Σάββατο, Ιούλιος 27, 2024
Follow Us
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 10:32

Η Σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές: Η ψήφος ως καθοριστικός παράγοντας του μέλλοντός μας

Του Θεολόγου Μαρμάγγελου
Τελειόφοιτος φοιτητής
του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ

Την Κυριακή 9 Ιουνίου ανοίγουν οι κάλπες για την μάχη των ευροεκλογών , μια μάχη που λίγοι την πέρνουν ως σοβαρή καθώς θεωρούν πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα σε σχέση με τις εθνικές ή ακόμα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Οι δημοσκοπικές εταιρίες προβλέπουν μεγάλη αποχή από τους ψηφοφόρους, ίσως και την μεγαλύτερη των τελευταίων ετών !

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές- όπως και σε όλες- τις εκλογές να συμμετάσχουμε όλοι μας .Βλέπουμε το φαινόμενο πολλοί νέοι άνθρωποι να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν απαξιώνοντας την διαδικασία και εν προκειμένω ολόκληρη την πολιτική .

Θα μπορούσα να δικαιολογήσω αυτήν την πράξη καθώς η αλήθεια είναι ότι είμαστε «παιδιά της κρίσης» , γεννηθήκαμε και ζήσαμε τα πρώτα μας χρόνια σε καιρούς μνημονίων , πολιτικών και οικονομικών κρίσεων .

Παραταύτα η προσωπική μου γνώμη είναι πως εμείς πρέπει να καθορίζουμε το μέλλον μας , καλώς ή κακός οι παλαιότερες γενιές θα φύγουν και έτσι η ζωή , τα όνειρα μας και το μέλλον μας θα πρέπει να στηρίζονται πάνω στις δικές μας αποφάσεις .

Ψηφίζουμε όχι απλά τα πρόσωπα που μας αρέσουν εμφανισιακά ή μας είναι γνωστά από την έως τώρα επαγγελματική πορεία τους , ψηφίζουμε πρόσωπα που έχουν ιδέες που βασίζονται πάνω σε γνώσεις αντικειμενικά εφικτές να κάνουν την ζωή μας καλύτερη .

“Φοβάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα” λέει στίχος γνωστού τραγουδιού , όταν δεν πας να ψηφίσεις αφήνεις τους άλλους να σε καθορίσουν.

Δεν ξέρω κατά ποσό είναι σωστό όμως ,αυτοί που δεν ψηφίζουν από πεποίθηση-άποψη να ασκούν κριτική σε πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει μια κυβέρνηση , ο μόνος τρόπος να ασκήσεις κριτική ή να επιβραβεύσεις μια πολιτική απόφαση , είναι η ψήφος σου .

Οι ευρωεκλογές έχουν την σημασία τους , θα πρέπει να επιλέξουμε τους σωστούς υποψήφιους όχι υποχρεωτικά  με κομματικό πρόσημο αλλά αξιολογώντας τους υποψήφιους προσεκτικά .

Μπορούμε να διακρίνουμε αρκετές περιπτώσεις υποψηφίων που αξίζουν να βρίσκονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο .

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού ; 

Τι θα επιδιώξουν τα κόμματα;

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να επιβεβαίωση την κυριαρχία της για αυτό και στοχεύει σε ένα ποσοστό της τάξης του 33% , ισοδύναμο ποσοστό με αυτό των ευρωεκλογών του 2019 .

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να προσπεράσει ή να προσεγγίσει το ποσοστό του 17% που έλαβε και στις πρόσφατες εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου στις εθνικές κάλπες .

Ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να σκαρφαλώσει στην 2η θέση , πράγμα που αν γίνει ίσως υπάρχουν τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ;

Εν κατακλείδι θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε όλοι μας ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με τις ενέργειες τους ως ευρωβουλευτές , για αυτό και κρίνεται αν όχι υποχρεωτική επιβεβλημένη η παρουσία μας στις κάλπες της Κυριακής .