Παρασκευή, Σεπτέμβριος 22, 2023
Follow Us
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 11:41

Με λαμπρότητα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα

Πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και ευλάβεια οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή στο Ροδοχώρι Νάουσας, παρουσία εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων,  της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστών οι οποίοι προσήλθαν από τη Μακεδονία και από άλλες περιοχές της χώρας.

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της εορτής του Αγίου το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, αλλά κυρίως την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα την Κυριακή στις 23 Απριλίου 2023, στην ανιστορημένη Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα κατά την 1226η πανηγυρική επέτειο από την ίδρυσή της στον Πόντο και ταυτόχρονα την 55η επέτειο της ανιστόρησης αυτής στους πρόποδες του Βερμίου.

Ο εορτασμός, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ,ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το απόγευμα στις 22 Απριλίου 2023, με τον στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο και την μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια στον Ιερό Ναό, όπου και τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασίααπό τον Αρχιμανδρίτη ΠαντελεήμοναΚαραλάζο και τον πατέρα ΕιρηναίοΤσαλμά. 

Ανήμερα της εορτής του Αγίου την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, από τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Καραλάζο και τον πατέρα Ειρηναίο Τσαλμά. 

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση του Σωματείου, ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στους κατοίκους του Ροδοχωρίουμε αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ίδρυση του χωριού, οι οποίοι υπήρξαν και οι δωρητές της έκτασης για την ανιστόρηση της Ιεράς Μονής. Την ανώτατη τιμητική διάκριση παρέλαβαν εκ μέρους του συνόλου του χωριού και στο όνομα των εκατό σαράντα τριών δωρητών οι εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, πολιτικών, κοινοτικών και εκπαιδευτικών φορέων.Ακολούθησε η περιφορά της θαυματουργού εικόνος του Αγίου Γεωργίου και στο τέλος η απόλυση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων τα οποία παρουσίασε ηΣοφία Κεσίδου. Την πρώτη ομάδα των χορών χόρεψαν μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της Οργάνωσης Ποντίων Νομού Καστοριάς, με χοροδιδάσκαλο τον Ευστάθιο Αμαραντίδη.Ακολούθησε το μικρό χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», μεχοροδιδάσκαλο τον ΗρακλήΣουμελίδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», Θεοδόσης Κυριακίδης, απένειμεστους Προέδρους των σωματείων κοΕυστάθιοΑμαραντίδη και κα Σοφία Σπυριδοπούλουαντίγραφο τηςθαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια των Αργοναυτών» και αναμνηστικό λάβαρο του Σωματείου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Πύραρχος Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλονίκης κ. ΘεόδωροςΚοσμίδης,  εκπρόσωπος της Β΄ Μ.Κ/Δ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. ΓεώργιοςΤανιμανίδης με μέλη του Δ. Σ., ο Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος κ. ΧαράλαμποςΚαζαντζίδης με μέλη του Δ. Σ., ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδοχωρίου κ. ΡαφαήλΠουλτίδης, ο πρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ιμεραίων» Κώστας Λειβαδόπουλος, μέλη πολλών διοικητικών συμβουλίων και πλήθος προσκυνητών.

ΤοΔιοικητικόΣυμβούλιο του Σωματείου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή στο Ροδοχώρι της Νάουσας.