Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 08:03

Νέα ζωή με hi-tech καρδιά

Η πρώτη στην Ιστορία τεχνητή καρδιά που θα χτυπάει μόνιμα βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στο στήθος ενός 70χρονου από τη Γαλλία, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι εμφυτεύσεις τεχνητής καρδιάς που εφαρμόζονται ευρέως σήμερα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα, δηλαδή δεν μπορούν να παραμείνουν στο στήθος του ασθενούς για πολλά χρόνια. Τοποθετούνται για λίγο και στην πραγματικότητα δίνουν χρόνο στους ασθενείς έως ότου ανεβρεθεί μόσχευμα.
Ο λόγος που οι τεχνητές καρδιές που τοποθετούνται σήμερα δεν μπορούν να παραμείνουν για πάντα είναι επειδή σε μερικά χρόνια παρουσιάζουν παρενέργειες και οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν από αιμορραγίες ή δημιουργία θρόμβων.
Τώρα, με τη νέα βιοπροσθετική - όπως ονομάζεται - καρδιά, δίνεται ελπίδα σε εκατομμύρια καρδιοπαθείς με καρδιακή ανεπάρκεια που είναι καταδικασμένοι λόγω έλλειψης μοσχευμάτων.
Το νέο είδος μοσχεύματος - η νέα αυτόνομη βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά - αποτελείται από μέταλλο, πλαστικό και τα πλέον σημαντικά του μέρη έχουν φτιαχτεί από βιολογικά υλικά ζωικής προέλευσης, με στόχο να το προστατεύουν από τη δημιουργία θρόμβων. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να λειτουργεί «μόνιμα», όπως είπαν οι ειδικοί. Ζυγίζει τρεις φορές περισσότερο από τη φυσιολογική καρδιά και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μπορεί να χτυπά χωρίς διακοπές για τουλάχιστον πέντε χρόνια.  
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Η τεχνητή καρδιά διαθέτει δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και ο μυς της καρδιάς. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένη με ευφυείς αισθητήρες ώστε όταν αλλάζει ρυθμούς αυτός που τη φοράει, για παράδειγμα τρέχει ή κοιμάται, η καρδιά να προσαρμόζει τους χτύπους της και τη ροή του αίματος που χρειάζεται. Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι σε 70χρονο ασθενή που οι γιατροί δεν του έδιναν μεγάλο περιθώριο ζωής και δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική λύση. «Η εμφύτευση εκτυλίχθηκε με ικανοποιητικά. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με τους συγγενείς του», ανακοίνωσε το νοσοκομείο.
Τον Σεπτέμβριο οι γαλλικές Αρχές (ΕΟΦ) είχαν δώσει την έγκρισή τους για το μόσχευμα και την επέμβαση, καθώς πρόκειται για δοκιμαστική μέθοδο που έχρηζε ειδικής αδείας.
Η εταιρεία που κατασκεύασε την τεχνητή καρδιά, η Carmat όπως ονομάζεται, υποστηρίζει ότι η βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά θα μπορούσε να σώσει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ζωές, διασφαλίζοντάς τους ποιότητα ζωής άνευ προηγουμένου, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο απόρριψης του οργάνου.
Περίπου 30.000 είναι τα νέα κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και οι ειδικοί εκτιμούν πως σύντομα θα αποτελεί το νέο συχνότερο καρδιακό νόσημα. Στην ανεπάρκεια η καρδιά, λόγω μηχανικής δυσλειτουργίας, είτε αδυνατεί να στείλει αρκετό οξυγονωμένο αίμα στους περιφερειακούς ιστούς είτε να δεχτεί αίμα από το σώμα για να το οξυγονώσει στέλνοντάς το στους πνεύμονες. Η αδυναμία αυτή στα αρχικά της στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται όμως μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως η δύσπνοια (με πιο χαρακτηριστική την παροξυσμική δύσπνοια το βράδυ που αναγκάζει τον ασθενή να σηκωθεί όρθιος για να αναπνεύσει, ειδάλλως δεν μπορεί) και η εύκολη κόπωση.
Πρωτοπόρος
Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον γάλλο χειρουργό Αλέν Καρπεντιέ, ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για την καρδιακή βαλβίδα Καρπεντιέ - Εντουάρντς που έχει εφεύρει.