Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 20:15

Αρνητικός ο Δήμος Βέροιας για νέο κόμβο στη Μέση

ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ, ΧΑΝΕΙ 500 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ.

Ζοφερό είναι το μέλλον της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού (Βέροια-Σκύδρα).  Εκτός από τα 7 χιλιόμετρα που ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε χρήση-κυκλοφορία και αφορούν το τμήμα Πατρίδα-Μονόσπιτα, τα άλλα δύο τμήματα, Μονόσπιτα-Σκύδρα και Πατρίδα-Κόμβος Εγνατίας, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών.

Αυτήν την στιγμή σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η μελέτη Μονόσπιτα-Σκύδρα καθώς πρόκειται για μέρος επαναχάραξης του δρόμου διότι η αρχαιολογική υπηρεσία ζήτησε τροποποίηση της αρχικής μελέτη, λόγω αρχαίων που βρέθηκαν στο ύψος των Λευκαδίων.

Όσον αφορά το τμήμα Πατρίδα-Εγνατία οδό που «κουμπώνει» δυτικά του χωριού Μέση, δηλαδή με την δημιουργία νέου κόμβου μεταξύ των υπαρχόντων κόμβων Κουλούρας και Βέροιας, η αρχική μελέτη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο μεν, αλλά με την δημοσιοποίησή της δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν ενστάσεις και πόσο θα προκαλέσουν χρονικές καθυστερήσεις.

Κορωνίδα στα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των δύο τμηματικών έργων, είναι η χρηματοδότησή τους. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς δεν αποτελούν εθνική οδό και ως εκ τούτου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό κράτος.

Κώστας Καλαϊτζίδης: Πρέπει να …γκρεμιστούν  πολυκατοικίες!!!

Πριν από λίγες μέρες η ιστοσελίδα «Naousanews» έκανε μια αναδρομή στην πορεία της κατασκευής του κάθετου άξονα, κάτι που η εφημερίδα μας έκανε προγενέστερα, και φιλοξένησε δηλώσεις, μεταξύ άλλων, του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Ο Κώστας Καλαϊτζίδης γνωστοποίησε ότι οι μελέτες για το τμήμα Μονόσπιτα-Σκύδρα και Πατρίδα-Εγνατία οδό, στις προσεχείς μέρες θα ολοκληρωθούν, ενώ διευκρίνισε ότι ο κάθετος άξονας θα «κουμπώσει» με την Εγνατία στο ύψος του χωριού Μέση και η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από το Κράτος και την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης δήλωσε:

«Πάντα στις προτεραιότητές μας ήταν ο κάθετος άξονας. Ενώ η μελέτη για το τμήμα ΣΣ Νάουσας (Μονόσπιτα)-Σκύδρα ενώ ήταν τελειωμένη από πέρσι, η αρχαιολογία μας είπε ότι πάνω στην χάραξη υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία ως Περιφέρεια δεν ξέρουμε τι μνημεία είναι. Έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο μου με την κα Κοτταρίδη, με την συμμετοχή του συναδέλφου από την Θεσσαλονίκη του Πάρη Μπίλα ο οποίος είναι αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και ειδικούς μηχανικούς. Προτάθηκε στην κα Κοτταρίδη εκεί όπου υπάρχουν αρχαία μνημεία να γίνουν αερογέφυρες με πολύ βαθιά υποστυλώματα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στα αρχαία. Δεν το δέχθηκε η αρχαιολογία και μας υποχρέωσε να κάνουμε επαναχάραξη. Αυτό σημαίνει πως μια νέα χάραξη με μετατόπιση 800 μέτρα πάνω ή κάτω από την αρχική μελέτη, άλλαξαν όλα τα δεδομένα και πάλι από την αρχή.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, όταν δεν έχεις μελέτη δεν μπορείς να ζητάς χρηματοδότηση. Ακόμα και για μια ασφαλτόστρωση 100 μέτρων, απαιτείται μελέτη.

Να πω επίσης ότι ο οδικός άξονας δεν χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι διεθνής δρόμος. Γι αυτό η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει και από το Κράτος και από την Περιφέρεια.

Οι μελέτες σε σύντομο χρονικό διάστημα τελειώνουν και ο Περιφερειάρχης ήδη έχει μιλήσει με το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών, ακόμα και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να χρηματοδοτηθεί αυτός ο άξονας και πάντα με αντικειμενικές αξίες. Και το τονίζω αυτό γιατί το πρώτο τμήμα που έγινε (Πατρίδα-ΣΣ Νάουσας), το έργο στοίχησε 33 εκ. και οι αποζημιώσεις 88 εκ. Γι αυτό λέω βάσει αντικειμενικών αξιών.

Ο δρόμος θα «κουμπώσει» έξω από τη Μέση. Κάποια σχόλια ότι ο κόμβος της Κουλούρας θα κλείσει δεν ισχύει. Θα παραμείνει ως έχει. Εάν δεν κουμπώσει στη Μέση, μπορεί ο κάθετος άξονας να περάσει μέσα από τη Βέροια; Κατ΄ αρχήν χρειάζεται 60 μέτρα φάρδος. Ας μα υποδείξει κάποιος πως μπορεί να περάσει μέσα από τη Βέροια. Δεν θέλει κανένας να πάει κατά της πόλης, αλλά δεν είναι εφικτό. Πρέπει να γκρεμιστούν πολυκατοικίες!!!»

 

Νικόλας Καρανικόλας: Θα αγγίξει τα 150 εκ. ευρώ

Ταυτόσημες με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας είναι και οι απόψεις του Δημάρχου Νάουσας. Μάλιστα ο Νικόλας Καρανικόλας επισημαίνει πως πρόκειται για ένα ακριβό έργο που μπορεί να αγγίξει τα 150 εκ. και γι αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαγωνιστική διαδικασία όσο υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας είπε:

«Συνολικά θα έλεγα ότι είναι ένα πάρα πολύ ακριβό έργο. Αν συνυπολογίσουμε το τεχνικό κομμάτι και τις απαλλοτριώσεις, είναι ένα έργο που μπορεί να αγγίξει τα 150 εκ. ευρώ. Άρα μιλάμε για ένα υψηλού κόστους έργο.  

Σε συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια, γιατί προφανώς αυτή θα είναι που θα τρέξει το έργο, φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο ειδικά, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το έργο. Θα μπορούσαν να βρεθούν οι πόροι, ΕΣΠΑ κ.λ.π., έτσι ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί αυτήν την περίοδο υπάρχουν χρήματα. Όμως από ΕΣΠΑ σε ΕΣΠΑ θα υπάρχουν λιγότερα χρήματα για τέτοια έργα. Δεν ξέρω αν θα έχουμε αδιέξοδες καταστάσεις, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε τώρα.

Στην διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας θα υπάρχουν και ενστάσεις, θα  υπάρχουν μικροπολιτικές, θα υπάρχουν άλλες σκέψεις. Αυτό που ισχύει είναι η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα όταν ήρθε στη Βέροια για ντο Διοικητήριο, όπου εκεί είπε ότι το κομμάτι αυτό θα κοιτάξουμε να το προχωρήσουμε».

 

Κώστας Βοργιαζίδης: Αρνητικός ο Δήμος Βέροιας στην χάραξη της Μέσης

Είναι γνωστό  ότι ο Δήμος Βέροιας είναι αρνητικός στην πρόταση να δημιουργηθεί νέος κόμβος στο ύψος της Μέσης και προτείνει είτε ο κάθετος άξονας να «κουμπώσει» στον κόμβο της Κουλούρας, είτε η χάραξη του να ξεκινάει  από τα φανάρια «Καλλιοντζίδη» στην αρχή της πόλης της Βέροιας. Μάλιστα όταν ζητήθηκε η γνωμοδότηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας ήταν αρνητικό στην σύνδεση της Μέσης.

Παράλληλα με την θέση σύνδεσης του κάθετου άξονα με την Εγνατία, η χάραξη «παίρνει» 500 τετραγωνικά από την έκταση του Κυνοκομείου Βέροιας, κάτι που δεν το δέχεται ο Δήμος Βέροιας ο οποίος αν δεν αλλάξει κάτι θα αντιδράσει.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ανέφερε:

«Από το 2011 έχουμε μια πάγια και σταθερή θέση για το θέμα της σύνδεσης. Για εμάς η βέλτιστη σύνδεση είναι να γίνει στον κόμβο «Καλλιοντζίδη», δηλαδή λίγο πριν τα φανάρια της εισόδου της πόλης της Βέροιας και της παράκαμψης στην υφιστάμενη περιφερειακή οδό. Εμείς το ζητήσαμε ξεκάθαρα γιατί είναι ένα μέρος που ένας επισκέπτης μπορεί να μπει και να βγει πολύ γρήγορα, χωρίς να χαλάσει το ταξίδι του. Όσες φορές μας ζητήθηκε να γνωμοδοτήσουμε, ήμασταν αρνητικοί στην μελέτη η οποία μας δόθηκε η οποία προβλέπει η σύνδεση να γίνει κοντά στη Μέση.

Να πούμε ότι υπήρχε και δεύτερη πρόταση η ο ποία έλεγε χρήση του υφιστάμενου κόμβου της Κουλούρας, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κλείσει ο κόμβος της Κουλούρας, γιατί να ξέρετε καλά ότι υπάρχουν διάφορα σχέδια για την Κουλούρα, μέσω της Αμάλθεια. Επίσης υπάρχει και η νομοθεσία η οποία δεν επιτρέπει τόσο σύντομα να υπάρχουν κόμβοι.

Για μας είναι αντιληπτό ότι η σύνδεση στην Μέση είναι εύκολο για τους μελετητές και τίποτα παραπάνω γιατί έχουν να κάνουν με ένα παρθένο έδαφος που μπορούν να διαμορφώσουν τα σχέδιά τους όπως θέλουν, αλλά εμείς θεωρούμε πως δεν είναι ευνοϊκό για εμάς.

Θα πω βέβαια για όλους τους παραπέρα που ενδιαφέρονται, είτε είναι η Νάουσα, είτε είναι η Έδεσσα, δεν αλλάζει κάτι αν η σύνδεση γίνει είτε στην Κουλούρα, είτε στη Μέση, είτε έξω από τη Βέροια. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά γι αυτούς και πραγματικά μου κάνει εντύπωση που κάποιες φορές ακούγονται να σχολιάζονται για το που θα γίνει η σύνδεση στην περιοχή της Βέροιας. Νομίζω ότι είναι άκαιρο. Γιατί πραγματικά δεν έχει σχέση με αυτούς και δεν τους αφορά.

Επίσης θα πω ότι η αρνητική θέση της Βέροιας είναι γνωμοδότηση. Δεν αποφασίζει ο Δήμος γι αυτό. Και βεβαιότατα οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, δεν αφορούν τον Δήμο Βέροιας.

Εντύπωση μας κάνει η τελευταία χάραξη η οποία προκρίθηκε από τους μελετητές, καταλαμβάνει και έναν χώρο 500 περίπου τετραγωνικών από το Κυνοκομείο της Βέροιας. Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί έχει συμβεί αυτό το πράγμα, γιατί ο χώρος του Κυνοκομείο μας είναι πολύτιμος και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Πολιτείας, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να μας σέβεται και ο μελετητής. Δεν μπορεί να μας ακυρώσει το Κυνοκομείο ο μελετητής. Σ΄ αυτό θα αντιδράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν δεν μπορεί να το αλλάξει ο μελετητής».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας ο οποίος είπε: 

«Ακούγονται διάφορα για το που θα «κουμπώσει». Είναι ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχει μόνο μία μελέτη και είναι αυτή που συνδέει την Πατρίδα με τη Μέση. Δεν υπάρχει καμιά άλλη μελέτη και ούτε υπήρξε ποτέ. Συζητήσεις μπορεί να υπήρξαν πάρα πολλές. Όχι όμως μελέτες.

Το γραφείο που ανέλαβε την μελέτη, είναι αυτό όπου εργαζόμουν ως φοιτητής. Άρα είχα ιδιαίτερη σχέση.  Έτσι το επισκέφθηκα για να ενημερωθώ. Σας λέω ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, γι αυτό μιλάμε για μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ανάλογα με τις παρατηρήσεις διορθώνονται τα τεχνικά μέρη των μελετών και εκεί ολοκληρώνεται το έργο. Αυτά έχουν ολοκληρωθεί και η μελέτη στάλθηκε στο υπουργείο και πλέον ζητείται γνωμοδότηση των φορέων που είναι στα όρια του έργου, προφανώς και του Δήμου Βέροιας.

Ο Δήμος Βέροιας γνωμοδότησε αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γιατί τέθηκαν κάποια ζητήματα πως πρέπει να κουμπώσει κάπου αλλού ή κάποια άλλα σενάρια. Δεν υπάρχει συζήτηση για να κουμπώσει κάπου αλλού.

Η Αποκεντρωμένη, μετά την γνωμοδότηση του Δήμου Βέροιας, θα δει αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια το έργο και δεν θα έχει άλλου είδους ενστάσεις, όπως αυτές που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας σε σχέση με κυνοκομεία και άλλα ζητήματα τα οποία νομίζω δεν ευσταθούν».

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"