Παρασκευή, Ιούνιος 21, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 22:52

Τάσος Μπαρτζώκας: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, όχι στις απειλές και τον εχθρικό λόγο!

Ο Τάσος Μπαρτζώκας παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη, στον Flash Radio 99,4 και τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη.

Παρατίθενται τα κύρια σημεία της.

1) Για την απώλεια του Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη: Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, ενός σπουδαίου αθλητή, ενός μεγάλου Ολυμπιονίκη, που τίμησε την πατρίδα μας. Συλλυπητήρια στους οικείους του.

2) Για τις υποκλοπές και την επικείμενη συζήτηση του Πορίσματος, στην Ολομέλεια: Η αλήθεια δε φοβάται το φως. Ορθά πράττει η Αξ. Αντιπολίτευση και ασκεί το δικαίωμα της να ζητήσει να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας να χυθεί φως. Όχι μόνο δεν επιδιώξαμε συγκάλυψη, αλλά από την αρχή έγινε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και, κατόπιν και της ολοκλήρωσης των θεσμικών διαδικασιών, ο χάρτινος πύργος των αβάσιμων καταγγελιών, καταπέφτει. Αλλά ας γίνει γνωστό και αυτό- Δεν θα επιτρέψουμε καμία χαραμάδα σε πολιτικά παιχνίδια και εκμετάλλευση της πραγματικότητας για στείρα αντιπολίτευση.

3) Για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα: Η ακρίβεια έχει χτυπήσει όλη την κοινωνία και, αναπόφευκτα, και τον πρωτογενή τομέα. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των αγροτών και η στήριξη τους. Γι’ αυτό και παρεμβαίνουμε συνεχώς και δυναμικά. Χτες στη Βουλή επικυρώσαμε την ενίσχυση τους, με 60 εκ. ευρώ για τα λιπάσματα, αλλά και την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που βέβαια αφορά την κοινωνία συνολικά. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, για να βοηθήσουμε την ελληνική αγροτιά να αντέξει αλλά και να ευημερήσει.

4) Για τη συνολική στήριξη της κοινωνίας: Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, βρισκόμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε αυξήσει δυο φορές τον κατώτατο μισθό, έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε αυξήσει τις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, και συνεχίζουμε να υλοποιούμε, όλα όσα εξαγγείλαμε. Την ίδια στιγμή επιλέγουμε να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα.
Το ζήτημα της ακρίβειας είναι διεθνές, όπως προείπα, και γι’ αυτό γινόμαστε μέρος της λύσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και κάνοντας προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό συζητιέται και, πιστεύω, ότι θα έχουμε θετική έκβαση.

5) Για το καλάθι του νοικοκυριού και τους ελέγχους στην αγορά: Με το καλάθι του νοικοκυριού, συνεργαζόμαστε με την αγορά για να ελαφρύνουμε το ελληνικό πορτοφόλι. Είναι ένα μέτρο, που λειτουργεί προσθετικά σε όσα έχουμε λάβει. Προσωπικά, δε συμφωνώ με το ότι βάζουμε τον καταναλωτή σε ένα «ράλι επιλογής». Το καλάθι του νοικοκυριού συνεισφέρει στο να κάνει ο καταναλωτής ορθολογικές επιλογές, προς το συμφέρον του.
Εξυπακούεται ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να καταγγέλλονται και να δημοσιεύονται, όλα τα περιστατικά αισχροκέρδειας. Οι αθέμιτες πρακτικές δεν χωράνε σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

6) Για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης: Υπάρχουν δύο «σχολές σκέψης», σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα. Ξεκαθαρίζοντας τη θέση μου, λέω ότι δε θα ήμουν αρνητικός σε μείωση. Όμως τα επιχειρήματα ότι η μείωση ΦΠΑ, ενδεχομένως, δεν θα περνούσε στην τελική τιμή των ενεργειακών προϊόντων, άρα δε θα ελάφρυνε τη θέση του καταναλωτή, είναι άκρως πειστικά και το έχουμε ζήσει. Είναι πολύ βασικό, ότι η θέση μας στηρίζεται στην επιλογή του να βοηθάμε την κοινωνία, δημιουργώντας το δημοσιονομικό περιθώριο. Και αυτό συμβαίνει μέσα από τα έσοδα του κράτους.

7) Για την Τουρκία και της ελληνοτουρκικές σχέσεις: Θέλουμε την καλή γειτνίαση με την Τουρκία και επιδιώκουμε πάντα, το διάλογο. Αυτό που απορρίπτουμε είναι οι απειλές και ο εχθρικός λόγος. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και έχουμε την απαίτηση να γίνεται σεβαστό και από τους γείτονες μας. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε γνωστοποιήσει ότι η αμφισβήτηση, έστω και μιας σπιθαμής, της κυριαρχίας μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας, θα έχει απέναντι, όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά και την εξοπλιστική και επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.