Παρασκευή, Οκτώβριος 18, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 14:42

Στ. Κυμπουρόπουλος: Την 9η Ιουνίου αποφασίζουμε για το μέλλον μας…

Η Βέροια, η Ημαθία, έχει πληγεί οικονομικά τις τελευταίες δεκαετίες

Η ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ πραγματοποιήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1981, έπειτα από χρόνιες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του -τότε- Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή. Το όραμα του Σερραίου πολιτικού ήταν η χώρα μας να βρίσκεται σε μια Κοινότητα, σε μια Ένωση μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Η συνεργασία των Ευρωπαϊκών κρατών τα τελευταία εξήντα χρόνια κατέστησε την Ευρώπη μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας. Οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας εμπεδώθηκαν όσο ποτέ άλλοτε στα Ευρωπαϊκά κράτη και παρά τις επί μέρους κρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να επιδείξει θαυμαστή ανθεκτικότητα και να αναδειχθεί σε ενεργό ρυθμιστή του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού γίγνεσθαι.

Η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να αντιμετωπίσει πέντε μεγάλες προκλήσεις ζωτικής σημασίας για τη Γηραιά Ήπειρο, για τον πλανήτη. Στα έδρανα του Κοινοβουλίου θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την άμυνα και την ασφάλεια, την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την ποιότητα της δημοκρατίας.

Θα επιλέξω να σταθώ σε δύο νευραλγικούς τομείς που αφορούν άμεσα και τη γεωγραφική θέση της Ημαθίας. Δεν είναι άλλοι από την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και την υγεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετασχηματίζεται προς μια ανθρωποκεντρική οικονομία αποζητώντας την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αφ’ ενός, και της εξάλειψης των περιφερειακών ανισοτήτων αφ’ ετέρου. Στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνση της ψηφιοποίησης και η διασπαστική καινοτομία προωθούνται με γνώμονα τη συνοχή και την δυνατότητα παραγωγής πλούτου από όλα και για όλα τα κράτη μέλη. Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή ανάπτυξη που ως στόχο έχει την πρόοδο και την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν υφίσταται Ένωση χωρίς να έχει δυνατά περιφερειακά τμήματα, χωρίς να δίνεται σημασία στην οικονομία.

Γνωρίζουμε πως η Βέροια, η Ημαθία, έχει πληγεί οικονομικά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει χάσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, δεν έχει ενισχυθεί όπως θα έπρεπε και αναζητά τρόπους για την εξωστρέφεια της. Η Ευρώπη μέσω των προγραμμάτων της είναι εδώ για να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα και τις κατευθυντήριες εκείνες που θα καλλιεργήσουν το κατάλληλο έδαφος για την άνθηση επιχειρηματικών κινήσεων.

Ακόμη, θα συζητηθούν και θα δοθούν λύσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα αποκαταστήσει αδικίες και θα επιτρέψει τους γεωργούς μας να ανταγωνίζονται επι ίσοιςόροιςτους συναδέλφους τους που οι χώρες τους δεν ανήκουν στην Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, έχω ζητήσει εμπορικές κυρώσεις προς την Τουρκία καθώς και απαγόρευση στην εισαγωγή τουρκικών προιόντων.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας, η πανδημία COVID19 κατέδειξε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της οχύρωσης της ΕΕ έναντι των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Το πρόγραμμα EU4Health, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, ανοίγει τον δρόμο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, εντός της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ συνεργάζονται για την βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας. Με προϋπολογισμό 5.3 δις ευρώ έως το 2027 προχωρούμε στην μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου καθώς και σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας. Με τη στήριξη των ταμείων συνοχής, η υγεία και η μακροχρόνια περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και του εξοπλισμού, θα επωφεληθούν από σημαντικές βελτιώσεις.

Την ερχόμενη Κυριακή, 9/5, καλούμαστε ως Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες να αποφασίσουμε για το μέλλον μας και για το ποια Ελλάδα και ποια Ευρώπη θέλουμε. Καλούμαστε να αποφασίσουμε με λογική και σύνεση για το αύριο της πατρίδας μας. Ψηφίζουμε με γνώμονα την Ελλάδα που θέλουμε στην Ευρώπη.

 

*Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ψυχίατρος, ευρωβουλευτής κι νέου υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα