Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016 10:20

Απαραίτητη η κατανάλωση υγρών το καλοκαίρι

Του Κώστα Καραγκιοζόπουλου

Ιατρός ειδικευθείς στη Πνευμονολογία – Φυματιολογία

του Γ.Ν. Λαμίας και Παπανικολάου.

Υπεύθυνος Ιατρός Ακαδημίας Ποδόσφαιρου Βέροιας.

Οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι μόνο η βροχή, το χιόνι η το κρύο αλλά και δυνατός ήλιος και η έντονη ζεστή.

Ο οργανισμός του παιδιού λειτούργει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αναπληρώνει άμεσα τις απώλειες σε υγρά αυξάνοντας το αίσθημα της δίψας κάνοντας το ταυτόχρονα πολύ πιο έντονο. Τα παιδιά όμως πολλές φορές παρασύρονται από την αγάπη τους για το παιχνίδι και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την λήψη της απαραίτητης ποσότητας νερού και υγρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζονται εύκολα, να νιώθουν αδυναμία, να τραυματίζονται πιο συχνά.

Υπάρχουν παραδείγματα όπου παιδιά φτάνουν σε σημείο αφυδάτωσης χωρίς να εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα των ενηλίκων και να χρειάζεται ακόμα και ενδοφλέβια αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών με ορούς στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα θα μπορούσα να αναφερθώ εκτενώς και για τις αρνητικές επιδράσεις του ηλίου στο ευαίσθητο κεφαλάκι τους και στο δέρμα τους.

Εφιστούμε λοιπόν αυξημένη προσοχή από τους γονείς οι όποιοι θα πρέπει να εφοδιάζουν τα παιδιά τους με μπουκάλια νερού και χυμούς, καπέλα για τον ήλιο και κρέμες με αυξημένο δείκτη αντηλιακής προστασίας κατά τη διάρκεια της προπόνησης η του αγώνα.

Ευθύνη των προπονητών από την άλλη είναι η διαρκής υπενθύμιση για νερό, συχνά διαλλείματα και προφύλαξη των παιδιών που δεν αγωνίζονται σε μέρη με σκιά και δροσιά. Δεν θα ήταν κακό επί ακραίων θερμοκρασιών η προπόνηση να διεξαχθεί σε κλειστούς αθλητικούς χώρους η ακόμα και να αναβληθεί.