Παρασκευή, Οκτώβριος 25, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 21:46

Το ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο δεν έχει ανάγκη από ...χωροφύλακες και εισαγγελείς

Το Σάββατο θα γίνει ο σπουδαίος αγώνας που θα κρίνει τον πρωταθλητή της Α΄ κατηγορίας της ΕΠΣ Ημαθίας, την ομάδα δηλαδή που μας διεκδικήσει σε αγώνες μπαράζ την άνοδο στην Γ΄ Εθνική.

Αδιαμφισβήτητα προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των φιλάθλων, αλλά στην προκειμένη χρονική στιγμή μια μεγάλη μερίδα φίλων της στρογγυλής θεάς, λένε το άσμα του Πε-ΠΑ, «από η γυναίκα μου και από δω το αίσθημά μου». Την ίδια ημέρα με μικρή διαφορά  έναρξης η Βέροια δίνει έναν, επίσης, σπουδαίο αγώνα με την Ξάνθη, που μπορεί να κρίνει την εξασφάλιση της πρώτης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ για την άνοδο στην Superleague1.

Όμως ας σταθούμε πρώτα στο μεγάλο ντέρμπι της ΕΠΣ Ημαθίας, γιατί την εβδομάδα που πέρασε έγιναν αρκετά αξιοσημείωτα, που μπορούν να τινάξουν στον «αέρα» μια σημαντική αναμέτρηση, αλλά και να καταρρακώσει το τοπικό μας ποδόσφαιρο.

Δεν θα επαναλάβω κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις παραγόντων, γιατί δεν έχω τίποτα περισσότερο να …αποκαλύψω. Σίγουρα έγιναν κάποια κωμικοτραγικά γεγονότα, αλλά αναμενόμενα στο …πεδίο που διαδραματίστηκαν!!!

Συμπληρωματικά θα πω, με όλο τον σεβασμό σε ανθρώπους του χώρους μας, πως ούτε ο γραπτός δημόσιος λόγος, ούτε και ο προφορικός, είναι εύκολος. Γι αυτό όταν κάποιος π.χ. έχει μπροστά του ή κρατάει ένα μικρόφωνο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και γι αυτά που ρωτάει και για εκείνα που «καλείται» να απαντήσει.

 

Η διοίκηση της ΕΠΣ Ημαθίας ζήτησε από την Αστυνομική Διεύθυνση να υπάρχει ενισχυμένη αστυνομική δύναμη στο γήπεδο της Αγκαθιάς, όπου η τοπική Νίκη που θέλει μόνο τη νίκη, θα υποδεχθεί τον πρωτοπόρο Αστέρα Τριποτάμου που «παίζει» για δύο αποτελέσματα. Επίσης ζήτησε να υπάρχει και απ΄ ότι έμαθα θα είναι παρούσα, εκπροσώπησε από την εισαγγελία Βέροιας.

Θεωρεί, λοιπόν, η διοίκηση της ΕΠΣ Ημαθίας ότι «τιμά» το ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο; Αυτή η δημιουργία εντυπώσεων αναμονής ενός εμπόλεμου κλίματος, βοηθά το τοπικό μας ποδόσφαιρο;

 

Ξέρω ότι ο αντίλογος είναι πως «λαμβάνονται προληπτικά μέτρα» για μην τυχόν γίνουν παρατράγουδα. Δεκτό, αλλά υπάρχει και ένα «αλλά»!!! Θα μπορούσε να γίνει σιωπηρά, χωρίς να παίρνει διαστάσεις μία βδομάδα, ίσως και δέκα μέρες, πριν τον σημαντικό αγώνα.

Γιατί από την μία «ερεθίζεις» το γόητρο του γηπεδούχου και από την άλλη δίνεις την εντύπωση ότι (υπερ)προστατεύεις τον φιλοξενούμενο. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι δίνεις την εντύπωση ενός δεδομένου. Πως θα γίνουν έκτροπα και γι αυτό πρέπει να υπάρχει καταστολή και εισαγγελική άποψη και παρέμβαση.  

 

Θα έδινα δίκιο στην διοίκηση της ΕΠΣ Ημαθίας να ζητήσει ενισχυμένη παρουσία της Αστυνομίας και Εισαγγελέα, αν από την γηπεδούχο ομάδα υπήρχαν δημόσιες εριστικές ή απειλητικές δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όμως κάτι τέτοιο δεν έπεσε στην αντίληψή μου!!!   

 

Νομίζω ότι η απαίτηση από πλευράς φιλοξενούμενης ομάδας να ζητήσει προστασία, είναι πιο λογική, ευσταθεί καλύτερα, γιατί προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντά της. Δεν αποτελεί θεσμικό όργανο, όπως είναι η ΕΠΣ Ημαθίας, που θα το πω απλά, είναι η «κλωσσαριά» με όλες οι ομάδες της δύναμής της να είναι τα «κλωσσόπουλα».

Όμως έχω μία ένταση. Ήταν πρόκληση μία ατάκα κορυφαίου παράγοντα της φιλοξενούμενης ομάδας, όταν σε μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του αναφέρει πως «θα ζητήσουμε τα παραπάνω (ισχυρή αστυνομική δύναμη και εισαγγελέα) ορμώμενοι από δυσάρεστες καταστάσεις στο παρελθόν στο συγκεκριμένο γήπεδο».

 

Δεν θα πω ότι στο παρελθόν δεν σημειώθηκαν δυσάρεστα γεγονότα στο συγκεκριμένο γήπεδο. Για πέστε μου όμως σε πιο γήπεδο δεν έγιναν σε βάθος χρόνου ίδιας, μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης παρατράγουδα;

Όταν κάποιος υπενθυμίζει ανάλογα γεγονότα, είναι σαν να ξύνει πληγές!!! Γι αυτό θα συμφωνήσω με όλα όσα ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, αλλά θα διαφωνήσω για την …παρελθοντολογία.

 

Πραγματικά εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων και αυτή που θα παίξει καλύτερα ή θα είναι τυχερότερη (βασικός κανόνας στο ποδόσφαιρο), να πάρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Όμως οι ευχές όλων μας, ανεξάρτητα με ποια ομάδα συμπαριστάμεθα, είναι να κερδίσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας και η αξιοπιστία του. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα δεν έχει ανάγκη ούτε …χωροφύλακες, ούτε εισαγγελείς, οι οποίοι πριν δεκαετίες εξέλειψαν, ουσιαστικά, από τα γήπεδά μας.

Εμείς οι ίδιοι σε ατομικό επίπεδο, απ΄ όποιο μετερίζι και αν ασχολούμαστε και παρακολουθούμε το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να το προστατεύσουμε με την συμπεριφορά μας, και πριν, και κατά την διάρκεια και μετά την λήξη μιας αναμέτρησης.

 

Και δεν θα μπορούσα να κλείσω τα σημερινά μου σχόλια, χωρίς να αναφερθώ στον Αλέξη:

Μετά την ισοπαλία της Βέροιας με τον Απόλλωνα Πόντου, νομίζεις ότι «ψήλωσες». Λάθος κάνεις. Παραμένεις εκεί που ήσουν, με την διαφορά ότι οι οκτώ βαθμοί, έγιναν έξι. Και δεν μπορείς να την πεις και μικρή!!!

Θα έλεγα περισσότερο ότι αυτή η ισοπαλία αφύπνισε την ομάδα της Βέροιας και έχει πλέον τον νου της σε όλα τα επίπεδα.  

Το «Κοκτέιλ» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κερκίδα» της Δευτέρας