Σάββατο, Ιούλιος 20, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 19:57

Τον Μάιο μπαίνουν τα θεμέλια για το νέο Διοικητήριο Ημαθίας στη Βέροια

Τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας, στη Βέροια, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναδόχου του έργου, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρη Μπίλλια.

“Μία από τις βασικές δεσμεύσεις μας, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και προσωπική μου δέσμευση στους συμπολίτες μας στην Ημαθία, ήταν η οριστική λύση στο κτιριακό πρόβλημα της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας. Και πάντα όταν μιλάμε για λύσεις εννοούμε λύσεις στην πράξη, όχι θεωρητικές ή στα λόγια, αλλά ουσιαστικές και χειροπιαστές”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα για την επίλυση των οποίων η Περιφέρεια κατέβαλε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου το όραμα της διοίκησής της για το ιδιόκτητο, σύγχρονο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Ημαθία να γίνει πράξη:
-Το πρώτο ζήτημα ήταν το χωροθετικό: “Προχώρησε η οριστική παραχώρηση του οικοπέδου, στο οποίο υπήρχε η πρόβλεψη για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με τη στήριξη του Υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου το ζήτημα λύθηκε”.
-Το δεύτερο ζήτημα ήταν η ωριμότητα της πρότασης και του έργου: “Άμεσα, με πολλή δουλειά, σε πολύ λίγο χρόνο ετοιμάσαμε μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση, για την έγκριση της χρηματοδότησης”.
-Το τρίτο ζήτημα ήταν αυτό της χρηματοδότησης: “Διαμορφώσαμε ένα μεικτό σχήμα χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πόρους από το Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ του Υπουργείου Εσωτερικών”.
“Έχοντας λύσει αυτά τα τρία ζητήματα και με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών είμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε ότι υπογράφουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και το νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας στην Ημαθία ξεκινάει να γίνεται πράξη. Οι συμπολίτες μας στην Ημαθία και βέβαια οι εργαζόμενοι στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας σύντομα θα αποκτήσουν ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Ένα κτίριο που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων, ώστε οι πόροι αυτοί να επιστρέφονται στην κοινωνία με ακόμα περισσότερα έργα και δράσεις. Ένα κτίριο που βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία όλων των υπηρεσιών και βέβαια, πάνω και πρώτα από όλα, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Τα χαρακτηριστικά του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας στην Ημαθία, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκ. ευρώ, είναι:
-Κατασκευάζεται στην είσοδο της πόλης, σε μια περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο και το κτίριο της Αστυνομίας, σε έκταση 33,5 στρεμμάτων, με συνολική δόμηση 10.000 τ.μ. και θα είναι ορατό ακόμη κι από όσους διέρχονται από την Εγνατία Οδό.
-Θα στεγάσει το σύνολο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ημαθίας.
-Θα διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων.
-Θα είναι βιοκλιματικό και ενεργειακά αποδοτικό.
-Θα είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία της περιοχής, με εκτεταμένες φυτεύσεις.
-Θα διαθέτει υπαίθριο δημόσιο χώρο για την υποδοχή των πολιτών.
-Θα διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων 195 θέσεων, με τις 14 από αυτές να εξυπηρετούν οχήματα ατόμων με αναπηρία.
-Θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα.
“Στόχος μας είναι, το κτίριο του Διοικητηρίου, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοπόσημο, όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, αλλά και για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε να υπηρετούνται στο σύνολό τους οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το κτίριο να έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Το είπαμε το κάνουμε πράξη. Η Ημαθία σύντομα θα έχει το κτίριο του Διοικητηρίου, που πραγματικά της αξίζει. Όπως πρόσφατα, παράλληλα με την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, πάλι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Ημαθία απέκτησε το νέο Μουσείο Βεργίνας, που πραγματικά αξίζει σε όλους τους Μακεδόνες, στην ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά μας, την ταυτότητά μας. Και βέβαια συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τα έργα που υλοποιούμε και παραδίδουμε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:
-Την αναβάθμιση με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλων των Κέντρων Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.
-Τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
-Την κατασκευή του δικτύου ενέργειας.
-Την κατασκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων.
-Την υποστήριξη και λειτουργία δομών φροντίδας και αλληλεγγύης.
-Τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας.
-Τα έργα επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου.
-Την ψηφιακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
-Τη δημιουργία πράσινων σημείων σε όλους τους Δήμους της Ημαθίας.
-Τα σχέδια ύδρευσης και ασφάλειας για το πόσιμο νερό.
-Τις έργα αναπλάσεων και δημιουργίας νέων δημόσιων χώρων πρασίνου.
-Τα αντιπλημμυρικά έργα, που θωρακίζουν τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.
-Τα έργα στο οδικό δίκτυο που βελτιώνουν τις μετακινήσεις και τις κάνουν ασφαλέστερες.
Η Ημαθία αλλάζει, γίνεται πιο σύγχρονη, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη. Το έργο μας δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, με πολλή δουλειά, με πολλή όρεξη, για να κάνουμε πράξη το κοινό όραμά μας για την Κεντρική Μακεδονία του 2030”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάιο και το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2024.
Στην εκδήλωση παρέστησαν Βουλευτές, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Ημαθίας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στέργιος Μουρτζίλας και Απόστολος Νεστορόπουλος.