Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 13:40

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, για τον Προϋπολογισμό 2023

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 ανέφερε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς, ο οποίος αποτυπώνει μια ελληνική οικονομία με δυναμική και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε σχετικά με τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, όπου μνημονεύεται το γεγονός ότι η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 4 θέσεις στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας και σημειώνει τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 είναι απόρροια μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που διατηρεί παράλληλα τη δυνατότητα να υλοποιεί μέτρα στήριξης για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και τρία χρόνια, όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα νέο φόρο αλλά αντίθετα συνεχίζει να προχωρά σε διαρκείς μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

Τόνισε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, συμπεριλαμβάνονται νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως:

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μάλιστα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023, μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Η παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Η παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Η παράταση για άλλα δύο έτη, μέχρι  τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος σε μόνιμη βάση για επιτηδευματίες και  μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ) που αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2023 συμπεριλαμβάνονται μέτρα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, όπως:

- η αύξηση των συντάξεων με ωφελούμενους περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους,

- η επιδότηση στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και

- η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος τόνισε: «Τα τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής μας δώσαμε επαρκή και τεκμηριωμένα δείγματα ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης που έχουν ήδη οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια νέα εποχή.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 αποτυπώνεται έμπρακτα η συνέπεια μας για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, για ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας αλλά και δράσεις ισχυροποίησης της εθνικής οικονομίας. Οι πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν και να συνειδητοποιήσουν το νέο διακύβευμα: την αναγκαιότητα να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας».