Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2024
Follow Us
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 18:49

Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα "Οι Μακεδόνες στην Οικουμένη"

Πρώτος μήνας της Άνοιξης, ανθισμένος και ανθεστήριος! Αναμένοντας από ώρα σε ώρα να ανθίσουν οι πρώτες αμυγδαλιέςκαι οι ροδακινιές παντού στην Ημαθία, φορέστε τον Μάρτη σας καιελάτε στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ναχαρούμε μαζί και με ανανεωμένη διάθεση το πλούσιο πρόγραμματων εκδηλώσεων που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχειπρογραμματίσει για τον μήνα αυτόν.


Ημερολόγιο υπόλοιπων εκδηλώσεων:

Παρασκευή 22 – Τρίτη 26 Μαρτίου. Πέργαμον.

Οι Μακεδόνες στην Οικουμένη

Ο διαρκώς διευρυνόμενος με νέα μέλη Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείου της Ημαθίας συνεχίζει με επιτυχία τα εκπαιδευτικά του σεμινάρια με θέμα την παρουσία των Μακεδόνων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελληνιστικής Οικουμένης. Η μετάβαση και η εκπαιδευτική δράση στην λαμπρή πόλη της Μικράς Ασίας αποτελεί τον δεύτεροσταθμό του προγράμματος μετά τους Δελφούς.

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019. Υπόγειο Μνήμης Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 19:00.

Παρουσίαση του 36ου τόμου των Χρονικών Ιστορίας καιΠολιτισμού Ν. Ημαθίας (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018) τηςΕταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας Ε.Μ.Ι.Π.Η.) αφιερωμένο στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή των εκατόχρόνων από την λήξη του.

 

Οι μαρτιάτικες εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνον:

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας υποδέχεται την Άνοιξη μεένα εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μεγάληθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού. Στο πρόγραμμα αυτό, πουαπευθύνεται σε μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικήςηλικίας, θα μιλήσουμε για το νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού,θα ανακαλύψουμε την παράστασή του στα εκθέματα του μουσείου,θα παρατηρήσουμε και θα συγκρίνουμε χρώματα, στάσεις καιεκφράσεις στις μορφές της Παρθένου Μαρίας και του αρχάγγελουΓαβριήλ και θα ‘’ζωντανέψουμε’’ τα βημόθυρα της έκθεσης.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Πολατίδου.Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331076100

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Πρεσβευτές / Πρέσβειρες Μουσείων και Μνημείων’’ συνεχίζεται η δράση ‘’Περιηγήσεις με Αρχαιολόγους’’. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ναγνωρίσουν την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 την ΠαλιάΜητρόπολη Βέροιας με την αρχαιολόγο Μαρία Χειμωνοπούλου,ενώ στις 15 & 29 Μαρτίου θα περιηγηθούν με τον αρχαιολόγοΑλέκο Χατζηϊωαννίδη στους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων,στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και στο Νυμφαίο της Σχολής τουΑριστοτέλη.

Μέχρι μέσα Μαρτίου συνεχίζεται το εορταστικό αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μάσκες» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. Ομάδες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίαςγνωρίζουν τα γλυπτά του μουσείου και εμπνέονται από αυτά για ναφτιάξουν τις δικές τους μάσκες, να τις φορέσουν και να…ζωντανέψουν τις μορφές του μουσείου.

Τα απογεύματα προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματαγια τις σχολικές ομάδες των εσπερινών σχολείων. Το ΑρχαιολογικόΜουσείο Βέροιας υποδέχεται το τμήμα Προσχολικής Αγωγής μεπροτάσεις για περιηγήσεις προσανατολισμένες στις ευαίσθητεςνηπιακές ηλικίες και το τμήμα Κομμωτικής για να εφαρμόσει τακουρέματα και τα χτενίσματα των αρχαίων γλυπτών!

Στα προγράμματα outreach συμμετέχουν αυτό το μήνα τοΕιδικό Σχολείο Βέροιας, το ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας και Τα Παιδιά τηςΆνοιξης με το πρόγραμμα «Μάσκες», το Ειδικό ΕΠΑΛ Βέροιας μετο πρόγραμμα «Αρχαίο Γυμνάσιο Βέροιας», και η ομάδαασυνόδευτων εφήβων από το camp Αλεξάνδρειας στο πρόγραμμα«Από την Οικουμένη στις Αιγές».