A+ A A-

Γκρινιάζουν οι ...ωφελημένοι!!!

Ο εκάστοτε Δήμος μέσα από τη φιλοσοφία βιώσιμης ανάπτυξής του, στοχεύει να μοιραστεί τα οφέλη της με τις τωρινές και τις μελλοντικές γενεές των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το ζητούμενο εξασφάλισης προϋποθέσεων ευημερίας για τους κατοίκους, στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Θέλουμε οι τρεις Δήμοι της Ημαθίας ,τα επόμενα χρόνια, να διακριθούν και να αποτελέσουν παράδειγμα ισόρροπης ανάπτυξης , οικιστικής ,οικονομικής και κοινωνικής. Θέλουμε μία Ημαθία οικονομικά υγιή, με νομιμότητα, διαφάνεια και σωστή χρήση των δημόσιων οικονομικών.

Ο Δήμοι του Νομού μας μπορούν να είναι υποδείγματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Οι δημότες πρέπει να νιώσουν την υποστήριξη των κοινωνικών πολιτικών τους, μέσα από παροχές και πραγματική βοήθεια.

Με τη συνεργασία των Νομικών τους Προσώπων καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υποδομές στους τομείς της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες στους πολίτες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Προσπαθούν να οργανώσουν δίκτυα εθελοντών, ώστε όλοι οι δημότες-πολίτες να συνδράμουν στο έργο των Δήμων τους.

Τα αναφέρουμε αυτά γιατί το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, κάτω από την «σκιά» μιας μόνιμης γκρίνιας από πλευράς Νάουσας. Μάλιστα στην τελευταία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών διαφάνηκε ότι υπάρχει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των τριών Δήμων της Ημαθίας.

 

Ο Δήμος Βέροιας το ½ της Ημαθίας

Για τον σκοπό αυτό αναζητήσαμε στοιχεία για τα έργα που έγιναν, είναι σε εξέλιξη ή εγκρίθηκαν την τελευταία τριετία στην Ημαθία, ουσιαστικά επί θητείας της σημερινής Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε όσο πιο πολύπλευρα και αντικειμενικά το θέμα, αν και ο καθένας που «αγαπάει» τον τόπο του (εν προκειμένω τον Δήμο του) μπορεί να δώσει τις δικές του ερμηνείες.

Ο όλος συλλογισμός μας έχει ως βάση τα πληθυσμιακά και χωροταξικά δεδομένα των τριών Δήμος. Βάση της απογραφής του 2011, ο Δήμος Βέροιας έχει 66.547 κατοίκους και εκτείνεται σε 791,43 τετρ. Χλμ. Δηλαδή αποτελεί το 47,33% των κατοίκων του Νομού Ημαθίας.

Δεύτερος Δήμος σε πληθυσμό και έκταση, είναι ο Δήμος Αλεξάνδρειας με 41.570 κατοίκους και έκταση 473,39 τετρ. Χλμ. Δηλαδή το 29,56% του συνολικού πληθυσμού της Ημαθίας.

Ο Δήμος Νάουσας είναι ο μικρότερος από τους τρεις του Νομού μας με 32.494 κατοίκους και έκταση 424,91 τετρ. Χλμ.

Αυτά είναι στοιχεία που διαμορφώνουν τον χάρτη της Ημαθίας και πάνω σ΄ αυτά τα κριτήρια θα ερμηνεύσουμε τους πίνακες που σας παραθέτουμε.

 

Η μόνιμη γκρίνια της Νάουσας

Ο Δήμος Νάουσας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της πόλης, εδώ και χρόνια έχουν μια μόνιμη γκρίνια.  Σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής. Προφανώς υπάρχει η έντονη αντίληψη πως «αν δεν κλάψει το παιδί, δεν το ταΐζει η μάνα του». Το εκλαμβάνουμε ως μια αγωνιστική έπαρση που όταν δεν θίγει τους διπλανούς, γίνεται αποδεκτή και αποβάλει την όποια δόση εγωισμού, λίαν επιεικώς.

Όμως παρατηρούμε από τα στοιχεία πως ο Δήμος Νάουσας τα τελευταία τρία χρόνια, κάθε άλλο παρά παραπονεμένος δεν μπορεί να είναι. Έχει υψηλή χρηματοδότηση ανάλογα με το πληθυσμιακό δυναμικό. Θα πει κάποιος πως η Δημοτική αρχή εργάζεται και υποβάλλει προτάσεις με ολοκληρωμένες μελέτες, οι οποίες είναι «ώριμες» όπως θα έλεγαν οι τεχνοκράτες. Ναι αυτό είναι ένα λογικό σκεπτικό που εμπεριέχει στοιχεία αντικειμενικότητας. Όμως μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ καλή δικαιολογία γι αυτούς που θέλουν να αναδείξουν τις δήθεν ικανότητές τους, απολαμβάνοντας την ευνοϊκή μεταχείριση και συμπάθεια.

