Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 23:57

Οι επιπλοκές της κύησης πιο συχνές με τα αγόρια

Μια παλιά λαϊκή ρήση πρεσβεύει ότι μια δύσκολη εγκυμοσύνη σημαίνει πως το μωρό θα είναι αγόρι. Την αλήθεια του ισχυρισμού αυτού διερεύνησαν τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες, στις οποίες εξετάστηκαν δεκάδες χιλιάδες γεννήσεις και οι τυχόν επιπλοκές τους.

Η νεώτερη από τις μελέτες διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και εξέτασε 66.000 γεννήσεις. Όπως έδειξε, όσες αφορούσαν αγόρια παρουσίαζαν συχνότερα επιπλοκές, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε προβλήματα όπως ο πρόωρος τοκετός και η επείγουσα ανάγκη για καισαρική τομή.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες. Μία από αυτές διενεργήθηκε το 2002 και εξέτασε 90.000 γεννήσεις από το 1989 έως το 1999. Όπως έδειξε, οι γεννήσεις των αγοριών είχαν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε διακοπή της καθόδου του εμβρύου, κατά την οποία το έμβρυο ουσιαστικά σταματάει να «κατεβαίνει» στο δεύτερο στάδιο του τοκετού όταν γίνονται οι εξωθήσεις από τη μητέρα.
Οι ειδικοί τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά δεν υποδηλώνουν ότι η γέννηση ενός αγοριού είναι απαραιτήτως «υψηλού κινδύνου». Απλώς συνοδεύεται από ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο, ίσως διότι το κεφάλι των αγοριών είναι μεγαλύτερο από ό,τι των κοριτσιών.
Ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως τα υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων.