Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 21:59

Πως θα συμμετέχουν τα παιδάκια σας στα έθιμα του Πάσχα!

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική θρησκευτική γιορτή μετά τα Χριστούγεννα και στη χώρα μας το γιορτάζουμε με ποικίλους τρόπους και έθιμα. Το Πάσχα, το έχουμε συνδέσειμε τη φύση οπότε πολλοί επιλέγουν αυτές τις γιορτινές μέρες να τις περάσουν μακριά από το κέντρο της πόλης και να κατευθυνθούν προς τα ορεινά χωριά και τα ελληνικά νησιά. Τα παιδάκια περιμένουν με ανυπομονησία τα δώρα και τα παιδικά παπούτσιααπό την νονά και τον νονό καθώς και τη λαμπάδα που θα τους πάρουν και θα έχουν μαζί τους το Μεγάλο Σάββατο. Αυτές τις ημέρες μπορείτε να απασχολήσετε πολύ δημιουργικά τα παιδάκια σας και να μάθουν τα έθιμα του Πάσχα.

· Κυρά Σαρακοστή

Τις ημέρες που κλείνουν τα σχολεία για διακοπές, αρκετοί εργαζόμενοι παίρνουν άδεια για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις ημέρες του Πάσχα.Ήδη από το νηπιαγωγείο τα παιδάκια προετοιμάζονται για αυτήν την περίοδο και δημιουργούν κατασκευές με πασχαλινά αυγά και φτιάχνουν την κυρά Σαρακοστή, μια δημιουργία από πηλό. Είναι μια κατασκευή που ως έθιμο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά με σκοπό να μετρήσει τις εβδομάδες της Σαρακοστής. Τα παιδάκια δημιουργούν τη μορφή μιας γυναίκας και της τοποθετούν 7 πόδια όπως και οι 7 εβδομάδες που διαρκεί η περίοδος της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα που περνάει τα παιδάκια κόβουν το ένα πόδι ώστε να μετρούν τις ημέρες μέχρι το Πάσχα. Πρόκειται για μια κατασκευή που μπορείτε να την κάνετε πολύ εύκολα και στο σπίτι ώστε να ξεκινήσουν τα παιδάκια να μαθαίνουν τα έθιμα.

· Τα τσουρέκια

Τα τσουρέκια είναι ένα πολύ γνωστό γλύκισμα διεθνώς. Πολλοί τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα μας το δοκιμάζουν και γίνεται το αγαπημένο τους γλυκό ψωμί. Την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα την Μεγάλη Πέμπτη, ξεκινούν οι προετοιμασίες για την παρασκευή του τσουρεκιού με το κόκκινο αυγό. Οι συνταγές για τα πιο πετυχημένα τσουρέκια μοιράζονται μεταξύ της οικογένειας και των φίλων με στόχο να φτιάξουν τα πιο νόστιμα και αφράτα. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το πρωί γιατί θέλουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν. Τα παιδάκια σας μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι βοηθοί. Με ποδιές, κουτάλες και τα υλικά ξεκινήστε να φτιάχνετε λαχταριστές δημιουργίες και μαζί θα απολαύσετε οικογενειακές στιγμές. Μπορείτε να τα πλάσετε σε διάφορα σχέδια, να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και αυγά και να τα στολίσετε στο πασχαλινό σας τραπέζι.

· Πασχαλινά αυγά

Τα πασχαλινά αυγά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την περίοδο του Πάσχα. Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται την Μεγάλη Πέμπτη όπου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να την κάνετε μαζί με τα παιδιά. Τα αυγά, σύμφωνα με την παράδοση βάφονται κόκκινα, αλλά μπορείτε να τα βάψετε σε πολλά χρώματα, να τα στολίσετε με αυτοκόλλητα ή να τα δώσετε στα παιδιά να τα ζωγραφίσουν. Ως έθιμο είναι μια εξαιρετική ιδέα να πραγματοποιείται μαζί με τα νεότερα μέλη της οικογένειας και να συμμετέχουν όλοι μαζί.

Η περίοδος του Πάσχα είναι μια ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τα έθιμα του Πάσχα. Επίσης, είναι η περίοδος που επισκέπτονται τα βαφτιστήρια τους οι νονοί και τους φέρνουν τα δώρα τους. Ακόμη και τα δώρα που φέρνουν έχουν το δικό τους συμβολισμό. Τα κοριτσάκια περιμένουν με ανυπομονησία τη λαμπάδα με τις νεράιδες και τιςμπαλαρίνες παιδικέςκαι τα αγοράκια την παιχνιδολαμπάδα με τα αθλητικά παπουτσάκια. Δημιουργήστε υπέροχες αναμνήσεις με τα παιδιά σας ως γονείς και νονοί!