Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 22:38

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων μπορεί να ωθήσει σε μείωση του καπνίσματος

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων συνδυααστικά με την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστού νόμου θα συντελέσει στη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που παραγματοποιήθηκε για λογαριασμό Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος HEART II.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το 84% του δείγματος θεωρεί μείζον ζήτημα την επίτευξη της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα. Μάλιστα, μεταξύ αυτών, τα 2/3 είναι καπνιστές.

Το 71,5% πιστεύει ότι η αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων καπνού (κατά 2 ευρώ) θα συντελούσε σε μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά θέτει ως βασική προϋπόθεση τα χρήματα αυτά δοθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του συστήματος υγείας και για την πρόληψη καπνίσματος στους νέους.

 

Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος
Το 99,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει σε χώρους που άλλοι καπνίζουν, παρόλο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Από αυτούς, το 74% είναι θυμωμένοι ενώ μόνο το 24,8% δεν ενοχλείται. Εντυπωσιακό είναι ότι πάντως ότι θυμωμένοι από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δηλώνουν και το 48,3% των καπνιστών.

Το 70,7% των πολιτών επιρρίπτει ευθύνες στο κρατικό μηχανισμό για τη μη τήρηση του νόμου και το 78% θεωρούν ότι η μη προστασία του πληθυσμού από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Επίσης, το 76,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν αρκετά, πολύ και πάρα πολύ θυμωμένοι για το γεγονός ότι ακόμη υπάρχει διαφήμιση προϊόντων καπνού στους χώρους νυχτερινής διασκέδασης των νέων, παρά τη σχετική απαγόρευση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θυμωμένοι εμφανίζονται για τον ίδιο λόγο και το 58,1% των καπνιστών. 

Τέλος, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, ενώ, ούτε και ο δήμαρχος της περιοχής που κατοικούν συνέβαλλε στην τήρηση του νόμου. Το 60,9% θεωρεί ότι η πιο αυστηρή εφαρμογή του ακτικαπνιστικού νόμου στους χώρους διασκέδασης των νέων θα τους ωθούσε στην πρόληψη ή διακοπή του καπνίσματος.

Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα

Κι ενώ ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος στην Ελλάδα, για πρώτη φορά η μελέτη καταγράφη μικρά ποσοστά επιπολασμού του καπνίσματος. Συγκεκριμένα, συστηματικοί καπνιστές δηλώνει το 14,8% (14,4% άνδρες, 15,4% γυναίκες), περιστασιακοί καπνιστές το 10,6% (10,4% άνδρες, 11% γυναίκες), πρώην καπνιστές το 32,2% (37,6% άνδρες, 24,1% γυναίκες) και μη καπνιστές το 41,2% (36,2 % άνδρες, 48,8% γυναίκες).

 

Το 65,8% των ερωτηθέντων καπνίζουν τσιγάρα, το 31,1% καπνό και το 9,8% πούρο ή ηλεκτρονικό τσιγάρο.Το 7,3% όσων καπνίζουν τσιγάρα δηλώνουν ότι την στιγμή που ρωτήθηκαν χρησιμοποιούσαν αφορολόγητα τσιγάρα, ενώ το ποσοστό φτάνει στο 10,8% σε όσους καπνίζουν καπνό.

Τελος, το 51,9% συμφωνεί με την πρόταση των 10.329 Ελλήνων φοιτητών που ενυπόγραφα ζητούν το παθητικό κάπνισμα να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία, καταγράφει μείωση από 34.666 εκατομμύρια το 2007, σε 19.370 το 2012 ενώ, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στα 18.000 εκατομμύρια το 2013.