Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024
Follow Us
Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 10:22

Η «Κοινότης Λουτρού Βερροίας», ίσως και των Καβασίλων, στο σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο σπίτι-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην όμορφη συνοικία Χαλέπα των Χανίων, στον αυλόγυρο αντικρίσαμε κάποιες μαρμάρινες πέτρες σε σχήμα κύβου.

Κάθε μαρμάρινος κύβος έγραφε την ονομασία πόλεων και χωριών της Ελλάδος. Με έκπληξη, αλλά και μεγάλη χαρά, είδαμε δύο από τις πολλές δεκάδες, που έγραφαν «Κοινότης Λουτρού Βερροίας» και «Κοινότης Καββασίλων».

Τότε απευθυνθήκαμε στους ξεναγούς του Μουσείου και τους ρωτήσαμε τι σημαίνουν αυτές οι πέτρες. Και η απάντησή τους ήταν κατατοπιστική:

«Το 1936 ζητήθηκαν από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Ελλάδας να στείλουν από μία μαρμάρινη πέτρα συγκεκριμένων διαστάσεων, όπου θα αναγράφεται η ονομασία τους. Με τις πέτρες αυτές θα γινόταν ένα μνημείο στο Πεδίο του Άρεως, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους (1836).

Τελικά, για άγνωστο λόγο, το Μνημείο δεν έγινε και αυτές οι πέτρες, όσες διασώθηκαν, μεταφέρθηκαν στα Χανιά και εκτίθενται στο σπίτι που μεγάλωσε και κατοικούσε κάποιες περιόδους ο Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Να διευκρινίσουμε ότι η μαρμάρινη επιγραφή «Κοινότης Λουτρού Βερροίας» είναι ξεκάθαρου προσδιορισμού προέλευσης. Όσον αφορά την επιγραφή «Κοινότης Καββασίλων» δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι πρόκειται για τα Καβάσιλα Ημαθίας, καθώς σε έρευνα που κάναμε υπάρχουν άλλα δύο, τρία χωριά στην Ελλάδα που φέρουν αυτό το όνομα.