Στον χαιρετισμό του στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Γιώργος Ν. Ουρσουζίδης, πολιτικός μηχανικός, πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, σημείωσε:

«Οι λόγοι που η χώρα μας έφτασε στη χρεοκοπία το 2010 είναι πολλοί και μπορεί να αναλυθούν με διαφορετικούς τρόπους. Ένα πράγμα όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι εκείνοι που διοίκησαν τη χώρα φέρουν τη μεγάλη ευθύνη, αν όχι την αποκλειστική! Αποδείχθηκαν εντελώς ανίκανοι να αντιληφθούν πού οδηγούν τη χώρα ή αδιαφόρησαν προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία και με πλήρη επίγνωση οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή!

Ό,τι ακολούθησε, ό,τι επέβαλαν οι δανειστές, ήταν συνέπεια ακριβώς αυτής της επιλογής και είχε δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και φυσικά στην κοινωνία. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες και ιδιαίτερα εκείνοι που αφορούν τη φτώχεια και την ανεργία -ιδιαίτερα την ανεργία των νέων- έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα μέσα του 2014, το ποσοστό ανεργίας ήταν πάνω από 26% (που αντιστοιχεί σε 1.300.000 ανέργους) και για τους νέους έφτανε στο 52%, ενώ η φτώχεια αφορά πλέον στο 23% του πληθυσμού, ''χτυπά'' κυρίως τα πολυμελήνοικοκυριά, τους οικονομικά μη ενεργούς και τους ηλικιωμένους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι από το 2010 είχαμε και έχουμε νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, όπως τροφήστέγη καιΕνέργεια - δικαιώματα υποτίθεται θεμελιώδη για την ΕΕ.

Η Υγεία και η Παιδεία, με τα πρόσφατα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πέρασαν στα χέρια των "επιχειρηματικών ομίλων", δηλαδή στη σχέση "κόστους - οφέλους". Τα αποτελέσματα αυτών των "πρακτικών" τα βιώσαμε βαθιά στο πετσί μας. Το κόστος των μεγάλων δημοσίων έργων, που κατά κανόνα εκτελούνται από "επιχειρηματικούς ομίλους", κυμαίνεται -σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες της ΕΕ- από 7 έως 12 φορές πάνω από το πραγματικό κόστος των έργων. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, άλλωστε αυτός ήταν ένας κλασικός τρόπος λεηλασίας του μόχθου των πολιτών και εκ των βασικών αιτιών που χρεοκόπησε η χώρα.

Αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των "πρακτικών", της λεηλασίας ενός ολόκληρου λαού, ήταν οι τραγικές καταστάσεις που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα. Αρκετοί πολίτες στράφηκαν στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στα νεοναζιστικά μορφώματα, όχι μόνον στη χώρα μας, το φαινόμενο πλέον αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, ακόμη και για κράτη με παράδοση στην ανοχή σε διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω το ΚΚΕ, ως την πλέον αξιόπιστη πολιτική δύναμη για:

  • Πρόσβαση στην εργασία.

  • Πρόσβαση στην Υγεία, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

  • Πρόσβαση στην Παιδεία, για όλους ανεξαιρέτως τους νέους που επιθυμούν να αναπτύξουν τη γνώση.

Και φυσικά, βρίσκομαι εδώ για να εκπληρώσω ένα χρέος, για να τιμήσω τους αγώνες που το ΚΚΕ έδωσε για την ελευθερία της πατρίδας μας, για τους χιλιάδες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για Δημοκρατία, για την ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα. Αυτή είναι η προτεραιότητα, απ’ αυτό έχει απόλυτη ανάγκη η ΕΕ - από οξυγόνο!».

Πηγή: 902.gr