Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 14:18

ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ: ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΡΥΒΟΥΝ?

Της Δήμητρας Μπιδέλη –Θεμελή
Παθολόγου-Ογκολόγου

Ιατρείο: Βενιζέλου 13, Βέροια,τηλ: 233175555

Έχετε ακούσει την παροιμία πως ένα ψέμα μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου μέχρι η αλήθεια να βάλει μόνο τα παπούτσια της?

Το ¼ των Αμερικανών σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα πιστεύει ότι αυτή η θεωρία είναι αληθινή και κάτι ανάλογο προφανώς μπορεί να συμβαίνει και στη χώρα μας.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει.

 Ο καρκίνος  είναι μια ομπρέλα που από κάτω της κρύβει πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες/μορφές. Η κάθε μια από αυτές ,στον ίδιο ασθενή δε μένει πάντα σταθερή αλλά μπορεί με το πέρασμα του χρόνου και μετά από τα διάφορα θεραπευτικά σχήματα να μεταβάλλεται, να αλλάζει παθολογοανατομικά και μοριακά χαρακτηριστικά, να γίνεται ανθεκτικός στη μέχρι τώρα αποτελεσματική θεραπεία. Να αποκτά όπως λέμε χημειοανθεκτικότητα.

Ο καρκίνος αποτελεί πάντα έναν κινούμενο στόχο, κι εμείς τρέχουμε ξωπίσω του για να προλάβουμε και να  σταματήσουμε τα μονοπάτια πολλαπλασιασμού του. Πρόκειται για δικά μας κύτταρα που για κάποιο λόγο αποκλίνουν από το φυσιολογικό ρυθμό διαίρεσης τους, διαφεύγουν του ελέγχου από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα  δημιουργώντας τους καρκινικούς όγκους. Και όσο εμείς τον μπλοκάρουμε αυτός βρίσκει νέα σηματοδοτικά μονοπάτια για να ξεφύγει και να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.

Είναι κατανοητό λοιπόν πως δε μπορούμε να μιλάμε για ένα μόνο φάρμακο και σίγουρα η προσδοκία πως θα βρεθεί άμεσα η θαυματουργή θεραπεία που θα θεραπεύσει όλους τους καρκίνους, είναι προς το παρόν μακρινό όνειρο. Παρόλαυτα,  η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ανοσολογία και τη μοριακή γενετική του καρκίνου μας έχει δώσει μια σειρά από διαθέσιμες στοχευτικές θεραπείες και ανοσοθεραπείες που έχουν επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο επιβίωσης των μεταστατικών  ασθενών ακόμη και πάνω από τη δεκαετία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις όπως στην περίπτωση του Dostarlimab(ανοσοθεραπεία) στον καρκίνο του ορθούτα αποτελέσματα μπορούν όντως να χαρακτηριστούν  σαν ιατρικό θαύμα. Επιπλέον η έρευνα τα τελευταία χρόνια εστιάζει όχι μόνο στη θεραπευτική του καρκίνου αλλά και στην έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη καθώς και τη γενετική συμβουλευτική του οικογενούς καρκίνου ώστε να ανιχνεύουμε έγκαιρα κληρονομούμενες μεταλλάξεις που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρκίνου.

Tέλος, ζούμε πλέον στην εποχή  τηςτεχνητής νοημοσύνης η οποία θα ανοίξει νέους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς ορίζοντες με εφαρμογές στην απεικονιστική και ιστολογική  διαγνωστική του καρκίνου καθώς και στον εντοπισμό νέων θεραπευτικών στόχων αποτελώνταςένα ένα ισχυρό και χρήσιμο συμπλήρωμα στο ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαβάστε στην εφημερίδα "Κερκίδα" της Δευτέρας