανιχνεύτηκε τουλάχιστον 2500 έτη πριν, όπως αποδείχθηκε με την εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων στις μούμιες της Αιγύπτου, ενώ ίαση δεν υπάρχει, τουλάχιστον έως σήμερα. Ωστόσο, η Ελάχιστα Επεμβατική Ορθοπαιδική με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπείες της, στοχεύει στο να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της πάθησης, ενώ στα αρχικά της στάδια μπορεί ακόμα και να αναγεννήσει αποδεδειγμένα τον αρθρικό χόνδρο με τη χρήση εξειδικευμένων κυττάρων, ενδαρθρικά, αποφεύγοντας την πιθανότητα μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητα της τοπικής και ενδαρθρικής αντί της πόσιμης χορήγησης κυττάρων ή υαλουρονικού στο γόνατο, το ισχίο και τη σπονδυλική στήλη οφείλεται και στο γεγονός πως ο αρθρικός χόνδρος τρέφεται τοπικά, είναι δηλαδή ανάγγειος, δεν τρέφεται δηλαδή απευθείας από τα αγγεία που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά όπως σάκχαρα και αμινοξέα μετά από τη διαδικασία της πέψης στο στομάχι, μέσα στο αίμα. Το κολλαγόνο και το υαλουρονικό είναι μακρομόρια, σχηματίζονται δηλαδή από απλούστερα μόρια όπως αμινοξέα και σάκχαρα, ενώ το όξινο περιβάλλον του στομάχου τα θρυμματίζει στην πόσιμη μορφή τους, όπως δηλαδή κάνει φυσιολογικά με όλα τα είδη διατροφής!

Συνεπώς, τα συμπληρώματα διατροφής όπως το πόσιμο κολλαγόνο και το πόσιμο υαλουρονικό δεν έχουν καμία ένδειξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθροπάθειας, αφού ο οργανισμός συνθέτει μόνος του τα αμινοξέα του κολλαγόνου και του υαλουρονικού στους ιστούς του, άσχετα από την εξωγενή χορήγηση. Αντίθετα, η πόσιμη χορήγησή τους επιβαρύνει το ήπαρ και το νεφρό αφού πρέπει να μεταβολίσουν πληθώρα αμινοξέων και σακχάρων που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο αίμα, επιβαρύνοντας επιπλέον τον οργανισμό με περισσότερες θερμίδες!

 

*Ο Γιώργος Ευγενιάδης αποφοίτησε με άριστα, με 2 υποτροφίες επίδοσης και με 2 επιστημονικές δημοσιεύσεις από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Περούτζια, στην Ιταλία, ενώ προηγουμένως έλαβε και το πτυχίο του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με έμφαση στην Αθλητιατρική.

Εκπαιδεύτηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και στη Μονάδα Αθλητικών Κακώσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πήρε τον τίτλο του Ορθοπαιδικού Χειρουργού από τη Επιτροπή της Θεσσαλονίκης.