A+ A A-

Οι βεροιώτες ζουν ...Μόνο(ς) στο σπίτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ - ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Δεν νομίζουμε ότι προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μπροστά σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως αυτό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού μας είναι διχασμένο. Πιστοί εναντίον  

βρισκόμαστε ως λαός (βαθιά) διχασμένοι. Πιστοί εναντίον αυτών που ναι μεν πσιτεύουν, αλλά και αμφισβητούν την «Θεία Χάρη», υστερικοί εναντίον ζαμανφουτιστών, φανατικοί οπαδοί τού «φύλαγε τα ρούχα σου για να ’χεις τα μισά» εναντίον των πιο χαλαρών «βλέπουμε και κάνουμε»... Είναι το …εθνικό μας σπορ.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγαλύτερο κλισέ από το «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», εδώ όμως πιστεύουμε ότι ταιριάζει απόλυτα. Από τη μία, υπάρχει το πανανθρώπινο πρόσταγμα του κάθε ζωή είναι πολύτιμη, άρα καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγουμε τις υστερίες και να κοιτάξουμε ψύχραιμα τον πρωτοφανή κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας. Και τον χαρακτηρίζουμε «πρωτοφανή» όχι από άποψη επικινδυνότητας, αλλά ως φαινόμενο.

Και αυτό επειδή μέχρι τώρα «ρουφούσαμε» με ευχαρίστηση τα θετικά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το να δουλεύεις με Skype από την άλλη άκρη του κόσμου, το να αγοράζεις καθημερινά προϊόντα που έρχονται από την Κίνα σε φτηνές τιμές (αγνοώντας συνειδητά την όποια αρνητική μακροοικονομική πλευρά), το να πετάγεσαι διημεράκι στο Μιλάνο κ.λπ. Ακριβώς αυτές οι παγκοσμιοποιημένες συνθήκες ζωής επιτρέπουν και σε έναν ιό να ταξιδέψει χωρίς επιστροφή από την Κίνα στην Ελλάδα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η ζωή μας άλλαξε άρδην το τελευταίο δεκαπενθήμερο και καλούμαστε όλοι να μάθουμε να ζούμε για λίγο αλλιώς. Είναι δύσκολος ο περιορισμός, κυρίως όταν διαρκεί πολύ, αλλά είναι και μονόδρομος, αν θέλουμε να βγούμε ελάχιστα πληγωμένοι από μια ιστορία, που έχει σημαδέψει βαθιά και ανεπανόρθωτα πολλές εκατοντάδες ανθρώπων. Στο (καλά και συχνά πλυμένο) χέρι μας είναι. Είτε ανήκεις σε ευπαθή ομάδα είτε όχι, μετέχοντας στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

 

Κανένα κρούσμα μέχρι το Σάββατο

Από εκεί και πέρα, η ζωή στη Βέροια συνεχίζεται... Καθημερινά τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνουμε πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για τα καλά και τα άσχημα που βιώνουμε ως κοινωνία. Καταγράφουν εικόνες που δείχνουν ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού υπαγορεύει νέα δεδομένα και συνθήκες στη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως. Και οι βεροιώτες προσπαθούν να προσαρμοστούν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που ήξεραν μέχρι στιγμής.

Άλλοι το κάνουν με ψυχραιμία και υπομονή και άλλοι λαμβάνοντας ακραία ή ριζοσπαστικά μέτρα. Πάντως ο κορωνοϊός πολλούς μας ανάγκασε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, και δόξα τω Θεό, αυτήν την εποχή στην περιοχή μας είναι μαγευτική. Καφεδάκι στο φελιζόλ και μια παραποτάμια βόλτα στον Αλιάκμονα σε κάνει να χαλαρώσεις από την κλεισούρα που σου επιβάλλουν τα μέτρα. Αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις και οι συναθροίσεις…

 

 

Το κέντρο της Βέροιας δεν θυμίζει τίποτα από το χθες. Υπάρχουν ώρες της ημέρας που άλλοτε έσφυζε από ζωή, τώρα έχει ερημώσει θυμίζοντας σκηνικό από τρομακτική, ερημική, ταινία. Σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Βέβαια υπάρχουν και οι ανυπάκουοι. Πρόκειται οι οποίοι ανήκουν στο μικρό ποσοστό. Κυρίως πρόκειται για ηλικιωμένους και νεαρούς. Προφανώς οι μεγάλοι σε ηλικία είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν στο διαμέρισμά τους σε αντίθεση με τους νέους και τους μεσήλικες, καθώς δεν έχουν διέξοδο απασχόλησης και ψυχαγωγίας με το διαδίκτυο. Έτσι επιλέγουν μια βόλτα στην πόλη για να «ξεσκάσουν», όπως λένε. 

Άλλος λόγος που βλέπουμε περιπατητές στο κέντρο της πόλης, είναι λόγοι υγείας. Αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Καρδιοπαθείς και Διαβητικοί οι οποίοι με το περπάτημα επιδιώκουν να συντηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο το ανοσοποιητικό τους. 

Και αυτές οι συνθήκες είναι καταγεγραμμένες, χωρίς μέχρι τώρα να έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα, να έχει μολυνθεί ένας πολίτης της Βέροιας και να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της πόλης ή να βρίσκεται σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Φανταστείτε να έχουμε και κρούσματα. Θα ήμασταν υποψιασμένοι ο ένας για τον άλλον. Πάντως η μέχρι τώρα διαβεβαίωση από την διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βέροιας, αλλά και από το επιστημονικό προσωπικό, είναι η πλήρη ετοιμότητα του μηχανισμού δια παν ενδεχόμενο. Επάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πληρότητα σε επιστημονικό προσωπικό για την αντιμετώπιση κρουσμάτων που δεν θα εκτροχιαστούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

 

Πλήγμα για τον τουρισμό

Ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες «μαλώναμε» γιατί δεν υπήρχαν θέσεις για να σταθμεύσουν τα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες στη Βέροια, τώρα βλέπουμε άδειο το πάρκινγκ των λεωφορείων στην Ελιά.

Τα ξενοδοχεία και καταλύματα συνεχούς λειτουργίας στη Βέροια και την Ημαθία, στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτή τη στιγμή, έχουν μηδενικές πληρότητες, μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζουν μαζική ακύρωση υφιστάμενων κρατήσεων και έλλειψη νέων, ενώ παράλληλα όλες οι παράπλευρες λειτουργίες των μονάδων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.) έχουν σταματήσει.

Επιπροσθέτως, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις τουριστικές μονάδες, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης και το μόνο που επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις άγγιξαν μοιραία και τον τουρισμού που βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην έναρξη της θερινής περιόδου για τη χώρα. Την Ημαθία τη βρήκε εν μέσω σχολικών εκδρομών και πανελλήνιας εμβέλειας αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακυρώθηκαν όλες» μας είπε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος και συμπλήρωσε:

«Συντασσόμενοι στις κυβερνητικές εντολές και σεβόμενοι την υγεία όλων μας με συναινετικές διαδικασίες, αναστέλλουμε τη λειτουργία όλων των ξενοδοχείων διατηρώντας ανοικτό το Αιγές Μέλαθρον να καλύψει της ανάγκες διαμονής στην Π.Ε. Ημαθίας.

Προκύπτουν πολλά και προβλήματα με την αναστολή αυτή. Τα κυβερνητικά μέτρα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες . Δεν αρκούν, είμαστε σε συνεχή επαφή με την κεντρική διοίκηση θέτοντας όλα τα ζωτικά προβλήματα του κλάδου. Το θετικό είναι ότι μας άκουσαν  και συνεχίζουν να ακούν. 

Ελπίζουμε σύντομα με τη βοήθεια όλων οι συνθήκες να επιτρέψουν, ώστε ο τουρισμός να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας ως πολλαπλασιαστής της κάτι που τόσα χρόνια κάνει.

Το μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού είναι ...Stay Home, But Travel Tomorrow! Εμείς παραμένουμε εδώ, ευχόμενοι ότι η υγειονομική αυτή κρίση, σύντομα θα ξεπεραστεί  προτρέποντας να δούμε όλοι μέσα από αυτήν, την ευκαιρία να περάσουμε στην επόμενη εποχή που θα μας κάνει δημιουργικότερους».

 

Κίνδυνοι για «κραχ» στην αγορά

Ένας άλλος κλάδος ο οποίος πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού και τα αυστηρά, αλλά σωστά μέτρα που πάρθηκαν, είναι τα εμπορικά καταστήματα. Η εικόνα στην τοπική αγορά στην προ κορωνοϊού εποχή, ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και οι καταστηματάρχες έμποροι της Βέροιας εναπόθεσαν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τους, στην πασχαλινή περίοδο.

Δυστυχώς όμως και αυτή η περίοδος, κατά πάσα πιθανότητα, χάνεται. Ήδη με τα πρώτα μέτρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και 31 Μαρτίου. Τότε θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστά ή θα ανοίξουν. Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο θα υπάρξει αγοραστική διάθεση από το καταναλωτικό κοινό κάτω από αυτές τις συνθήκες.

«Το μέγεθος του ζημιάς δεν το γνωρίζουμε ακόμα, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα κρατήσει. Δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο ο εργαζόμενος, αλλά και οι επιχειρήσεις. Υπάρχει το φαινόμενο με τις ετεροχρονισμένες επιταγές. Τι θα γίνει με αυτές; Θα σφραγιστούν, θα τις κρατήσουν οι τράπεζες; Τι θα γίνει με αυτό το πρόβλημα…» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας  Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου και επισήμανε:

«Ακόμα και το 60% καταβολής του ενοικίου, δεν επαρκεί. Υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία. Πρέπει να δοθούν χρήματα στις επιχείρηση για να μπορέσει να κρατηθεί η θέση εργασίας. Σαφέστατα δεν θέλουμε να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αλλά με αυτήν την κρίση δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε, ούτε και ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Ήδη χάσαμε μία από τις καλύτερες σεζόν που είναι το Πάσχα, γιατί εκτιμώ ότι δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα μέχρι το Πάσχα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα, με τις λιγότερες ζημίες για τις εμπορικές επιχειρήσεις μας». 

 

Γιώργος Μπίκας: Επιπλέον ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας

Ο επικεφαλής φορέας επιχειρηματικού κύκλου και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, είναι το Επιμελητήριο το οποίο πέρα από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφόρησης πάνω σε θέματα ενδιαφέροντος των μελών του, βρίσκεται σε συνεχή επαφή για άντληση χρήσιμων πληροφοριών επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τα μέλη του. Παρακολουθεί τις συντελούμενες εξελίξεις και δημιουργεί μια σειρά χρήσιμων βάσεων δεδομένων.

Έτσι απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Γιώργο Μπίκα ο οποίος μας μίλησε για τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν σήμερα στο επιχειρείν, μετά την πανδημία του κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα, κράτη, επιχειρήσεις και πολίτες, είναι πρωτοφανής και δυστυχώς η διάρκειά της δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Ζούμε στιγμές που οφείλουμε όλοι να δείξουμε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, προκειμένου να αντέξει όλο το σύστημα και να ξεπεραστεί η πανδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στην οικονομία, στην απασχόληση και στο βιοτικό μας επίπεδο.

Η δέσμη των μέτρων που εξαγγέλθηκε, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών και επιπλέον ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα» μας είπε και επισήμανε:

«Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε, θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου εξ αιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών.

Θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα, γενναία μέτρα που θα αφορούν τόσο στις τράπεζες και τις πρακτικές τους, όσο και στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα διακοπής παροχής σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση της αγοράς και των συνεπειών που προκαλεί ο ιός, ώστε τα μέτρα να αναπροσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας».

Σε σχετική ερώτησή μας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις όταν ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ο Γιώργος Μπίκας μας είπε:

«Με βάση το άρθρο 107 παράγραφος 2.β. της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά οι ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα.

Η Ελληνική πολιτεία πρέπει να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου με βάση και το Γενικό απαλλακτικό κανονισμό 651/2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά, κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης και συγκεκριμένα του άρθρου 50, αυτού στο οποίο προβλέπονται ενισχύσεις για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από ορισμένες θεομηνίες. Οι ενισχύσεις χορηγούνται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) οι αρμόδιες δημόσιες αρχές ενός κράτους μέλους έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον χαρακτήρα του γεγονότος ως θεομηνίας και

β) υπάρχει άμεσος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της θεομηνίας και των ζημιών που υπέστη η πληττόμενη επιχείρηση.

Κατά συνέπεια, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ζητήσει στα πλαίσια των ανωτέρω διαδικασιών που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων ενισχύσεων.

Οι σχετικές ενισχύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων για όσο διάστημα πλήττεται η επιχείρηση από τις επιπτώσεις της κρίσης του ιού, τα ακόλουθα:

- Επιδότηση των ενοικίων για όλο το διάστημα που υπολειτουργεί ή παραμένει κλειστή η επιχείρηση.

- Χορήγηση άτοκου κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη υποχρεώσεων (επιταγές σε προμηθευτές, προκαταβολές που θα ζητηθούν πίσω από τους πελάτες λόγω ακυρώσεων κλπ) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

- Επιχορήγηση μισθών εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών για όλο το διάστημα που υπολειτουργεί ή παραμένει κλειστή η επιχείρηση.

- Επιχορήγηση των τόκων των δανείων και αναστολή της πληρωμής κεφαλαίου.

- Να ωθηθούν τα τραπεζικά ιδρύματα, να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, μέχρι ποσού το οποίο να ανέρχεται στο 25% των μικτών εξόδων (αγορές και λειτουργικά κόστη) του ετήσιου κύκλου τους, όπως αυτός προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τους.

Παράλληλα, για την τόνωση της οικονομίας, θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν σε όσες επιχειρήσεις είχαν αιτηθεί ενίσχυσης μέσω αναπτυξιακών δράσεων και δεν ενισχύθηκαν λόγω έλλειψης πόρων, να υπαχθούν και να πληρωθούν.

Σε συνεννόηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς προτείνεται να γίνει επιπλέον και εφαρμογή ενός προσωρινού κανονισμού που να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 500.000 ευρώ κατ’ αναλογία των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Τα εν λόγω μέτρα κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν άμεσα καθώς ήδη οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την άρση οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι τεράστια».

 

Υπολειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου

Ο Δήμος Βέροιας συμμορφούμενος στις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας , προχώρησε σε μια σειρά μέτρων με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των δημοτών, στον μέγιστο βαθμό, από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με γνώμονα τα παραπάνω η Δημοτική αρχή Βέροιας συρρίκνωσε τις ώρες λειτουργίας του Δήμου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι και εξυπηρετεί τους πολίτες κατόπιν προσυνεννόησης, δηλαδή με ραντεβού, ενός δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα αρχικά ανέστειλαν τις εκδηλώσεις τους και στην συνέχεια πήραν μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ.

«Όπως είναι γνωστό ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις. Γίνονται μόνο οι δραστηριότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση των δημοτών και της δημόσιας υγείας, όπως καθαριότητα, ΚΕΠ, Δημοτολόγια και διοικητικές υπηρεσίες όπου χρειάζονται. Γενικώς παρατηρούμε ότι, πλέον, είναι ελάχιστος ο κόσμος που κυκλοφορεί και αυτό είναι θετικό» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Όμως δεν λείπουν και τα παράπονα των πολιτών για την διαχείριση κάποιων υπαίθριων χώρων όπου τελευταία αυξήθηκε η επισκεψιμότητα, όπως είναι το φράγμα του Αλιάκμονα. Τόσο για την συντήρηση, όσο και για την καθαριότητα του χώρου.

«Κλείσαμε τον στίβο του ΕΑΚ για να μην μπορούν να πηγαίνουν για περπάτημα. Αφήσαμε μόνο έναν φωτισμό ασφαλείας στα Εβραίικα για να μην μπορούν να παίζουν και να συνωστίζονται. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε το ίδιο στο φράγμα για το οποίο δεχόμαστε παράπονα. Είναι χώροι που δεν είναι ευθύνη του Δήμου και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΔΕΗ» μας απάντησε ο Κώστας Βοργιαζίδης.

Μια άλλη πτυχή στην λειτουργικότητα του Δήμου Βέροιας, όπως και κάθε άλλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η προώθηση έργων. 

«Όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως συνέπεια, όλες οι εγκρίσεις που περιμένει ο Δήμος για έργα, να πάνε πίσω. Όμως το ζητούμενο σήμερα είναι οι ανθρώπινες ζωές και βέβαια η οικονομία που πλήττεται. Η πολιτεία παίρνει μέτρα, αλλά στην συνέχεια, όταν θα ξεπεραστεί το ζήτημα με τον κορωνοϊό, θα φανεί πόση είναι η ζημία. Πάντως μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν μέτρα υπέρ των ΟΤΑ. Ότι έχει ανακοινωθεί αφορά την ασφάλεια των δημοτών και των εργαζομένων. Ήδη η τελευταία απόφαση που βγήκε την Παρασκευή ορίζει την εκ περιτροπής εργασία στους Δήμους, ώστε να μην βρίσκονται όλοι στους χώρους εργασίας. Πάντως οι δημότες εξυπηρετούνται γιατί είναι λίγος ο κόσμος που προσέρχεται. Σίγουρα βοηθούν και τα τηλεφωνικά ραντεβού προς αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο Δήμαρχος Βέροιας.

 

Θα γίνει απολύμανση στον καταυλισμό;

Στον Δήμο Βέροιας, τα Νομικά του Πρόσωπα και τις Δημοτικές επιχειρήσεις, εδώ και μέρες ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις των χώρων τους. Τελευταία «παρτίδα» απολυμάνσεων έγινε την Παρασκευή σε χώρους Γυμναστηρίων, των ΚΑΠΗ και των Γραφείων της Διοίκησης του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ.

Όμως το μέγιστο ζήτημα που υπάρχει, είναι αυτό με την απολύμανση των χώρων του καταυλισμού των ρομά στο Εργοχώρι. Από τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων στα παραπήγματα και της καθημερινής υγιεινής φροντίδας τους, αποτελούν εστία διάφορων νοσημάτων. Πολύ δε περισσότερο τώρα με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει αν είναι αρμοδιότητα του Δήμου ή του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει άμεσα, είναι η απολύμανση των χώρων και γιατί όχι ο έλεγχος υγείας όσων διαμένουν στον καταυλισμό.

Επίσης ο Δήμος με το αρμόδιο τμήμα του, θα πρέπει να κάνει παρέμβαση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αιτούντων ασύλου και να ζητήσει από την διαχειρίστρια ΜΚΟ να τηρηθούν αυστηρά οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τόσο για την προστασία των ίδιων των φιλοξενουμένων, όσο και της υγείας της κοινωνίας μας. 

 

Μικροί σε αριθμό, μεγάλοι σε προσπάθεια

Μέσα στα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωναϊού είναι το κλείσιμο μιας μεγάλης γκάμας κατηγοριών καταστημάτων που έχουν άμεση σχέση με την προσέλευση των πολιτών, καθώς και οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους πέρα των δέκα ατόμων.

Για την τήρηση αυτών τους ελέγχους επιφορτίστηκαν τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και η Δημοτική Αστυνομία. Όμως είναι ένα σοβαρό ερώτημα κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν απόλυτα σ΄ αυτά τα καθήκοντα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον λόγο αυτό ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των αστυνομικών υπαλλήλων, εκτός κάποιων περιπτώσεων για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Έτσι σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας καλείται να κάνει καθημερινούς και συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των παραπάνω, και επιπρόσθετα την ασφάλεια των πολιτών από την καθημερινή παραβατικότητα. Με ποιο έμψυχο δυναμικό; Γιατί την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης δίνει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, 16 μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας αποτελώντας την διμοιρία στις Καστανιές Έβρου, άλλοι τόσοι από χθες μετέβησαν στο κλειστό κέντρο κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην τοποθεσία «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής Σερρών που δημιουργήθηκε για «εξπρές» επελάσεις, ενώ 40 περίπου βρίσκονται με απόσπαση στα νησιά του Αιγαίου (Λέρος, Κω, Χίο, Σάμο) όπου συνδράμουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ. Και στις προαναφερόμενες απώλειες να προστεθούν κι αυτές των αδειών «ειδικού σκοπού» που παίρνουν οι μητέρες αστυνομικοί.

Το ευτύχημα είναι πως με τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν, οι επισκέψεις στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας μειώθηκαν σημαντικά και προσωπικό με διοικητικές εργασίες συνδράμει, πλέον, σε εξωτερικούς ελέγχους.

Κλείνοντας οι αστυνομικοί υπάλληλοι όλων των βαθμίδων και με την επικουρία της Δημοτικής Αστυνομίας κάνουν την υπερπροσπάθεια για την τήρηση της τάξης και μέχρι στιγμής με επιτυχία.

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb