Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2024
Follow Us
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 09:55

"Οι λίθοι της μνήμης" / Το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Βέροιας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης «Συνυπάρξεις», συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Δύσκολη Μνήμη».


Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019. Δημαρχείο Βέροιας. Οδός 10ης Μεραρχίας. 10:00

Οι λίθοι της μνήμης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνδιοργάνωση με την Ομάδα Πολιτών Βεροίας και την υποστήριξη του ιδρύματος Heinrich Böll (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και του 1ου ΓΕΛ Βέροιας, παρουσιάζει την δράση των Λίθων της Μνήμης. Πρόκειται για την τοποθέτηση έξι λίθων στη μνήμη έξι Εβραίων μαθητών του Γυμνασίου και του εβραϊκού δημοτικού σχολείου της Βέροιας που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό παρουσία του Γερμανού καλλιτέχνη και εμπνευστή της ιδέας  GunterDemning.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας θα πραγματοποιήσει με το 1ο ΓΕΛ Βέροιας εκπαιδευτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικής έκφρασης, με θέμα την Βέροια πριν και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ανάπτυξη της κριτικής και ιστορικής σκέψης, ο στοχασμός, η ενσυναίσθηση και ο αναστοχασμός των μαθητών για την δίωξη και την εξαφάνιση συμπολιτών μας, επικεντρώνοντας στις έξι μορφές των συνομηλίκων τους Εβραίων μαθητών.