A+ A A-

Κυκλικοί κόμβοι σε Βέροια και Μακροχώρι

Ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος στα Εβραϊκά Μνήματα Ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος στα Εβραϊκά Μνήματα

Οι έρευνες στην Ελλάδα αλλά και σ΄ όλες τις προηγμένες χώρες έδειξαν αύξηση των τροχαίων περιστατικών σε διασταυρώσεις. Για το λόγο αυτών αναζητήθηκαν αλλαγές και λύσεις με βελτιώσεις των οδικών υποδομών.

Η κυριότερη αλλαγή φαίνεται ως η καταλληλότερη, είναι η υλοποίηση κυκλικών κόμβων, καθώς η μετατροπή των παραδοσιακών διασταυρώσεων σε κυκλικούς κόμβους καλύπτει το 30% των μειώσεων θανάτων και τραυματισμών. Με τα roundabouts(όπως ονομάζονται διεθνώς) περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των τρόπων που τα αυτοκίνητα μπορούν να συγκρουστούν με άλλα αυτοκίνητα ή πεζούς.

 

Τα πλεονεκτήματα των κυκλικών κόμβων

Οι κυκλικοί κόμβοι, όπως προαναφέραμε, υιοθετήθηκαν διεθνώς σαν ένα αποτελεσματικό μέτρο σαν ένα αποτελεσματικό μέσο για τη γενική βελτίωση της κυκλοφορίας από πλευράς τόσο οδικής, όσο και κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης σε περιοχές ισόπεδων κόμβων με ή χωρίς φανάρια.

Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται:

-Η επιτυχής μείωση των ατυχημάτων

- Η αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας

- Ο περιορισμός των καθυστερήσεων

- Μικρότερες ουρές

- Καλύτερη διαχείριση της ταχύτητας των οχημάτων

- Η αύξηση της ασφάλειας των πεζών

- Η βελτίωση των χαρακτηριστικών των οδών που συμβάλουν

- Η αποφυγή ή ελάττωση δαπανηρών έργων σηματοδότησης

-Η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων κ.λ.π.

 

Κυκλικοί κόμβοι σε Βέροια και Μακροχώρι

 

Ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος κοντά στα γραφεία της ΔΕΗ με Προμηθέα

 

Τρεις κυκλικούς κόμβους σε υφιστάμενες διασταυρώσεις εντός οικιστικής ζώνης στη Βέροια και το Μακροχώρι πρόκειται να κατασκευάσει ο Δήμος Βέροιας, διευκολύνοντας την κυκλοφορία στα σημεία αυτά με παράλληλη μείωση της αναμονής των οδηγών λόγω της ταχείας κυκλοφορίας και κινδύνων ορατότητας.

Έτσι στα πλαίσια του Τεχνικού Προγράμματος για το τρέχον έτος, ο Δήμος Βέροιας προγραμματίζει την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή τριών κυκλοφοριακών κόμβων. Για την πόλη της Βέροιας επιλέχθηκε η κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στην συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Θερμοπυλών (Εβραίικα) και ενός δεύτερου στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως με τις οδούς Φιλήμονος και 25ης Μαρτίου (Δυτική Παράκαμψη, κοντά στο σημείο που ρίπτεται ο Σταυρός τα Θεοφάνεια). Ο τρίτος κόμβος προγραμματίζεται να γίνει στο Μακροχώρι και συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Β. Γεωργίου-Μ. Αλεξάνδρου και Ι. Σωτηρίου, μπροστά στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου (για Διαβατό).  

 

Ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος στο Μακροχώρι

 

Να συμπληρώσουμε πως υπήρξε προϋπόθεση αναζήτησης κυκλικού κόμβου και στο τρίδρομο Μητροπόλεως-Βενιζέλου και Ελιάς, αλλά οι αποστάσεις δεν επιτρέπουν δημιουργία κυκλικού κόμβου, ιδιαίτερα όταν διέρχονται από το σημείο αυτό μεγάλα οχήματα όπως τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία.

 

Θα διαθέτουν πλήρη ηλεκτροφωτισμό

«Για το συγκεκριμένο έργο του Δήμου μας επιλέχθηκε κυκλικός δακτύλιος με ακτίνα 6,0 μέτρων με περιμετρική ζώνη ασφαλείας εν είδει πεζοδρομίου πλάτους 2,0 μέτρων, κυκλική λωρίδα κυκλοφορίας 5,50 μέτρων» μας αποκάλυψε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Θανάσης Σιδηρόπουλος και πρόσθεσε:

«Εξυπακούεται ότι θα γίνει διαχωρισμός των νησίδων ασφαλείας για την κατασκευή πεζοδιαβάσεων. Η κεντρική νησίδα θα είναι φυτεμένη με πράσινο χαμηλού ύψους. Τέλος θα γίνει πλήρης ηλεκτροφωτισμός των τριών κόμβων με κατάλληλη αναδιάταξης του δημοτικού φωτισμού. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης των μελετών-τεχνική και οικονομική, ελπίζοντας στην ολοκλήρωση του έργου κατά το τρέχον έτος, ώστε να μπορέσουν να δημοπρατηθούν».

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb