Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 14:02

Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών έγινε στη Βέροια

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους παρέδωσαν αγρότες της περιοχής της Βέροιας, στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη. Οι αγρότες που συμμετείχαν στο "μπλόκο" του Μακροχωρίου έκανα σήμερα πριν το μεσημέρι μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βέροιας, στέλνοντας το μήνυμα αγανάκτησης για την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νοικοκυριά τους, καθώς η παραγωγή τους πλήττεται από θεομηνίες και απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πιο επίκαιρο αίτημά τους είναι η καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν το καλοκαίρι από τις βροχοπτώσεις και διπλασιασμό των ποσών που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ψήφισμα που παρέδωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και στον Δήμαρχο Βέροιας, αναφέρει τα εξής:

Πέραν των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας, τα οποία και παραμένουν άλυτα, γεγονός που καθιστά δυσχερείς τις γεωργικές δραστηριότητες, θέτοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των καλλιεργειών, αλλά γενικότερα της υπαίθρου να ελλοχεύει, οι αγρότες βιώνουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε φλέγοντα ζητήματα και έχουν επέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις, ικανοποιώντας τα παρακάτω ΔΙΚΑΙΑ αιτήματα που σας παραθέτουμε:

Τα αιτήματά μας

1ο Αποζημιώσεις για της ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σε όλες τις ποικιλίες και διπλασιασμό των ποσών που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.

2ο Ενισχύσεις από την Ουκρανική κρίση (72 ευρώ / στρέμμα).

3ο Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

4ο Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

5ο Μείωση του κόστους παραγωγής (Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, ενέργεια κ.α.).

– Να παραμείνει στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων η καλλιέργεια του βιομηχανικού ροδάκινου και να προστεθούν τα επιτραπέζια και νεκταρίνια.