Τετάρτη, Μαϊος 15, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 16:04

Η παλιά μητρόπολη Βέροιας

Του Ιωάννη Καρατσιώλη

Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στη Βέροια των ύστερων βυζαντινών χρόνων, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε επί Οθωμανοκρατίας και ως τζαμί.

Προφανώς η αρχαιολογία θέλει να κρατήσει και τα δυο χαρακτηριστικά του (χριστιανικό και μουσουλμανικό) και πολύ σωστά καθώς στην πόλη υπήρχε ανάμιξη κατά καιρούς τριών πολιτισμών (και του εβραϊκού).

Στα πλαίσια αυτά αναστηλώνεται και ο μιναρές στη βόρεια πλευρά και τρία μικρά σπιτάκια τουρκικής προέλευσης στα δυτικά .

Με αφορμή τα τελευταία γνωστός μηχανικός της Βέροιας και πρώην βουλευτής του Σύριζα με άρθρα του σε τοπική εφημερίδα ζητά την κατεδάφιση των υπό αναστήλωση οθωμανικών σπιτιών , για να αναδειχθεί δήθεν ο ναός στο σύνολό του και όχι όπως τώρα που καλύπτονταν από τα ετοιμόρροπα αυτά σπίτια.

Δεν γνωρίζω αν τον βάζει να τα γράφει αυτά η τοπική εκκλησία και ο δεσπότης για να οικειοποιηθεί μελλοντικά τον τεράστιο αυτό ναό με τις αξιόλογες τοιχογραφίες και να τον κάνει μητροπολιτικό ή για εισπρακτικούς λόγους προσέλευσης μεγάλου αριθμού πιστών έναντι του σαφώς μικρότερου τωρινού μητροπολιτικού ναού , αφού ήδη τον έχει δοκιμάσει με κατ´εξακολούθηση ακολουθίες που διεξάγει (άραγε , γιατί του δίνει άδεια η αρχαιολογία;;;) με αποτέλεσμα να φθείρεται το αρχαιολογικό αυτό μνημείο από την μεγάλη και ανεξέλεγκτη παρουσία του κόσμου.

Φυσικά η αρχαιολογία προχωρεί στο έργο της έχοντας ως παράδειγμα και την άλλη αυθαίρετη μετατροπή του άλλου οθωμανικού μνημείου του μουσουλμανικού ιεροδιδασκαλείου (μενδρεσέ) της Βέροιας σε χριστιανικό κατηχητικό με την ονομασία «Παύλειο» κοντά στο αποστολικό βήμα του Παύλου.

Μάλιστα ο προαναφερόμενος μηχανικός με μία άλλη πολεοδόμο της Βέροιας που αρθρογραφεί στην ίδια εφημερίδα λέγεται ότι θα κάνουν επιτροπή τοπικών μηχανικών και άλλων παραγόντων (προφανώς πιστών) για να σταματήσουν την αναστήλωση των τούρκικών οικιών που ήδη γίνεται.

Σε επόμενη φάση ίσως επιχειρηθεί και η κατεδάφιση του μιναρέ , για να γίνει πλήρης εκχριστιανικοποίηση του ναού!!!!