Δευτέρα, Ιούνιος 17, 2024
Follow Us
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 16:22

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα-Μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος

Ορισμός: Χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στην μέση και αυξανόμενη δυσκαμψία (δυσκολία στην κίνηση). Ανήκει σε μια οικογένεια παθήσεων που ονομάζονται

Οροαρνητικές Σπονδυλοαρθροπάθειες και στις οποίες ανήκουν επίσης η ψωριασική αρθρίτιδα, η εντεροπαθητική αρθρίτιδα,η αντιδραστική αρθρίτιδα, η νεανική σπονδυλοαρθροπάθεια και η αδιαφοροποίητη σπονδυλοαρθροπάθεια

Αιτιολογία: Η αιτία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας είναι άγνωστη. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει κάποιου βαθμού οικογενειακή προδιάθεση. Επίσης  πολύ συχνότερα από ότι στον γενικό πληθυσμό (93% έναντι μόλις 7%) στο DNA των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα έχει βρεθεί το γονίδιο για το ιστικό αντιγόνο HLA B27 που προδιαθέτει για την νόσο

Ηλικία έναρξης 15-40 ετών, προσβάλει 1/200 άνδρες και 1/500 γυναίκες.

Κλινική εικόνα:

§ Χαρακτηρίζεται από πόνο στην μέση σε όλα τα επίπεδα (με όλες τις κινήσεις) ο οποίος επιδεινώνεται κατά  την ανάπαυση με πρωινή δυσκαμψία για περίπου 1 ώρα , νυχτερινό πόνο και με βελτίωση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας με την  κίνηση και γενικά την άσκηση.

§ Εκτός από την οσφυαλγία συχνή είναι και η ενθεσοπάθεια (πόνος στα σημεία που ενώνονται οι τένοντες , οι σύνδεσμοι και οι αρθρικές κάψες στα οστά).

§ Οι εξωαρθρικές εκδηλώσεις της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας είναι: οξεία πρόσθια ραγοειδίτιδα ( στο 25% -30% ) προσβολή της αορτής και καρδιακών βαλβίδων (στο 10 % ), οστεοπόρωση , περιοριστικού τύπου πνευμονοπάθεια κ.α.

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση και στον απεικονιστικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία των ιερολαγονίων σε πρώιμο στάδιο , ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης και ιερολαγονίων με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις σε ποιο προχωρημένο στάδιο).

Η θεραπεία βασίζεται:

Ø Στην φαρμακευτική αγωγή: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ),  κλασικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα (σουλφασαλαζίνη, μεθοτρεξάτη κ.α.),και νέες προηγμένες θεραπείες, τους βιολογικούς παράγοντες (anti-TNF).

Ø Στην άσκηση : αερόβιες ασκήσεις,κολύμβηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, αναπνευστικές ασκήσεις, διατατικές κ.α.

Ø Στις φυσιοθεραπείες: μαλάξεις, κινησιοθεραπεία, υδροθεραπεία, κ.α.

Ø Στην σωστή στάση του σώματος και τη χρήση κατάλληλων βοηθημάτων που μειώνουν την φόρτιση των αρθρώσεων.

Ø Και φυσικά στην καλή ψυχολογία του ασθενούς μέσα από την σωστή ενημερωσή και την ειλικρινή σχέση που θα αναπτύξει με τον ρευματολόγο του και με την υποστήριξη τοπικών συλλόγων ασθενών που θα τον βοηθήσουν να βρει λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας έχει δημιουργηθεί ένα χρησιμότατο site: www.Ankylosingspondylitis.gr στο οποίο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε γύρω από την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα καθώς και ένα ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από ειδικούς ρευματολόγους και το οποίο θα βοηθήσει όσους  υποφέρουν από χρόνια οσφυαλγία να διαπιστώσουν εάν ανήκουν στην ομάδα των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και στην συνέχεια να ζητήσουν την βοήθεια από τον ειδικό ιατρό.

ΑΡΘΡΟ: ΞΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΙΑΤΡΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

πτυχ.University of Bologna

Eιδικευθείς Κ.Α.Τ. Αθηνών

Ρευματολογικό Ιατρείο και Οστεοπόρωσης Βέροιας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παίρνουμε ή χάνουμε κιλά με τη νηστεία; »