A+ A A-

Ψηλά η σημαία...

ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ –

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Σήμερα το απόγευμα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Βεργίνα όπου στις 19,30 στην πλατεία του χωριού θα γίνει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπογράφηκε πριν λίγες μέρες. Μια συμφωνία που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις των πολιτών απ΄ όλη την Ελλάδα και οι οποίες καταγράφονται από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις που γίνονται και φτάνουν το 80%.

Στο συλλαλητήριο της Βεργίνας κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Είναι διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Έχει πραγματοποιήσει, εκτός και εντός Ελλάδας, εισηγήσεις για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμονας ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια αυτή, όπως και στο συλλαλητήριο της Βέροιας.

 

Μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ

Η σημειολογική σημασία της επιλογής της Βεργίνας ως χώρος πραγματοποίησης ενός συλλαλητηρίου για το όνομα της Μακεδονίας, προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πανελλήνιας εμβέλειας και όχι μόνο.

Στη Βεργίνα, τόπος όπου υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων, οι Αιγές, στα εδάφη της οποίας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα μοναδικά Μακεδονικά ευρήματα και τους βασικούς τάφους. Έτσι αποτελεί μια ιδιαίτερη αναφορά και αυτό φάνηκε καθ΄ όλη την βδομάδα που διανύσαμε, όταν τηλεοπτικοί σταθμοί με μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπές, εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον και φιλοξένησαν στελέχη της οργανωτικής επιτροπής από την Ημαθία. Μάλιστα έδωσαν διαβεβαιώσεις πως τα συνεργεία τους θα είναι παρόντα στο σημερινό συλλαλητήριο.

 

Μεγάλη συγκέντρωση από χιλιάδες πολίτες

Το σημερινό συλλαλητήριο στη Βεργίνα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που έγινε πρόσφατα στη Βέροια. Πέραν του ότι υπήρχε περισσότερος χρόνος για οργάνωση, την ίδια μέρα και ώρα δεν γίνεται κανένα άλλο συλλαλητήριο στην Κεντροδυτική Μακεδονία. Έτσι πέρα από τους χιλιάδες Ημαθιώτες, αναμένεται μεγάλη προσέλευση και από τους γειτονικούς νομούς.

Η παροχή δωρεάν μετακίνησης από τα Αστικά και Υπεραστικά ΚΤΕΛ, και την δραστηριοποίηση περισσότερων από 50 συλλόγων της Ημαθίας, δείχνουν πως σήμερα η Βεργίνα θα «βουλιάξει» από λαό που δεν θέλει να «δωρίσει» το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας σε έναν σλάβικο λαό.

«Πιστεύω ότι θα προσέλθει πάρα πολύς κόσμο. Το όνομα της Βεργίνας μετράει αλλιώς. Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Μέσα σε 12 ώρες από την ανακοίνωση, οι σύλλογοι ξεπέρασαν τους 50 στον αριθμό»μας είπε ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» Αντώνης Καγκελίδης.

«Στόχος και αυτού του συλλαλητηρίου είναι να μην επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων. Οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή κόμμα, αν θέλει ας κάνει δημοψήφισμα, όπως κάνει η γείτονα χώρα. Έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας. Οι Σκοπιανοί ερωτούνται και οι Έλληνες όχι. Γιατί; Δεν μιλάμε αν η Μακεδονία είναι Ελληνική. Αυτό είναι δεδομένο. 2354 χρόνια οι τάφοι του Φιλίππου είναι στη γη της Βεργίνας, ενώ το άλλο κράτος ιδρύθηκε πρόσφατα»κατέληξε ο Αντώνης Καγκελίδης.     

 

Πικρία από την κοινωνία της Βεργίνας

Και ενώ όλα δείχνουν πως σήμερα θα γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Βεργίνα το οποίο θα τύχει μεγάλης προβολής, στην μικρή κοινωνία του χωριού υπάρχει μια πικρία η οποία θα ξεπεραστεί μπροστά στο μεγάλο θέμα της Μακεδονίας μας.

Με παλαιότερη ανακοίνωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές» εξέφρασε την πικρία του γιατί προσκλήθηκε τελευταία στιγμή στην συγκέντρωση που έγινε στην Πατρίδα, ενώ δήλωσε πως θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Στάθη Ιωακείμ μας προώθησε μια νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με το συλλαλητήριο για την Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί στη Βεργίνα στις 9/7/2018 με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας/Σ.Πο.Σ.Κεν.Μακεδονίας & Θεσσαλίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι κατόπιν συνεδρίασης του Δ.Σ. αποφασίστηκε -κατά πλειοψηφία- η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο, όντας οικοδεσπότες, χωρίς κομματικές ή άλλες παρωπίδες. Μάλιστα η κ. Έφη Κουσίδου, μέλος του Δ.Σ. και αναπληρώτρια γραμματέας του Συλλόγου ορίστηκε ως μοναδικός εκπρόσωπος - σύνδεσμος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας «Αιγές» με την οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου.

Όσον αφορά σε διάφορα σχετικά δημοσιεύματα ή πρόσφατες αναρτήσεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν έχει την αρμοδιότητα να προτρέπει ή να απαγορεύει στα μέλη του τη συμμετοχή τους ή μη σε οποιαδήποτε εκδήλωση, δράση κλπ., όπως συγκεκριμένα στο συλλαλητήριο. Αντίθετα πιστεύει ότι κάθε μέλος έχει κρίση και είναι ελεύθερο να ενεργήσει αναλόγως, με βάση την ενημέρωση και την ιστορική γνώση που έχει».

 

Ιστορική παρακαταθήκη και τη χρωστάμε στα παιδιά μας

Ο αγώνας που γίνεται για να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. «Είναι ιστορική παρακαταθήκη και τη χρωστάμε στα παιδιά μας..» μας είπε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Παύλος Σαρημιχαηλίδης.

«Όλοι μαζί οι Έλληνες ενώνουμε τη φωνή μας σε έναν ευγενή και  ωραίο  αγώνα για να ακουστούμε σε όλη την οικουμένη πως διαχρονικά: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η εθνική ευαισθησία μας και οι επιλογές των κυβερνώντων μας τα τελευταία 20-25 χρόνια μας ξαναφέρνουν και μας παρασύρουν στους δρόμους με πράξεις  εθνικής  συνείδησης, εκφράζοντας την αγανάκτηση μας προς όλους αυτούς που θέλουν να προδώσουμε την ιστορία μας και να την αποποιηθούμε παραχωρώντας  την κληρονομιά  μας  Είναι  ιστορική παρακαταθήκη και ΤΗ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ.

Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου όλοι μαζί να δώσουμε το παρόν στο συλλαλητήριο στη Βεργίνα»κατέληξε.

 

Το μέλλον της Μακεδονίας βρίσκεται στα χέρια μας

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι αυτοί που σηκώνουν τη σημαία της Μακεδονίας και συμπαρασύρουν τους πολίτες σε έναν δίκαιο αγώνα.

Ένας εξ αυτών των Συλλόγων που εκπροσωπεί τη Νάουσα είναι η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Ο Πρόεδρός της Φώτης Φανιάδης μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε:

«Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ως σωματείο μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, στα βάθη της ιστορίας, καταδικάζει όπως είναι λογικό την απόφαση παραχώρησης του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων.

Η μακρόχρονη ιστορία, ο πολιτισμός και η κληρονομιά της Ελλάδας δεν ανήκει σε κανέναν Πρωθυπουργό ή εκάστοτε κυβερνώντα. Ο αμερικανός ποιητής C. Sandburg είπε χαρακτηριστικά, ότι όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από που έρχονται. Είναι θλιβερό το γεγονός, τα λόγια αυτά να επαληθεύονται για ένα οποιοδήποτε έθνος, μία οποιαδήποτε χώρα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα, αυτή που γέννησε τη Δημοκρατία, το αρτιότερο των πολιτευμάτων, αυτή που γέννησε την φιλοσοφία και τις υπόλοιπες επιστήμες, που ανέπτυξε τον πολιτισμό, που διέδωσε ιδέες, αξίες και ιδανικά· αυτή η χώρα που έμεινε ανεξίτηλη στο βάθος των αιώνων.

Η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητη και η διεκδίκησή της, σε οποιοδήποτε επίπεδο και με οποιονδήποτε τρόπο, μη αποδεκτή. Απαιτούμε, όπως και ο υπόλοιπος ελληνικός λαός την άρση της απόφασης αυτής για την ονομασία του Σλαβικού αυτού κράτους. Οποιαδήποτε υπογραφή δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία μας και να παραχωρήσει όλα όσα κερδήθηκαν με αίμα. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, και το μέλλον της βρίσκεται στα χέρια μας... Γι αυτό τον λόγο, συμμετέχουμε δυναμικά στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 9 Ιουλίου στην Βεργίνα».

Μήνυμα στους βουλευτές της Ημαθίας

Το δικό της χαρακτηριστικό μήνυμα με αποδέκτες τους τοπικούς βουλευτές στέλνει η Δημοτική Σύμβουλος Νάουσας και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανού «Η Μίεζα» Δώρα Μπαλτατζίδου. 

«Να δηλώσουμε την δυσαρέσκεια μας στην απόφαση και να γνωρίσουμε στους τοπικούς βουλευτές ότι ο αγώνας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας θα είναι συνεχής»είπε η Δώρα Μπαλτατζίδου έκλεισε τονίζοντας:

«Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την ονομασία των Σκοπίων, χωρίς πολιτική τοποθέτηση και κομματικές σκοπιμότητες, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Ν. Ημαθίας ως θεματοφύλακες της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας, παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη έκπληξη τις εξελίξεις σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω κράτος θα φέρει σύνθετη ονομασία που συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), η γλώσσα αναγνωρίζεται  ως «Μακεδονική», ενώ η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των κατοίκων θα είναι «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Επειδή η παραχώρηση του όρου της Μακεδονίας είναι κορυφαίο κρίσιμο εθνικό θέμα.

Επειδή σεβόμαστε και οφείλουμε να προστατεύουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας, όπως προκύπτει και επιβεβαιώνεται από τα καταστατικά των σωματείων μας.

Επειδή αφουγκραζόμαστε και είμαστε κοινωνοί της θέσης και της άποψης της πλειοψηφίας των τοπικών μας κοινωνιών.

Επειδή δεν εκχωρούμε σε κανέναν την «ταυτότητά» μας.

Επειδή η οποιαδήποτε συμφωνία που συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία-Μακεδόνας-Μακεδονικός και παράγωγα, στιγματίζουν αρνητικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Μακεδονίας.

Επειδή η Μακεδονία είναι μια και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:

1.  Τη συστράτευση όλων μας προς έναν και κοινό σκοπό για την προάσπιση της μίας Ελληνικής Μακεδονίας,

2.  Την ενημέρωση όλων των θεσμικών φορέων για τη στάση των συλλόγων μας που εκφράζουν και τη στάση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας,

3.  Τον προγραμματισμό και συντονισμό ειρηνικών ενεργειών και δράσεων για την προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας,

4.  Τη σύμπλευση όλων μας με τις κινήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και επίσημων θεσμικών φορέων που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό,

5.  Την ενημέρωση των Ομοσπονδιών και των υπολοίπων Συλλόγων της πρόθεσης μας και της κοινής μας απόφασης.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

Τους συμπολίτες μας Ημαθιώτες Μακεδόνες Έλληνες, σε μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 7:30 μ.μ., στην Βεργίνα Δήμου Βέροιας, για να δηλώσουμε την δυσαρέσκεια μας στην απόφαση και να γνωρίσουμε στους τοπικούς βουλευτές ότι ο αγώνας για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας θα είναι συνεχής».

 

Μητροπολίτης: Η συμφωνία μας έχει γεμίσει με θλίψη

Τις τελευταίες μέρες τα καλέσματα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Βεργίνας έχουν αυξηθεί ραγδαία. Πέρα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, και του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας που «ενημερώνει ότι θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 19:30 στη Βεργίνα και καλεί τα μέλη του Συλλόγου να προσέλθουν», κάλεσμα απηύθυνε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονας.

Στο μήνυμά του αναφέρει τα εξής:

«Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Οἱ τελευταῖες ἐξελίξεις γιά τήν ἐπίλυση τοῦ ὁνόματος τοῦ γειτονικοῦ κράτους τῶν Σκοπίων καί οἱ συμφωνίες πού ὑπογράφηκαν σέ βάρος τῆς Μακεδονίας μᾶς ἔχουν γεμίσει μέ βαθύτατη θλίψη. Ἡ Μακεδονία εἶναι ἑλληνική. Ἡ Μακεδονία εἶναι Ἑλλάδα. Καμιά συμφωνία καί καμιά ὑπογραφή δέν μπορεῖ νά ἀκυρώσει αὐτή τήν μεγάλη ἀλήθεια.

Ἐμεῖς ὅμως ἔχουμε χρέος νά ὁμολογοῦμε καί βροντοφωνάζουμε αὐτήν τήν ἀδιαπραγμάτευτη ἀλήθεια. Γι’ αὐτό, σᾶς καλῶ ὅλους στήν μεγάλη συγκέντρωση γιά τή Μακεδονία πού θά πραγματοποιηθεῖ μέ τή σύμπραξη ὅλων τῶν συλλόγων τῆς Ἠμαθίας τή Δευτέρα 9 Ἰουλίου στίς 7:30 τό ἀπόγευμα στή Βεργίνα, στήν καρδιά τῆς Μακεδονίας, στήν πατρίδα τοῦ Φιλίππου καί τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου.

Νά μήν λείψει κανείς.

Μετὰ πατρικῶν εὐχῶν καὶ ἀγάπης

† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καὶ Καμπανίας Παντελεήμων»

 

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας

Στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας στη Βεργίνα θα συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας το οποίο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα:  

«Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9/7/2018 και ώρα 19:30 στη Βεργίνα, ενάντια στη συμφωνία για τη Μακεδονία».

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb