Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 15:45

Βασικές απορίες για την καλύτερη κατανόηση της αρθροπλαστικής γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια ιατρική επέμβαση που επικεντρώνεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη τραυματισμών και διαταραχών του γονάτου. Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών, για την αντικατάσταση του γόνατου, όπως χειρουργική επέμβαση, αρθροσκόπηση, αποκατάσταση συνδέσμων και αποκατάσταση κατάγματος.

Οι χειρουργοί ορθοπαιδικοί πουειδικεύονται στη αρθροπλαστική γόνατοςhttps://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82έχουν εκτενή εκπαίδευση και εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία τραυματισμών και διαταραχών που έχουν να κάνουν με το γόνατο. Χρησιμοποιούν μια ποικιλία διαγνωστικών εργαλείων, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και διάφορες εξετάσεις για να προσδιορίσουν την αιτία του πόνου στο γόνατο και να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας.

Με την αρθροπλαστική γονάτου αφαιρούνται τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης του για να αντικατασταθούν με τεχνητά μέλη, δημιουργώντας μια νέα άρθρωση. Η τεχνητή άρθρωση ή αλλιώς γνωστή και ως πρόθεση, αναπαράγει το φυσικό σχήμα και την κίνηση της άρθρωσης του γονάτου. Είναι συνήθως κατασκευασμένη από ειδικό κράμα μετάλλου, κεραμικό ή ανθεκτικό πλαστικό.

Κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής γόνατος, ο ορθοπαιδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ χειρουργός κάνει μια τομή στο γόνατο και αφαιρεί τον κατεστραμμένο χόνδρο και το μηριαίο οστό, την κνήμη και μερικές φορές την επιγονατίδα. Η επιφάνεια του γονάτου στη συνέχεια προσαρμόζεται και αναδιαμορφώνεται για να χωρέσουν τα τεχνητά μέλη.

Ο ασθενής με την επέμβαση αυτή και με το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης ο πάσχων   μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την κινητική του κατάσταση και να απαλλαγεί από τους πόνους που του προκαλούσε η αρθρίτιδα.

 

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των μελών του γονάτου;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αρθροπλαστική γόνατος έχουν εξελιχθεί κατά πολύ με τα χρόνια. Στο παρελθόν, το μέταλλο και το πλαστικό ήταν τα πιο κοινά υλικά για εμφυτεύματα γονάτου. Ωστόσο, με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους νεότερα υλικά, όπως το κεραμικό και το ενισχυμένο πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην αντικατάσταση μελών.

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα αποτελούνται συνήθως από τρία μέρη: το μηριαίο οστό, το κνημιαίο κύρτωμα και ο αρθρικός χόνδρος της επιγονατίδας. Το μηριαίο οστό είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο, ενώ το κνημιαίο κύρτωμα είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή πλαστικό. Ο αρθρικός χόνδρος της επιγονατίδας είναι συχνά κατασκευασμένος από πλαστικό.

 

Τί γίνεται μετά το χειρουργείο;

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, μπορεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός να συστήσει τη χρήση μιας ορθωτικής συσκευής για την στήριξη του γονάτου.  Ο νάρθηκας γονάτου είναι μια υποστηρικτική συσκευή που φοριέται γύρω από την άρθρωση του γόνατος για να παρέχει σταθερότητα, να περιορίζει ορισμένες κινήσεις και να βοηθά στη διαδικασία αποκατάστασης μετά την επέμβαση. Ο συγκεκριμένος τύπος γονάτου που συνταγογραφείται θα εξαρτηθεί από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, την έκταση του τραυματισμού και τις ειδικές ανάγκες του πάσχοντα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόφαση για την χρήση νάρθηκα στο γόνατο μετά από μία επέμβαση και ο τύπος του νάρθηκα θα καθοριστούν από τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας με βάση την κατάσταση που βρίσκεται το γόνατο και τις απαιτήσεις που χρειάζονται. Ο ορθοπαιδικός θα σας παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να φοράτε και να φροντίζετε τον νάρθηκα, καθώς και τυχόν περιορισμούς ή προφυλάξεις που πρέπει να γνωρίζετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο γόνατο ή προβλήματα κινητικότητας, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για να προσδιορίσετε εάν είναι απαραίτητη η επέμβαση αρθροπλαστικής.