A+ A A-

Την Παρασκευή τα εγκαίνια του Υπογείου της Μνήμης στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Πρώτος μήνας της Άνοιξης, ανθισμένος και ανθεστήριος! Αναμένοντας από ώρα σε ώρα να ανθίσουν οι πρώτες αμυγδαλιέςκαι οι ροδακινιές παντού στην Ημαθία, φορέστε τον Μάρτη σας καιελάτε στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ναχαρούμε μαζί και με ανανεωμένη διάθεση το πλούσιο πρόγραμματων εκδηλώσεων που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχειπρογραμματίσει για τον μήνα αυτόν.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων:

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 20:00

Εγκαίνια του υπογείου της Μνήμης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εγκαινιάζει στο υπόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βεροίας έναν νέο χώρο που προορίζεται για εκδηλώσεις λόγου και μουσικής. Πρώτη εκδήλωσή στον νέο μας χώρο θα είναι η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου:

Ο αλλόκοτος κόσμος του ΓιόναςΤρέσνι

(εκδόσεις του Φοίνικα)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η δρ Σοφία Γιοβάνογλου, εγκληματολόγος και ποιήτρια, και η δρ Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγος, διευθύντρια της ΕΦΑ Ημαθίας.

Η βραδιά θα κλείσει ατμοσφαιρικά με την αισθαντική φωνή και ερμηνεία της ΓεωργίαςΣυλλαίου, η οποία θα ερμηνεύσει τον κύκλο Cabaret Berlin, μετραγούδιατωνKurtWeil, BertoldBrecht, κ.ά.

 

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.20:00

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Γιώργου Πολίτη, με τηνσυμμετοχή της AimmeBirbaum και της RosaSemple με τίτλο:

‘’Σε άλλη Γη’’

Ο πρόσφυγας, ο ξεριζωμένος, ο Άλλος, μακριά από τον τόπο του, σε άλλη Γη, θέτει με τον πιο επείγοντα τρόπο τοπρόβλημα της συν-είδησής μας, καλώντας μας διαρκώς σε μία άνευόρων συνάντηση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας φιλοξενεί στο ισόγειο τουΒυζαντινού Μουσείου Βέροιας το πρόσφατο εικαστικό έργο τουθεσσαλονικιού καλλιτέχνη, το εικαστικό βλέμμα του οποίουστρέφεται για να συναντήσει εκείνο των ξεριζωμένων και ανέστιων,δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της πιο ριζικής φιλοξενίας.

 

Παρασκευή 22 – Τρίτη 26 Μαρτίου. Πέργαμον.

Οι Μακεδόνες στην Οικουμένη

Ο διαρκώς διευρυνόμενος με νέα μέλη Σύλλογος των Φίλων τουΠολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείουτης Ημαθίας συνεχίζει με επιτυχία τα εκπαιδευτικά του σεμινάρια μεθέμα την παρουσία των Μακεδόνων στους αρχαιολογικούς χώρουςτης Ελληνιστικής Οικουμένης. Η μετάβαση και η εκπαιδευτικήδράση στην λαμπρή πόλη της Μικράς Ασίας αποτελεί τον δεύτεροσταθμό του προγράμματος μετά τους Δελφούς.

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019. Υπόγειο Μνήμης Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. 19:00.

Παρουσίαση του 36ου τόμου των Χρονικών Ιστορίας καιΠολιτισμού Ν. Ημαθίας (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2018) τηςΕταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας Ε.Μ.Ι.Π.Η.) αφιερωμένο στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή των εκατόχρόνων από την λήξη του.

 

Οι μαρτιάτικες εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνον:

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας υποδέχεται την Άνοιξη μεένα εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη μεγάληθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού. Στο πρόγραμμα αυτό, πουαπευθύνεται σε μαθητές της προσχολικής και πρώτης σχολικήςηλικίας, θα μιλήσουμε για το νόημα της εορτής του Ευαγγελισμού,θα ανακαλύψουμε την παράστασή του στα εκθέματα του μουσείου,θα παρατηρήσουμε και θα συγκρίνουμε χρώματα, στάσεις καιεκφράσεις στις μορφές της Παρθένου Μαρίας και του αρχάγγελουΓαβριήλ και θα ‘’ζωντανέψουμε’’ τα βημόθυρα της έκθεσης.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: κα. Μαρία Πολατίδου.Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331076100

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Πρεσβευτές / Πρέσβειρες Μουσείων και Μνημείων’’ συνεχίζεται η δράση ‘’Περιηγήσεις με Αρχαιολόγους’’. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ναγνωρίσουν την Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 την ΠαλιάΜητρόπολη Βέροιας με την αρχαιολόγο Μαρία Χειμωνοπούλου,ενώ στις 15 & 29 Μαρτίου θα περιηγηθούν με τον αρχαιολόγοΑλέκο Χατζηϊωαννίδη στους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων,στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και στο Νυμφαίο της Σχολής τουΑριστοτέλη.

Μέχρι μέσα Μαρτίου συνεχίζεται το εορταστικό αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μάσκες» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. Ομάδες προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίαςγνωρίζουν τα γλυπτά του μουσείου και εμπνέονται από αυτά για ναφτιάξουν τις δικές τους μάσκες, να τις φορέσουν και να…ζωντανέψουν τις μορφές του μουσείου.

Τα απογεύματα προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματαγια τις σχολικές ομάδες των εσπερινών σχολείων. Το ΑρχαιολογικόΜουσείο Βέροιας υποδέχεται το τμήμα Προσχολικής Αγωγής μεπροτάσεις για περιηγήσεις προσανατολισμένες στις ευαίσθητεςνηπιακές ηλικίες και το τμήμα Κομμωτικής για να εφαρμόσει τακουρέματα και τα χτενίσματα των αρχαίων γλυπτών!

Στα προγράμματα outreach συμμετέχουν αυτό το μήνα τοΕιδικό Σχολείο Βέροιας, το ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας και Τα Παιδιά τηςΆνοιξης με το πρόγραμμα «Μάσκες», το Ειδικό ΕΠΑΛ Βέροιας μετο πρόγραμμα «Αρχαίο Γυμνάσιο Βέροιας», και η ομάδαασυνόδευτων εφήβων από το camp Αλεξάνδρειας στο πρόγραμμα«Από την Οικουμένη στις Αιγές».

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb