Σάββατο, Οκτώβριος 26, 2024
Follow Us
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 14:56

Kαμιά ομάδα δεν μπορεί να είναι υπεράνω άλλων αξιών της ζωής

Από την προηγούμενη βδομάδα ο τόπος μας θρηνεί τον άδικο χαμό ενός παλικαριού, του Άλκη Καμπανού από τη Βέροια, μετά από βίαιη επίθεση και ειδεχθούς δολοφονίας του από έναν σεσημασμένο κακοποιό ο οποίος θέλει να αυτοαποκαλείται «φίλαθλος».

ΥΓ.: Φίλαθλος σημαίνει φίλος του αθλητισμού. Τι σχέση μπορεί να έχει ο 23χρονος αλβανός φερόμενος δολοφόνος;

Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν πολλά στον απόηχο του φρικιαστικού εγκλήματος, περί οπαδικής βίας και τα αίτια που την εξεγείρουν.Και θα συμφωνήσω για όλα όσα αναλύθηκαν. Η αδικία, η ατιμωρησία, η εκτόνωση από άλλα κοινωνικά προβλήματα, η εξάρτηση από διάφορες ουσίες, η συγκάλυψη παραβατικών ενεργειών και πολλά άλλα.

Δεν άκουσα όμως λέξη για την συμπεριφορά κάποιων παραγόντων. Για παράδειγμα όταν παλαιότερα μεγαλομέτοχος ΠΑΕ αποκαλούσε «κότες» τους φιλάθλους αντίπαλης ομάδας, δεν προκαλούσε αυτούς τους φιλάθλους; Όταν μεγαλομέτοχος ΠΑΕ πήγαινε νυχτερινές ώρες έξω από το γήπεδο αντίπαλης συμπολίτισσας ομάδας, που αμοιβαία τρέφουν «εχθρικά» αισθήματα και φωτογραφίζονταν με περιπαικτικά σχόλια, δεν αποτελούσε πρόκληση; Όταν πρόσφατα πρόεδρος και μεγαλομέτοχος η ομάδα του νίκησε μέσα στην έδρα του «εχθρού» και ανάρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία του στον πάγκο της αντίπαλης και ηττημένης ομάδας, με το δάκτυλο στο στόμαστέλνοντας το μήνυμα «σουτ. Μη μιλάτε», δεν εξιτάριζε τους πολυπληθείς φιλάθλου της αντίπαλης και συμπολίτισσας ομάδας; Όταν οι εφημερίδες με τους πηχυαίους τίτλους, αντί ενημερωτικά έντυπα μετατρέπονται σε οπαδικά και ομαδικά όργανα, δεν σπέρνουν το μίσος μεταξύ των οπαδών των ομάδων;

 

Η οπαδική βία, θύμα της οποίας έπεσε και ο δικός μας Άλκης, δεν είναι μόνο απόρροια ενός απλού κοινωνικού φαινομένου το οποίο με διάφορες προσεγγίσεις το αναλύουν οι ειδικοί (με και χωρίς εισαγωγικά) και άλλες γενεσιουργείς αιτίες τις κρύβουμε κάτω από το χαλί!!! Προφανώς γιατί υπάρχουν συμφέροντα, ίσως γιατί υπάρχει φόβος και τα βάλει κάποιος με ισχυρούς (με και χωρίς εισαγωγικά), ίσως γιατί κάποιοι κονδυλοφόροι εξυπηρετούν προσωπικά τους συμφέροντα, είτε, είτε, είτε….

 

Ακόμη και την απόφαση της ηγεσίας του Άρη να μην συμφωνήσει να γίνει φιλικός αγώνας (μετά από επιθυμία-πρόταση του πατέρα του Άλκη) με τον ΠΑΟΚ,  αφού πρώτα δεν τιμωρηθούν με ισόβια οι δολοφόνοι του Άλκη, το θεωρώ ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη. Η υπόθεση της δολοφονίας πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και θα περάσουν μήνες μέχρι να εκδοθεί η τιμωρητική απόφαση της δολοφονίας. Παράλληλα όμως θα περάσουν και μήνες που οι δύο ομάδες που δυστυχώς τρέφουν «εχθρικά», να στείλουν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.!

Πέραν αυτού η αρνητική στάση, στην προκειμένη περίοδο,μπορεί να εμπεριέχεικαι απαξιωτική ερμηνεία και κάτι τέτοιο αποτελεί …λάδι στην φωτιά!!

 

Είναι τραγικό να χάνεις το παιδί σου, αλλά και οποιαδήποτε ανθρώπινη ζωή, για μια ομάδα. Όχι αυτό δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Σε μια εποχή που όλοι μας σαν κοινωνία δεν κάνουμε τίποτα για την ίδια μας την ζωή, για την οικογένειά μας, για την πατρίδα μας. Και καμιά ομάδα δεν μπορεί να είναι υπεράνω αυτών και άλλων αξιών.

Εν κατακλείδι, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Άλκη Καμπανού, που συγκλόνισε την κοινωνία πέρα των ελληνικών συνόρων, ας αποτελέσει την αρχή για την εξάλειψη παρόμοιων περιστατικών για το καλό του αθλητισμού γενικότερα. Η οπαδικότητα να πάει στο καναβάτσο και στην θέση της να επικρατήσει ο φιλαθλητισμός.

Ναι στην υποστήριξη των ομάδων μας. Όχι όμως στη βία. Και σαν φίλαθλοι της βεροιώτικης κοινωνίας και δη της Ημαθίας, μπορούμε να νοιώθουμε περήφανοι. Άλλωστε από τώρα και στο εξής θα έχουμε καλά ριζωμένο στο νου μας τον Άλκη και αυτός θα μας δείχνει το σωστό!!!

 

Μεγάλο θέμα με τις λάθος χρόνου αλλαγές που έγιναν από την ομάδα της Αγίας Μαρίνας στην αναμέτρηση με τον Κοπανό, δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Κερκίδα». Ένα λάθος, το ίδιο με αυτό που έγινε από τον Φίλιππο Μελίκης με την Αγκαθιά και το οποίο επέφερε τον μηδενισμό και την αφαίρεση τριών βαθμών.

Για τις λάθος αλλαγέςσε τέσσερις διαφορετικούς χρόνους, αντί σε τρεις που προβλέπει ο κανονισμός, την ευθύνη ανέλαβε ο διαιτητής της αναμέτρησης Δημήτρης Καραντώνης με συμπληρωματική έκθεση που υπέβαλε την επομένη.

Άλλοι το θεώρησαν ως μια θαρραλέα στάση καθώς «αναγνώρισε και ανέλαβε την ευθύνη», κι άλλοι το ερμήνευσαν ως «συγκάλυψη». Εγώ θα λάβω υπόψιν την πρώτη εκδοχή. Όμως δεν παύει να υπάρχει το ΛΑΘΟΣ και γι αυτό κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί!!!

 

Ο Ανδρέας Καλαϊτζίδης είναι μέλος της διοίκησης της ΕΠΣ Ημαθίας και λόγω αυτής της ιδιότητας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να «λειτουργεί» ως παράγοντας μιας ομάδας της οποίας μπορεί να είναι χρηματοδότης. Ανάλογη συμπεριφορά είχε ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΣ και πρώην πρόεδρος της Αγκαθιάς Δημήτρης Ματσούκας στον αγώνα του χωριού του με τη Νάουσα, ο οποίος μετά βγήκε και ζήτησε συγγνώμη.

Αντίθετα κάτι τέτοιο δεν έπραξε ο Ανδρέας Καλαϊτζίδης ο οποίος καταφέρθηκε και σε βάρος άλλων ομάδων, όπως ο Φίλιππος Μελίκης, ο οποίος είχε κάθε έννομο συμφέρον να υποβάλλει ένσταση για το λάθος που έσπευσε να διορθώσει ο Καραντώνης.

 

Ανέφερα προηγουμένως για τον ρόλο που παίζουν οι πρόεδροι και οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων στην διαμόρφωση ενός υγειούς και «αρρωστημένου» περιβάλλοντος σε μια ομάδα.

Ανέτρεξα σε δημόσια προσωπική σελίδαστο διαδίκτυο προέδρου ομάδας της Ημαθίας και είδα με λύπη και απέχθεια διάφορα πρόστυχα μηνύματα που έγραψε. Και να φανταστείτε ότι στην συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί ακαδημία μικρών παιδιών όπου σ΄ αυτές (υποτίθεται) ότι σμιλεύονται χαρακτήρες.

Ντροπή και μόνο ντροπή!!!

Το «Κοκτέιλ» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κερκίδα» της Δευτέρας