Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Μαϊος 2026 11:39

«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Η  ομάδα «GAFF» σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, παρουσιάζουν στη Νάουσα το εμβληματικό πεζογράφημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

Η πολυβραβευμένη παράσταση που παίχτηκε για τέσσερα χρόνια στην Αθήνα με απόλυτα sold out και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους πλέον έγκριτους κριτικούς θεάτρου, αλλά κυρίως αγαπήθηκε από το κοινό και απέδειξε ότι ο πολιτικός λόγος του Χρόνη Μίσσιου είναι πάντα επίκαιρος, έρχεται την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας «Μίκης Θεοδωράκης». Στο ρόλο του Χρόνη Μίσσιου ο Ναουσαίος ηθοποιός Ιωσήφ Ιωσηφίδης, μαζί με μια εξαίρετη ομάδα συμπρωταγωνιστών (Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος), υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Σοφίας Καραγιάννη.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Μετά τον  Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο.  Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις  ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σ’ εμάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή, την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά  και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης  Μαμιός, Γιάννης Μάνθος

 

Διάρκεια παράστασης:  85 λεπτά

Γενική είσοδος 12 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων με αριθμημένες θέσεις (διαθέσιμα από Πέμπτη 7/5/2026): Γραφείο Τουρισμού Δήμου Νάουσας (Δημοτικό Πάρκο, τηλ.: 2332052186, ώρες 09:00-14:00), Λογιστικό γραφείο Ιωάννη Π. Ιωσηφίδη (Κ. Δημητριάδη 12, τηλ.: 23320 20260), Καφέ «Σείριος» (Μ. Αλεξάνδρου 6, τηλ.: 2332022647)

Έκθεση εικόνων

Copyright © 2023 - 24oresimathia.gr | All rights reserved | Development by LEONweb