A+ A A-

Μάθημα skype και τηλεδιάσκεψη με τον καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη

Στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης έγινε ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον μάθημα. 
Οι μαθητές της  Ε` τάξης του 14ου δημοτικού σχολείου Βέροιας, με την δασκάλα τους κ. Γεωργία Τριανταφυλλίδου, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να “κάνουν μάθημα” μέσα από το Skype (τηλεδιάσκεψη) με τον συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα και ζωγράφο καθηγητή Μάκη Βαρλάμη. 
Ήταν μία απολαυστική ώρα ενός διαφορετικού μαθήματος και οι μικροί μαθητές με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του καθηγητή Βαρλάμη έκαναν με πολύ απλές ενέργειες όμορφα και ενδιαφέροντα σχέδια. Το μήνυμα αυτής της δράσης, όπως μας εξήγησε ο καθ. Βαρλάμης, είναι η επιβεβαίωση ότι όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο και μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα έργα. 
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο τέλος τα σχέδια των παιδιών θα παρουσιαστούν στη Βέροια και στη συνέχεια στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας που είναι η έδρα του Καθηγητή Βαρλάμη.
Στο τέλος του μαθήματος ο Καθηγητής απάντησε με κέφι και υπομονή στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών.
Το πρωτότυπο αυτό μάθημα έγινε με τη συνεργασία του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας,  του Σχολικού Συμβούλου της 1ης Περιφέρειας, κ. Φώτη Κουτσουπιά  και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. 
“Σε αυτό το μάθημα ο κύριος Βαρλάμης μας έμαθε να ζωγραφίζουμε ένα σπίτι με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ήταν πολύ ωραία. Εμένα προσωπικά μου έμαθε πως έρχεται η φαντασία. Μου ζήτησε να κλείσω τα μάτια και να του πω πως θα ήθελα να είναι το δωμάτιό μου. Ήταν υπέροχο. Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συνάντησή μας.” αφηγείται η μαθήτρια Ευαγγελία Κιτσοπούλου και ο μαθητής Αχιλλέας Στογιάννος λέει για τη δική του εμπειρία: “Χάρηκα που μίλησα με έναν σπουδαίο και γνωστό σε όλο τον κόσμο άνθρωπο. Χάρηκα επίσης γιατί με μία συμμαθήτρια μου ο κύριος Βαρλάμης μας έκανε βοηθούς του σε αυτό το μάθημα. Θέλω να τον συναντήσω και πάλι.”
“Με τις χρήσιμες συμβουλές του κυρίου Βαρλάμη μπορέσαμε να σχεδιάσουμε και να ζωγραφίσουμε ο καθένας μας ένα μοντέρνο σπίτι. Η τηλεοπτική επαφή μαζί του ήταν υπέροχη και θα μου μείνει αξέχαστη.” είναι η εμπειρία της μαθήτριας Αθηνάς Καραγιώργου .
Η όμορφη αυτή ενθάρυνση του δημιουργικού ταλέντου των μικρών μαθητών  έχει μια μικρή ιστορία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με  μια σχολική τάξη από το Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελληνικής καταγωγής δασκάλα τους, κ. Χριστίνα Δασκαλοπούλου ζήτησε τη συνεργασία του κ. Βαρλάμη που ανταποκρίθηκε πρόθυμα και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της συνέργιας παρουσιάζεται από την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Τέχνης Artmuseum Waldviertel της Αυστρίας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την δασκάλα κ. Δασκαλοπούλου, που ήρθε από το Σικάγο και είχε την υποστήριξη του Αμερικανικού Προξενείου της Βιέννης.
Από τα ενδιαφέροντα  της έκθεσης είναι η επιστολή των μικρών μαθητών που γράφουν στο “συμπολίτη” τους πρόεδρο Ομπάμα. για τα έργα τους:
 
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε
Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για το «Αμερικανικό Όνειρο»... για την οικογένεια, για ευημερία και κυρίως για ένα σπιτικό.
Σαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέλσον στο Ιλλινόις, είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία για μια πολιτιστική ανταλλαγή μ’ έναν διάσημο αρχιτέκτονα και δάσκαλο, τον καθηγητή Μάκη Βαρλάμη.
Πρίν ένα χρόνο σχεδόν, η δασκάλα μας των καλλιτεχνικών στο Νέλσον, η κυρία Χριστίνα Δασκαλοπούλου, επικοινώνησε με τον καθηγητή Βαρλάμη σχετικά με την μοναδική, φανταστική προσέγγιση που έχει για την αρχιτεκτονική. Πίστευε πως θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε και να μάθουμε απ’ αυτή, την έξω από τα συνηθισμένα, προσέγγιση που έχει για το σχεδιασμό κτιρίων και κατοικιών. 
Χάρις στο Skype και στη τεχνολογία που διαθέτει η τάξη του δημόσιου σχολείου μας, είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ίδιο τον καθηγητή, σε πραγματικό χρόνο, για τις ιδέες του και τη μέθοδο διδασκαλίας του.
Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή!
Εμπνευσμένοι από τον Βαρλάμη, σχεδιάσαμε τα δικά μας ονειρικά σπίτια...και τα ζωντανέψαμε με πολύχρωμα σχέδια, πίνακες και έργα γλυπτικής από πηλό.Κι εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται αληθινά ενδιαφέροντα!
Μας προσκάλεσαν να στείλουμε τα έργα μας στην Αυστρία, όπου σύντομα θα εκτεθούν στο Art Museum στην Κ. Αυστρία, που διευθύνει ο κ. Βαρλάμης. Νοιώθουμε περήφανοι κι ενθουσιασμένοι γι’ αυτή την απίστευτη ευκαιρία. Αν το καλοσκεφτείτε τα περισσότερα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στην πόρτα του ψυγείου... εμάς θα εκτεθούν σ’ ένα διεθνές μουσείο!...(απόσπασμα)

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb