A+ A A-

Τρία «ναι» και ένα «όχι» για το όνομα των Σκοπίων από τους βουλευτές της Ημαθίας

Τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει, κυρίως από τα Σκόπια, πως υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία για το όνομα της FYROM με γεωγραφικό προσδιορισμό και συγκεκριμένα «Βόρεια» ή «Άνω Μακεδονία». Κάτι που ακόμα δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την τοποθέτηση των τεσσάρων βουλευτών της Ημαθίας να μας πουν την  άποψή τους, με τους τρεις του ΣΥΡΙΖΑ να λένε «ναι» στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και τον έναν της Νέας Δημοκρατίας να λέει «όχι» στον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν συμφωνεί ή όχι τον «γεωγραφικό» προσδιορισμό.

 

Χρήστος Αντωνίου (ΣΥΡΙΖΑ)

«Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί και το πρόβλημα της τελικής ονομασίας της βόρειας γείτονος χώρας, FYROM,(όπως αυτό το όνομα καταχωρήθηκε με την ενδιάμεση  συμφωνία του 1995).

 'Όπως είναι γνωστό το πρόβλημα αυτό προέκυψε, επίσημα, αν και προϋπήρχε, μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας το1991.

 Το 1992 υπήρξε σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το «πακέτο Πινέιρο» αλλά η λύση ναυάγησε για λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν διεξοδικά (διαφωνία Υπ.Εξ .Α.Σαμαρά-Κ.Μητσοτάκη).Το ίδιο συνέβη και το 2008 στο Βουκουρέστι όταν διαμορφώθηκε και η εθνική γραμμή με βάση την οποία διαπραγματεύεται και η ελληνική κυβέρνηση σήμερα: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» ,erga omnes.

 Σήμερα με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη γείτονα χώρα και την προοπτική ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και άλλους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ κλπ. άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του ζητήματος.

 Στο ερώτημα ποιος έχει συμφέρον να υπάρξει λύση η απάντηση είναι και τα δύο μέρη. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να υπάρξει λύση που θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και θα αποκόψει την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στις χώρες αυτές. Η όποια μετάθεση της λύσης για το μέλλον κινδυνεύει να παγιώσει και να χειροτερέψει την ήδη υφιστάμενη κατάσταση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Βρισκόμαστε σήμερα στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

 Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν από την πλευρά της FYROM πριν να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές ώστε να κατοχυρωθεί το erga omnes (μία ονομασία για όλες τις χρήσεις) την απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων από τις δημόσιες πτυχές αυτής της κρατικής οντότητας. Έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα επαναφοράς παρόμοιων ζητημάτων στο μέλλον. Πρόκειται για ζητήματα που αποτελούν απαράβατες κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά.

 Γλώσσα και ιθαγένεια αποτελούν επίσης δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να μη δημιουργούνται «συγχύσεις» όσον αφορά τη σχέση του κράτους αυτού με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό που αποτελεί καθαρά ελληνική υπόθεση και κληρονομιά.

 Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο κοντά είναι η λύση και πόσο διατεθειμένοι είναι οι βόρειοι γείτονες να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς».

 

Φρόσω Καρασαρλίδου (ΣΥΡΙΖΑ)

«Έχουμε διανύσει έναν πολύ σημαντικό δρόμο και υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Το ζητούμενο για να επιτευχθεί συμφωνία, το οποίο είναι προτεραιότητα για εμάς, είναι η εξασφάλιση του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος, που δημόσια αποδέχθηκε αυτήν την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς δηλώσαμε σαφώς ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς.  Η δική μας Κυβέρνηση και κάθε προοδευτική κυβέρνηση συζητά, όταν διαπραγματεύεται, δεν κρύβεται. Εμείς συζητάμε, διαφωνούμε, διαπραγματευόμαστε όμως και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να είναι εύθραυστη και να χαθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, αλλά μια συμφωνία η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, θα είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, με σεβασμό εκατέρωθεν στην πολιτισμική κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και στο συναίσθημα των δύο λαών.

Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς, όμως, να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε «κόκκινες γραμμές». Το θέμα της ονομασίας και το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ που τώρα αναζητούμε από κοινού μια κοινή ονομασία, κοινά αποδεκτή ονομασία, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Δεν είναι απλό ζήτημα.

Γι’ αυτό και ζητάμε από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπευθυνότητα. Είναι πολύ σημαντικό, αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, να έχει μια ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος. Οι τοποθετήσεις που αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα δεν βοηθούν τη χώρα μας.

Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις πολιτικές θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν,  από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία. Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν την υποστηρίξουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική τους ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις αλλά και ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις.

Η κυβέρνηση έχει θέση. Με αυτή τη θέση διαπραγματεύεται. Και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει. Δηλαδή, και το επαναλαμβάνω: στην επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

Εργαζόμαστε με αίσθημα ευθύνης για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για πάνω από μια 30ετία. Η πολιτική μας για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι να την οδηγήσουμε σε ένα ασφαλές μέλλον.

Είναι θετικό ότι έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και είναι μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, φιλίας και καλής γειτονίας, ακόμα και αν, ό μη γένοιτο, δεν τα καταφέρουμε να καταλήξουμε θετικά μέχρι τα τέλη του Ιούνη στο ζήτημα της ονομασίας».

 

Γιώργος Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ)

«Οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, τη στιγμή του πεπρωμένου, που δεν είναι άλλο, παρά η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία !

