Τετάρτη, Σεπτέμβριος 25, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 21:32

Κακός συνδυασμός ο πολύς καφές με το κρέας

Οι άνθρωποι που πίνουν πολλούς καφέδες και ταυτοχρόνως καταναλώνουν πολύ κρέας και λίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μια συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές. 

Μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, η δρ Άννα Βιτόρια Ματιόλι, από το Πανεπιστήμιο της Μόντενα, εξήγησε ότι ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες ομάδας πασχόντων από ινιδισμό των κόλπων και τις συνέκρινε με εκείνες μιας ομάδας υγιών εθελοντών.
Όπως διαπίστωσε, οι πάσχοντες από την αρρυθμία είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής (είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο), αλλά να τρώνε πολύ κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
Είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να πίνουν και πολλούς καφέδες (περισσότερους από τρεις την ημέρα), αλλά και να τρώνε λίγα φρούτα και σαλάτες, σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι δεν έπασχαν από ινιδισμό των κόλπων. 
Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από ινιδισμό των κόλπων, οι δύο ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς (ονομάζονται κόλποι) δεν πάλλονται ομαλά αλλά ακατάστατα, με συνέπεια να νιώθει «φτερουγίσματα», δύσπνοια και κούραση, ενώ διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει και εγκεφαλικό. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με τη δυτικού τύπου διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην καρδιακή αρρυθμία», τόνισε η δρ Ματιόλι.