Για παράδειγμα για τον Δήμο Βέροιας εγκρίθηκε το ποσό των 1.791.509 ευρώ την τελευταία τριετία (πίνακας 1), ενώ ο Δήμος Νάουσας για την ίδια περίοδο με το ποσό των 10.435.394 ευρώ (πίνακας 5).

 

Προφανώς στην περίπτωση αυτή κάποιοι θα πουν ότι στο ποσό των έργων για τον Δήμο Βέροιας πρέπει να προστεθούν και άλλα 20.018.755 ευρώ τα οποία αφορούν το Μουσείο της Βεργίνας, την Νεκρόπολη και του Ανακτόρου των Αιγών και το Γενικό Νοσοκομείο (πίνακας 4).

Ναι είναι έργα που είτε έγιναν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αποτελούν έργα εθνικής σημασίας και πανημαθιώτικου χαρακτήρα. Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο αφορά το σύνολο της Ημαθίας. Η ανάδειξη των Αιγών είναι εθνικής σημασίας έργο και όχι μόνο του Δήμου Βέροιας και το ΚΔΗΦ είναι κοινού κοινωνικού ενδιαφέροντος (πίνακας 10).    

    

 

Το παράπονο της Βέροιας

Εκείνο για το οποίο ο Δήμος Βέροιας έρχεται σε πλήρη διαφωνία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, είναι η χρηματοδότηση έργων από ιδίους πόρους της Αντιπεριφέρειας. Όπως βλέπουμε στους πίνακες 2, 6 και 9, ο Δήμος Βέροιας ποσοστιαία πήρε τα λιγότερα χρήματα και αν αναλογιστούμε ότι το έργο στα Ριζώματα για την πλατεία «Γεώργιος Κουτσαντάς» που ήταν μια παλαιά πρόταση και απόφαση, τότε βγαίνει το συμπέρασμα πως ο πιο ωφελημένος είναι ο Δήμος Νάουσας και ο πιο αδικημένος ο Δήμος Βέροιας.

Επίσης εκείνο που καταδεικνύει την αδικία στον Δήμο Βέροιας, είναι και στο πρόγραμμα της «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης». Από το πρόγραμμα αυτό  μόνο τέσσερις (4) Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα μοιράζονταν 21.000.000 ευρώ και πλέον, κατόπιν διαγωνισμού μελετών που υπέβαλλαν. Ο Δήμος Βέροιας είχε καταθέσει την 2η καλύτερη πρόταση-μελέτη αστικής ανάπλασης και θα έπαιρνε το ¼ του συνολικού ποσού. Όμως μετά από παρεμβάσεις οι τέσσερις Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας έγιναν περισσότεροι και έτσι μειώθηκε στο ποσό στα 4.024.000 ευρώ (πίνακας 3) και εντάχθηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα και η Νάουσα με το ποσό των 3.504.000 ευρώ (πίνακας 7).

Η προτεινόμενη μελέτη του Δήμου Αλεξάνδρειας, δεν εγκρίθηκε ούτε στην διευρυμένη κατανομή.  

 

Αδικημένος ο Δήμος Αλεξάνδρειας

Μπορεί να θεωρηθεί ως ανεπάρκεια οργάνωσης και σχεδίου ή όπως αλλιώς στην γλώσσα της πολιτικής. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι μαζί με τη Βέροια, οι αδικημένοι στην Ημαθία. Είναι ο 2ος μεγαλύτερος Δήμος της Ημαθίας και είχε δυσανάλογα μικρότερη χρηματοδότηση, λες και οι κάτοικοί του είναι προνομιούχοι σε σχέση με άλλον Δήμο της Ημαθίας. Εγκρίθηκαν έργα συνολικού ποσού 7.463.233 ευρώ (πίνακας 8), ενώ από ιδίους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας εγκρίθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ (πίνακας 9).

 

Και ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει Κέντρο Υγείας για την εξυπηρέτηση περισσότερων κατοίκων και μεγαλύτερη γεωγραφική, ενώ ο Δήμος Νάουσας με λιγότερους κατοίκους, όχι μόνο διεκδικεί την διατήρηση του Νοσοκομείου στην πόλη, αλλά διεκδικεί και την αναβάθμισή του ή την μετατροπή του σε Κέντρο Αποκατάστασης.

Μακάρι να επιτευχθούν οι αγωνιστικοί στόχοι, αλλά πρέπει να επικρατήσει η ισονομία και η ισοπολιτεία στην Ημαθία. Όπως και οι διορισμένοι σε θεσμικές θέσεις να πάψουν να λειτουργούν με στενές τοπικιστικές νοοτροπίες. Πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων υπάρχουν και στους τρεις Δήμους της Ημαθίας και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μην επιδιώκουν κάποιοι να γίνουν «κράτος εν κράτει».

Πηγή: Εφημερίδα «Βέροια»

Τελευταία τροποποίηση στις

Copyright © 2013 24oresnews.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος - Ανάπτυξη & υποστήριξη ιστοσελίδας: LEONweb