Οι λαοί ορίζουν τη μοίρα – όχι η μοίρα τους λαούς – η άρση του επί  δεκαετίες «αδιεξόδου», αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή προς όφελος των δύο λαών - και όχι μόνο. Τα δυτικά Βαλκάνια κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την σταθερότητα και τη συνεργασία.

Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να δώσουν τα χέρια και να άρουν κάθε εμπόδιο που τις διχάζει, που τις αιχμαλωτίζει σε αδιέξοδες πολιτικές. Οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση της συντριπτικής  πλειοψηφίας  των δύο λαών.

Η κατάληξη της μακροχρόνιας προσπάθειας για λύση του ζητήματος, πρέπει να είναι δίκαιη και κοινά αποδεκτή - δεν πρέπει να υπάρξουν, ούτε «νικητές», ούτε «ηττημένοι».  Το «δίκαιο της Πυγμής», ο πειθαναγκασμός, δεν αντέχει στο χρόνο, πρέπει να ζήσουμε με τους γείτονες μας ειρηνικά  και  να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο κατανόησης και συνεργασίας που να αντέξει στο χρόνο – το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Η μακραίωνη ιστορία μας που έρχεται από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, δεν κινδυνεύει από κανέναν, ούτε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο – και αυτός ενυπάρχει σε όλα τα έθνη.

Η ιστορία των γειτόνων μας, έχει επίσης καταγραφεί από τους ιστορικούς και είναι σεβαστή, χρονολογείται στην περιοχή, από τον έβδομο μετά Χριστό αιώνα και εντεύθεν.

Επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και η οποία θα αποτυπωθεί στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μια σύνθετη ονομασία – με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό - η οποία θα βάλει τα πράγματα στην ορθή, στην πραγματική τους διάσταση.

Πιστεύουμε, ότι επιτέλους, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και κοντά στη συνεννόηση  και  στην αμοιβαία κατανόηση, που αποτελεί την  Επιτομή  της  Ευημερίας  μεταξύ  των  δύο λαών».    

 

Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

«Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να τοποθετηθούμε απέναντι σε διαρροές που γίνονται από Σκοπιανά ΜΜΕ. Γιατί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ασκούσε και ασκεί μυστική διπλωματία, αρνούμενη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες.

Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε αίσθημα ευθύνης αλλά ούτε και δημοκρατική νομιμοποίηση για να χειρίζεται τα Εθνικά μας θέματα με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, όπως η γλώσσα, η εθνότητα και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Μακεδονική γλώσσα δεν υφίσταται, ούτε και Μακεδονική εθνότητα. Αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που δεν γνωρίζει ούτε ιστορία; Τα έχει παραδώσει ή όχι;

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων είναι ένα ακόμα προαπαιτούμενο, το οποίο δεν έχει εκπληρωθεί. Αντίθετα οι Σκοπιανοί την τοποθετούν μετά από ένα 18μηνο και χωρίς να δεσμεύονται.

Η Νέα Δημοκρατία ούτε πρόκειται να συζητήσει αλλά ούτε και πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία που έρχεται με αυτό τον τρόπο στη Βουλή».

 

ΝΟΔΕ Ημαθίας Νέας Δημοκρατίας

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ανάμεσα στα άλλα ότι ήδη «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία» με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ότι η «μακεδονική» γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Μπροστά σε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά και να κρύβεται. Ρωτούμε λοιπόν ευθέως τον κ. Τσίπρα:

•Έχει ήδη δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις για «μακεδονική γλώσσα» και  «μακεδονική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας;

•Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση ergaomnes, για όνομα το οποίο  να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

•Έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

•Έχει συμφωνήσει σ’ αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη της Κυβέρνησής του ή  τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί τέτοια συμφωνία. Δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα. Οι Έλληνες ενωμένοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αδυναμία Τσίπρα να οδηγήσει σε εθνική ήττα. Τα  όσα δηλώνει ο κ. Ζάεφ επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες. Ότι η Κυβέρνηση όχι μόνον έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις, εγκαταλείποντας πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά και ότι προτίθεται να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Εγκαταλείπει τα όπλα της Ελλάδας για να πάρει αβέβαιες υποσχέσεις.  Γι’ αυτό άλλωστε εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον μιλούσε για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και  να μην αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε εξ αρχής και θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση αν αυτή δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική. Δεν μπορεί να πληρώσει η χώρα μας μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις.

Τα πολιτικά κόμματα και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν την παραμικρή επίσημη ενημέρωση και θεωρούμε απαράδεκτο να μαθαίνουμε ό,τι συμβαίνει  από δηλώσεις σκοπιανών αξιωματούχων. Απαιτούμε να πάψει να κρύβεται τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο μονίμως εξαφανισμένος συνεταίρος του και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους Έλληνες. Υπάρχει, άλλωστε, άλλο ένα κρίσιμο ερώτημα: Τη συμφωνία για την οποία μιλά ο κ. Κοτζιάς και περιγράφει ο κ. Ζάεφ την υπογράφει ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως πρωθυπουργός μιας συγκυβέρνησης; Έχει ο κ. Τσίπρας τη συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου ή διαπραγματεύεται μόνος του; Ρωτούμε διότι αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει την χώρα για μια τόσο σημαντική εθνική υπόθεση, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας.

Όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα ταλανίζουν τους Έλληνες που αγωνιούν για την έκβαση αυτού του προβλήματος, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες δεν θα ανεχτούμε από την Κυβέρνηση Τσίπρα κι άλλες κοροϊδίες».

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb