Το 1ο Συνέδριο διοργανώνει η Εστία Αρειμενίων – Βάτρε Αρειμένλου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, καθώς και με το Αρχείο Πολιτισμού. Το συνέδριο έχει τίτλο:
«Οι ρίζες της Ελληνικής Γλώσσας και η προέλευση του πανάρχαιου ελληνικού ιδιώματος των Ελλήνων Αρειμενίων (Βλάχων)» και θα διεξαχθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου, επί της οδού Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30, στα Ιωάννινα.
Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, τα ονόματα των οποίων θα βρείτε στο αναλυτικό.
Θα παρουσιαστούν οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτές διασώζονται στο ιδίωμα των Αρειμενίων (Βλάχων), καθώς και πανάρχαιες ελληνικές λέξεις που, αν και συχνά θεωρούνται ξένες, έχουν ελληνική προέλευση.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα και θα μας δώσει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της αλήθειας για το πανάρχαιο ελληνικό ιδίωμα των Αρειμενίων (Βλάχων).

