A+ A A-

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου υποψήφιος Μητροπολίτης Κίτρους

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη, κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μεταξύ των τριών υποψηφίων, είναι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου (φώτο δεξιά).

Πρόκειται για τρεις Αρχιμανδρίτες με σημαντική πορεία στην Εκκλησία και ισχυρά ερείσματα στο εκλεκτορικό σώμα.

Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου

Σήμερα είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βεροίας. Το όνομα του ως υποψηφίου για την μητρόπολη Κίτρους ακούγεται εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Την προώθηση της υποψηφιότητας του έχει αναλάβει προσωπικά ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων Θεωρείται δραστήριος κληρικός, γνωστός στο μεγαλύτερο μέρος της Ιεραρχίας. Σημαντικό πλεονέκτημα γι αυτόν είναι οι καλές σχέσεις τόσο του ιδίου όσο και του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα με μεγάλο αριθμό μητροπολιτών – εκλεκτόρων της Βόρειας Ελλάδας, εξαιρουμένων φυσικά αυτών που επηρεάζονται από την ομάδα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη, ποια στάση θα κρατήσουν οι προερχόμενοι από την «Παλαιά Ελλάδα» ιεράρχες.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ισχυρή υποψηφιότητα που όπως και αυτή του αρχιμανδρίτη Δαβίδ Τζιουμάκα θεωρείται βέβαιο πως έχει κερδίσει μια θέση στο Τριπρόσωπο.

Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας.

Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θεσσαλονίκης, ο αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας, έχει την υποστήριξη μιας σημαντικής μερίδας των Ιεραρχών με πρώτο τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Άνθρωπος χαμηλού προφίλ με πλούσιο βιογραφικό, είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Εκκλησίας στην διαμάχη της με γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα δεκάδες θέσεις εργασίας που θεωρούνταν χαμένες.

Για το έργο που επιτελεί στην ιερά μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στο μοναστήρι τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά σημειώνουν πως το μόνο που έχει δηλώσει ο ίδιος για το ενδεχόμενο εκλογής του είναι πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον ασθενή μητροπολίτη πρώην Κίτρους κ. Αγαθόνικο τον οποίο σκοπεύει ο ίδιος να φροντίσει.

Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης

Πρόκειται για έναν από τους πλέον κοσμογυρισμένους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους τελευταίους μήνες κατέχει την νευραλγική θέση του γραμματέα της συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων η οποία σε πολιτικούς όρους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «υπουργείο Εξωτερικών» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η καταγωγή του από την Κατερίνη είναι ένα από τα ατού του αρχιμανδρίτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στις Βρυξέλλες στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θεωρείται άνθρωπος με προσβάσεις σε ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού αλλά και τον άλλων χριστιανικών ομολογιών της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό το ποια ομάδα στηρίζει τον π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, ωστόσο είναι ένα πρόσωπο το όνομα του οποίου δεν λείπει από τις συζητήσεις μεταξύ Ιεραρχών για την επόμενη ημέρα.

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Εκτός από τα παραπάνω πρόσωπα που εκτός απροόπτου θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας, δυο ακόμη παράμετροι είναι αυτές που θα κρίνουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η Ιεραρχία.

Η μια είναι η στάση που θα κρατήσει ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος μέχρι στιγμής παρά τα όσα συζητούνται, δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε διαδικασία «χρίσματος».

Η δεύτερη εξίσου σημαντική παράμετρος, έχει να κάνει με τον αριθμό των μητροπόλεων οι οποίες θα καλυφθούν στην συγκεκριμένη εκλογή. Αν δηλαδή στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκλογή μητροπολίτη Κίτρους υπάρξει και νέο κενό, τότε το ενδιαφέρον των εκλεκτόρων θα διασπαστεί ανατρέποντας τα δεδομένα.

Όσο για την εκλογή δια μεταθέσεως, παρά το γεγονός πως συζητήθηκε κάποια στιγμή η επιθυμία μητροπολίτη να μεταφερθεί στην Κατερίνη, η άρνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ενδώσει στην οποιαδήποτε συζήτηση για διαδικασία «μεταθετού» εντός των Νέων Χωρών, έκλεισε κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb