A+ A A-

Ώρες ευθύνης για τον Κώστα Βοργιαζίδη

ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –

ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Οι εκλογές για τον Δήμο Βέροιας διεξήχθησαν σε δύο φάσεις καθώς κανένας συνδυασμός δε μπόρεσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, στις 26 Μαΐου. Έτσι οι δύο πρώτοι συνδυασμοί, «Δράση με Γνώση» του νυν Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη και «Βέροια ΠΡΩτεύουσα ΠΟΛΗ» της πρώην Βουλευτού Γεωργίας Μπατσαρά, αναμετρήθηκαν στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου. Νικητής από την μεταξύ τους αναμέτρηση ήταν ο Κώστας Βοργιαζίδης που επανεκλέχθηκε με ποσοστό  59,254%, έναντι του 40,76% των ψηφισάντων που απέσπασε η Γεωργία Μπατσαρά.

Όμως πρέπει να σημειώσουμε πως είχαμε πλειοψηφία της μειοψηφίας, καθώς το ποσοστό αποχής της πρώτης Κυριακής που ήταν 38,36%, την Κυριακή 2 Ιουνίου εκτοξεύτηκε στο 57,92%. Σ΄ αυτό συνετέλεσαν τρεις βασικοί λόγοι:

-Από την στιγμή που σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή, ένα ποσοστό συγγενών και φίλων των υποψηφίων στάθηκε αδιάφορα στην εκλογή δημάρχου.

-Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων συνδυασμών, όπως και ψηφοφόροι τους, που δεν προκρίθηκαν για την δεύτερη Κυριακή, είτε στάθηκαν αδιάφορα στην «μονομαχία» Βοργιαζίδη-Μπατσαρά για την εκλογή Δημάρχου, είτε ακολούθησαν επίσημη ή σιωπηλή γραμμή αποχής και «απαξίωσης» των δύο διεκδικητών.

-Υπάρχει ένα ποσοστό, το μικρότερο πιστεύουμε, που στέκεται αδιάφορα προς την πολιτική, είτε αυτή εκφράζεται από κεντρική πολιτική σκηνή, είτε από την αυτοδιοίκηση. Έτσι προτίμησαν τις παραλίες ή κάτι άλλο για να «σκοτώσουν» τη μέρα τους.

Αν και υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις για την πλήρη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τμήματα, για τα δεδομένα των τετραπλών καλπών, μπορούμε να πούμε ότι σαν γενική εικόνα όλα κύλησαν ομαλά. Σ΄ αυτό συνετέλεσε το γεγονός πως η όλη διαδικασία κατά την προεκλογική περίοδο (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) αλλά και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών ήταν άψογη και αυτό πιστώνεται και στις παρατάξεις με τους επικεφαλής, τους υποψηφίους και τα στελέχη τους. Όλοι κράτησαν ήπια στάση χωρίς φανατισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις και γι αυτό αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια.

 

Η Κυριακή της απογοήτευσης…

Πριν τις εκλογές της πρώτης Κυριακής, αλλά και αυτές της δεύτερης, υπήρχε έντονη η αίσθηση αποδοκιμασίας της σημερινής διοίκησης του Δήμου Βέροιας, γιατί θεωρούνταν πως δεν παράχθηκε έργο και προβλήματα της καθημερινότητας αυξήθηκαν.

Η κάλπη όμως έδειξε το αντίθετο. Το ποσοστό του συνδυασμού του νυν και επανεκλεγέντα Δημάρχου αυξήθηκε από το 25,45% το 2014, στο 36,87%. Άρα δεν υπήρξε αποδοκιμασία, αλλά επιδοκιμασία για την πενταετία που διοίκησε ο συνδυασμός«Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη.

Αυτό «σκόρπισε» απογοήτευση σε τρεις, κυρίως, συνδυασμούς που αποκλείστηκαν από την δεύτερη Κυριακή. Τους «Συνδημότες» του Παύλου Παυλίδη, την «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη και το «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» του Γιάννη Παπαγιάννη.

 Οι πρωτοεμφανιζόμενοι «Συνδημότες» από νωρίς στελεχώθηκαν ως συνδυασμός, με κάποιες παλαιές «καραβάνες» στα αυτοδιοικητικά, να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον δρόμο για την πρόκριση στον β΄ γύρο. Κι αυτό αποδείχθηκε με την συγκομιδή ψήφων και την εκλογή τους στις έξι πρώτες θέσεις. Αυτό όμως δεν αρκούσε. Φαίνεται ότι όλα στηρίχθηκαν σε έναν αριθμό πέντε, έξι και επτά υποψηφίων, με ερείσματα τόσο στην κεντροδεξιά, όσο και στην κεντροαριστερά. Και αυτό ήταν το λάθος…

Η «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη, παρουσιάστηκε βελτιωμένη σε ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές καθώς αυτήν την φορά είχε την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των όποιων οπαδών της Κατερίνας Παπακώστα. Το 2014 ο Αντώνης Μαρκούλης χωρίς την στήριξη κάποιου κόμματος είχε πάρει 7,98%. Στις πρόσφατες εκλογές με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθετικά συνυπολόγιζε να απορροφήσει το ποσοστό του 12,90% του Νίκου Μπέκη από το 2014, ήλπιζε πως θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό φαβορί για την πρόκριση στον β΄ γύρο. Δυστυχώς για τον ίδιο προσωπικά και τον συνδυασμό του, δεν βγήκαν οι προσδοκίες του. Πήρε 12,63%, κατά τι λιγότερο από αυτό που είχε πάρει ο Νίκος Μπέκης (12,90%) το 2014 που υποστηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος; Πρώτα απ΄ όλα εισέπραξε την δυσαρέσκεια των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ένας βασικός λόγος είναι καταγεγραμμένος στην δημόσια επιστολή του Αντώνη Μαρκούλη ο οποίος πιστεύει ότι «σύντροφοί» του έπαιξαν «διπλό παιχνίδι» και ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων ψήφισε τον Κώστα Βοργιαζίδη.

Ο τρίτος που βυθίστηκε στην απογοήτευση, ήταν ο Γιάννης Παπαγιάννης και ο συνδυασμός του «Δικαίωμα για Νέα Βέροια». Από το 14,15% που είχε το 2014, κατρακύλησε στο 9,70%. Αν και έδωσε μόνος τη μάχη και με ένα πλήρες, αριθμητικά, ψηφοδέλτιο, δε μπόρεσε να πείσει τους ψηφοφόρους του Δήμου Βέροιας. Προφανώς ακολούθησε λανθασμένη προεκλογική τακτική.Χαρακτηριστικό της απογοήτευσης η μη έκδοση μιας ευχαριστήριας ανοιχτής επιστολής σε όσους στήριξαν με την ψήφο τους τον συνδυασμό του.

Ο συνδυασμός του Γιάννη Παπαγιάννη απώλεσε ένα μέρος των ψηφοφόρων του από τους πρωτοεμφανιζόμενους «Συνδημότες» και φυσικά από τη «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» και τη «Δράση με Γνώση».

    

Κυρίαρχος παντού ο Βοργιαζίδης

Η Γεωργία Μπατσαρά, πραγματικά έδωσε έναν μεγάλο αγώνα. Μάλιστα θεωρείται επιτυχία η είσοδό της στον β΄ γύρο, καθώς όλοι την θεωρούσαν αουτσάιντερ. Δυσκολεύτηκε να συμπληρώσει συνδυασμό όπως θα το επιθυμούσε, κι αυτό γιατί κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ήδη συμφωνήσει με άλλους συνδυασμούς, όπως είναι οι «Συνδημότες» και η «Δράση με Γνώση».

Ωστόσο, παρά τον …διαμελισμό στελεχών, κατάφερε να συσπειρώσει σε κάποιο βαθμό τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, απ΄ την οποία, αν και αργοπορημένα, είχε την επίσημη στήριξη. Φυσικά οι απώλειες ψήφων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμπορεύτηκαν με άλλους συνδυασμούς είναι μεγάλες. Οι ψήφοι 3-4.000 που πήραν, αν προστεθούν στον συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ», τότε θα είχαμε ένα μεγάλο ντέρμπι την πρώτη Κυριακή και μια ανατρέψιμη κατάσταση την δεύτερη.

Η διαφορά των 18,35% που δημιουργήθηκε την πρώτη Κυριακή μεταξύ του συνδυασμού του Κώστα Βοργιαζίδη (36,87%) και της Γεωργίας Μπατσαρά (18,52%), ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να ανατραπεί, ιδιαίτερα όταν η τοπική οργάνωση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν «έτρεξε» στο βαθμό που θα έπρεπε. Άλλωστε η διαφορά αυτή, με μικρή απόκλιση, διατηρήθηκε και την δεύτερη Κυριακή καθώς τους δύο μονομάχους τους χώρισε το 18,45%.

Η «Δράση με Γνώση» κυριάρχησε παντού, με εξαίρεση τις Κοινότητες Πολυδενδρίου και Άμμου, όπου η «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ», πήρε περισσότερους ψήφους. Ωστόσο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η διαφορά στο ποσοστό δημιουργήθηκε από τα χωριά όπου ο Κώστας Βοργιαζίδης υπερίσχυσε με διαφορά, σε σχέση με την πόλη της Βέροιας όπου η Γεωργία Μπατσαρά έκανε αισθητή την παρουσία της στην …κάλπη.

Αυτό οφείλεται στην σύνθεση και στην πληρότητα του συνδυασμού «Δράση με Γνώση» στις Δημοτικές Ενότητες, όπου η «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» υστερούσε.

 

Μικρή η διαφορά στην Τοπική Κοινότητα Βέροιας

Όπως προαναφέραμε, η Γεωργία Μπατσαρά πήρε καλύτερα ποσοστά στην πόλη της Βέροιας. Μπορούμε να πούμε πως «καθρέφτης» είναι και οι εκλογές για την Τοπική Κοινότητα Βέροιας.

Ο συνδυασμός «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη, έλαβε 4.737 ψήφους (28,4%), έναντι 4.080 (24.46%) του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» της Γεωργίας Μπατσαρά, 3.485 (20,89%) των «Συνδημοτών» του Παύλου Παυλίδη, 1.920 (11,52%) του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη, 1.363 (8,17%) του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια» του Γιάννη Παπαγιάννη και 1.093 (6,55%) της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Γιώργου Μελιόπουλου.   

Ο Γιώργος Τσιλογιάννης από την «Δράση με Γνώση» και η Μιρέλα Ορταντζόγλου από την «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ», θα διεκδικήσουν την προεδρεία του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βέροιας, καθώς είναι οι δύο πλειονοψηφήσαντες των δύο πρώτων συνδυασμών. Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές θα συνεδριάσει και θα ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

 

Η νέα σύνθεση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, με βάση τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου, είναι η εξής: Τσιλογιάννης Γιώργιος, Γραμματικός Κώστας, Πετρομελίδης Ιωάννης (Δράση με Γνώση), Ορταντζόγλου Μιρέλα, Πατσαβούρας Νίκος, Τζιούρτζια Αθηνά (Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη), Παπανδρώνη Αντωνία, Σοφία Ηλιάδου (Συνδημότες), Παναγιώτης Μαρκούλης (Προτεραιότητα στον Πολίτη), Θωμάς Τσέγκος (Δικαίωμα για Νέα Βέροια) και Ευάγγελος Τσιμούρας (ΛΑΣ).

 

Όλα δείχνουν συνεργασία με Γεωργία Μπατσαρά

Είναι γνωστό ότι με τον «Κλεισθένη» θα ήταν αδύνατο να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία από έναν συνδυασμό, για τα δεδομένα του Δήμου Βέροιας. Έτσι ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης με τους 15 δημοτικούς συμβούλους, δε μπορεί να διοικήσει με ομαλότητα. Γι αυτό θα αναζητήσει «συμπαίκτη» ή «συνδιαχειριστή» της δημοτικής αρχής, με πρώτο σενάριο αυτόν με τη «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» που με τους 8 δημοτικούς συμβούλους της, δημιουργείται πλειοψηφία των 23 δημοτικών συμβούλων, δύο παραπάνω από την οριακή.

Φαντάζει ως την ποιο λειτουργική και αποτελεσματική «συμμαχία», καθώς ο επανεκλεγείς Δήμαρχος πολλές φορές εκθείασε τον έντιμο και καθαρό αγώνα της Γεωργίας Μπατσαρά. Αντίθετα δυσκολίες παρουσιάζει μια συνεργασία με τους «Συνδημότες» καθώς υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον Παύλο Παυλίδη, τον οποίο σύρουν στις δικαστικές αίθουσες.

Και αν εξαιρεθούν από την συνεργασία, οι δύο συνδυασμοί που προαναφέραμε, τότε χρειάζεται συνεργασία με άλλους δύο συνολικά για να υπάρξει η πλειοψηφία.  Εκτός κι αν γίνει συνεργασία με την «Προτεραιότητα στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη και στην περίπτωση αυτή για ξεπεραστεί το όριο των 21 δημοτικών συμβούλων για την πλειοψηφία, «προσκολληθούν» τυχόν …αντάρτες από άλλους συνδυασμούς.

Μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν πως δεν έχει γίνει κάποια κίνηση-κάλεσμα του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη σε κάποιον επικεφαλής συνδυασμού, καθώς πρώτη επιδίωξη είναι η αποφόρτιση από το εκλογικό κλίμα και κατά δεύτερο η ανάπτυξη του ζητήματος της συνεργασίας μέσα στην δημοτική ομάδα.  Βέβαια να μην αποκλείσουμε να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού η αναμονή «τριγμών» σε άλλους συνδυασμούς με ανεξαρτητοποιήσεις. Όμως ποιοι μπορεί να είναι αυτοί, και τι μπορεί να αξιώσουν από μια τέτοια συνεργασία;

Ο Δήμος Βέροιας μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης και μικρά βήματα ανάπτυξης, δεν έχει άλλα περιθώρια στασιμότητας. Για να βρει μεσοπρόθεσμα τον δρόμο της ανάπτυξης και άμεσα να μπει σε μια τροχιά βελτίωσης της καθημερινότητας, χρειάζεται πολύ δουλειά, συνεργασία όλων των πλευρών με κατανόηση και ειλικρινή διάλογο. Η διοίκηση πρέπει να είναι δίπλα στο δημότη και στα προβλήματά του χωρίς κομπασμούς και αλαζονικές συμπεριφορές.

Πηγή: Εφημερίδα «Βέροια»

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb