Σάββατο, Μαϊος 18, 2024
Follow Us
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 21:21

Ποιες υπηρεσίες θα στεγαστούν στο νέο Διοικητήριο στη Βέροια και πόσα χρήματα εξοικονομούνται από ενοίκια

Τον Μάιο 2023 αναμένεται να σκαπτικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας, να ξεκινήσουν εργασίες θεμελίωσης του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας στη Βέροια.

Το Διοικητήριο είναι ένα βασικό έργο υποδομής, το οποίο με την ολοκλήρωση του, θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα θα βοηθήσει αποφασιστικά στην βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών καθώς και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Τέλος με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών στο διοικητήριο, θα εξοικονομηθούν πόροι τους οποίους θα μπορούν να επενδυθούν σε άλλες κατευθύνσεις προς όφελος των πολιτών.

500.000 ευρώ λιγότερες δαπάνες

Παράλληλα με την συγκέντρωση των υπηρεσιών σε ένα κτίριο, το Διοικητήριο, θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για το ελληνικό δημόσιο από τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα για την στέγαση των υπηρεσιών σε διάσπαρτα ιδιωτικά.

Με βάση τα στοιχεία του τμήματος προϋπολογισμού και ταμειακής διαχείρισης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, σήμερα το ποσό που δαπανείται για τη μίσθωση κτιρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της ανέρχεται στο ποσό των 28.896 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 346,762 ευρώ ετησίως. Τα δε λειτουργικά έξοδα για θέρμανση, ρεύμα, νερό ανέρχονται περίπου στο ποσό των 247.000 ευρώ.

Με τη μεταστέγαση στο νέο Διοικητήριο Ημαθίας όχι μόνο θα εξοικονομηθούν πόροι από τα ενοίκια των διάσπαρτων κτιρίων όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας αλλά και ένα μεγάλο ποσό από τα έξοδα λειτουργίας αφού η νέα έδρα θα πληροί όλα τα σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας.

«Η εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία του νέου Διοικητηρίου θα είναι τεράστια. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Αντιπεριφέρειας πληρώναμε για ενοίκια σε κτίρια όπου στεγάζονταν υπηρεσίες μας ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο. Μειώσαμε τα ενοίκια στα ίδια κτίρια στα 350.000 ευρώ το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα είναι ένα μεγάλο ετήσιο όφελος, που θα φέρει άμεσα το νέο Διοικητήριο» μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και πρόσθεσε:

«Σημαντικό θα είναι το όφελος από τον περιορισμό των ενεργειακών δαπανών, λόγω του βιοκλιματικού χαρακτήρα του νέου Διοικητηρίου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Ημαθία. Στο νέο Διοικητήριο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το σύνολο των περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται κι άλλες σημαντικές υπηρεσίες, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και μελλοντικά της Αστυνομίας».

 

Ποιες υπηρεσίες θα εγκατασταθούν στο Διοικητήριο

Δέκα υπηρεσίες και γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας θα εγκατασταθούν στο νέο Διοικητήριο, όταν αυτό θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί προς χρήση. Οι υπηρεσίες που πρόκειται να συστεγαστούν στο νέο Διοικητήριο είναι οι:

1. Υποδιεύθυνση Οικονομικού – Ανθρωπίνων Πόρων

2. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

3. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

4. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Και Κοινωνικής Μέριμνας

5. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

6. Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων

7. Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

8. Γραφείο Νομικής Υπηρεσίας

9. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας

10. Τμήμα Διαφάνειας και Υποστήριξης Συστημάτων

Τα χαρακτηριστικά του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ημαθίας στη Βέροια, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκ. ευρώ, είναι:

-Κατασκευάζεται στην είσοδο της πόλης, σε μια περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο της Αστυνομίας, σε έκταση 33,5 στρεμμάτων, με συνολική δόμηση 10.000 τ.μ. και θα είναι ορατό ακόμη κι από όσους διέρχονται από την Εγνατία Οδό.

-Θα στεγάσει το σύνολο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ημαθίας.

-Θα διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων.

-Θα είναι βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό.

-Θα είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία της περιοχής, με εκτεταμένες φυτεύσεις.

-Θα διαθέτει υπαίθριο δημόσιο χώρο για την υποδοχή των πολιτών.

-Θα διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 195 θέσεων, με τις 14 από αυτές να εξυπηρετούν οχήματα ατόμων με αναπηρία.

-Θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Βέροια"