Παρασκευή, Μάρτιος 29, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 13:32

Ανακάλυψε τα βουνά, ξεκίνα πεζοπορία!

Αν αναζητάς μια μοναδική εμπειρία στη ζωή σου και έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης,έφτασε η στιγμή να ανακαλύψεις τα ελληνικά βουνά. Η Ελλάδα παρόλο που έχει τόσα πολλά νησιά είναι κυρίως μια βραχώδη χώρα με πολλά βουνά και όρη για να περπατήσεις και να ανακαλύψεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί όλο και περισσότεροι φυσιολατρικοί σύλλογοι και πεζοπορικές ομάδες με στόχο την παρότρυνση και παρακίνηση για ανάβαση στα ελληνικά βουνά.

Μετά την καραντίνα παρατηρήθηκε πως ο κόσμος ήρθε πιο κοντά με τη φύση και την αθλητική δραστηριότητα.Ως αποτέλεσμα αυτού είναι να πληθαίνουν οι ομάδες με συμμετοχές ατόμων που θέλουν να βάλουν την πεζοπορία στη ζωή τους. Αν σκέφτεσαι να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου την πεζοπορία και δραστηριότητες στη φύση,θα κερδίσεις πολλά οφέλη στο σώμα και στη ψυχή. Μπορείς να συμμετάσχεις στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο τοπικός ορειβατικός σύλλογος ή να αναζητήσεις onlineομάδες που διοργανώνουν εκδρομές στα βουνά.

Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις τον βαθμό δυσκολίας της διαδρομής που θα ακολουθήσετε και να προμηθευτείς με τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό. Αρχικά, θα χρειαστείς ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, ιδανικά ορειβατικά μποτάκια, για να υπάρχει σταθερότητα στον αστράγαλο και να αποφύγεις το ατύχημα από κάποιο στραβοπάτημα. Έπειτα, μπορείς να προσθέσεις στη λίστα σου ένα παντελόνι πεζοπορίας για να έχεις ευελιξία κινήσεων και άνεση σε σκαρφάλωμα που μπορεί να κάνεις ενώ θα σε προστατεύσει από άγρια χόρτα και κλαδιά στη διαδρομή. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα τζιν παντελόνι ή ένα παντελόνι με χοντρό ύφασμα για να σε προστατεύσουν από αγκάθια και κλαδιά με την προϋπόθεση πως θα μπορείς να κινηθείς άνετα και να περπατήσεις στο μονοπάτι. Ένα μπλουζάκι που απορροφάει τον ιδρώτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή ένα ισοθερμικό μαζί με μια ζακέτα fleeceκαι αντιανεμικό μπουφάν για τον χειμώνα είναι η κατάλληλη πρόταση για να έχεις ένα ολοκληρωμένο και κατάλληλο ρουχισμό για την ανάβαση σου. Για τα τρόφιμα, το νερό και τα προσωπικά σου είδη επέλεξε ένα σακίδιο που θα είναι άνετο κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Τα ορειβατικά σακίδια ποικίλουν ανάλογα τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Μπορείς να επιλέξεις ένα μικρό σακίδιο για μια μονοήμερη εκδρομή ή ένα σακίδιο με μεγάλη χωρητικότητα για να μπορείς να αποθηκεύσεις τα πράγματά σου σε ένα πολυήμερο ταξίδι. Όταν ετοιμάζεσαι για μια πεζοπορία επέλεξε ένα σακίδιο που θα έχει ανατομική πλάτη για να μην σε κουράζει κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Επέλεξε να πάρεις μαζί σου νερό, ισοτονικό, αλμυρά snacks, τοστ και μαύρη σοκολάτα ή σταφίδες για ενέργεια. Επιπλέον, πρόσθεσε και ένα μπλουζάκι για να αλλάξεις μετά το τέλος της διαδρομής.

Πολύ βοηθητικό τόσο για τους αρχάριους όπως και για τους έμπειρους ορειβάτες είναι τα ορειβατικά μπατόν. Στην πεζοπορία, σε δύσκολα μονοπάτια, αναβάσεις και καταβάσεις βοηθούν πολύ η χρήση τους καθώς προσφέρουν ισορροπία, κράτημα και σε ξεκουράζουν στη διαδρομή.

Ανακάλυψε τα ελληνικά βουνά με αυτό το υπέροχο hobby, ταξίδεψε πολύ και η επαφή με τη φύση, η κατάκτηση μιας κορυφής και η μαγική θέα σίγουρα θα αποζημιώσουν την προσπάθειά σου.